Leves, leves receptek, levesek, leves készítés, egyszerű levesek, gulyásleves csirkeraguleves krémleves
Receptek - Ételek takarékosan
Custom Search

Leves receptek, levesek

Leves receptek

A-C D-G H-K L-O P-S T-Z

Almaleves

Az almaleves készítése

A megtisztított és kockákra vágott almát 1,5 liter vízzel, egy kis vaníliával, két-három vékony szelet citrommal (ízlés szerint), cukorral puhára főzzük. Ha megfőtt, két egész tojással behabarjuk oly módon, hogy a tojásokat habverővel felverjük, s folytonos keverés mellett egy-egy merőkanál forró levest adunk hozzá... Almaleves elkészítése

Almaleves másképp

A fahéjat, a szegfűszeget és a citrom héját egy kevés vízben kifőzzük. A megmosott almát vékonyan meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházat eltávolítjuk.
Cukros, enyhén sózott vizet készítünk, felforraljuk, és az egyenletes szeletkékre (vagy kockákra) vágott almát beletéve felforraljuk. Almaleves másképp

Andaluziai gazpachó

1 paradicsom ivólé,
néhány szem összezúzott köménymag,
1 evőkanál reszelt hagyma,
1 gerezd összezúzott fokhagyma...

A gazpachó készítése:

A hozzávalókat apróra vágjuk, a paradicsomlébe keverjük, és hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk. Gazpachó elkészítése

Arany krémleves

A mirelit répakockát vajban pároljuk, és közben egy kanál liszttel megszórjuk, vízzel fölengedjük. A csonttal együtt tovább főzzük, ízesítjük, ha megfőtt, átpasszírozzuk. Arany krémleves elkészítése

Bajor burgonya krémleves

25 dkg kenőmájas (vagy májkrém),
2 evőkanál olaj,
1 fej vöröshagyma,
30 dkg zöldborsó,
só...

Az bajor burgonya krémleves készítése:

Az olajban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kenőmájast.
Húslevessel fölengedjük... Bajor burgonya krémleves elkészítése

Bakonyi betyárleves

35 dkg marhaszegy,
1 pár csirkecomb,
20 dkg vegyes zöldség,
1 fej hagyma...

A bakonyi betyárleves készítése:

A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni.
Sóval, egész borssal ízesítjük... Bakonyi betyárleves elkészítése

Bárányleves

25 dkg bárányhús,
50 dkg csont (vagy 2 húsleveskocka),
1 fej vöröshagyma,
1/2 dl olaj,
1 késhegynyi pirospaprika ...

A bárányleves elkészítése

Először 1 liter vízben kifőzzük a csontokat, vagy a húsleveskockából levest főzzünk.
Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés vajban megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apró metéltre vágott zöldséget is, később beletesszük a pirospaprikát és a kockára vagdalt húst és burgonyát... Bárányleves elkészítése

Bázeli leves

12 dkg liszt,
0,5 dl olaj,
1 vöröshagyma,
10 dkg szalonna ...

Bázeli leves készítése

A szalonnát apróra vágva kiolvasztjuk, a kiolvadt zsírt liszttel megszórva rántást készítünk. Felengedjük húslevessel és vörös borral... Bázeli leves készítése

Becsináltleves

50 dkg mirelit csirkeaprólék,
1 csomag mirelit vegyes zöldség,
1 kanál zöldpetrezselyem ...

A becsináltleves készítése:

Míg az aprólék felenged, egy csomó petrezselyem zöldet és egy diónyi vöröshagymát apróra vágunk.
Az olajban a hagymát megfuttatjuk, majd a mirelit zöldséget beletéve, néhány percig pároljuk... Becsináltleves elkészítése

Betyárleves

50 dkg marhalábszár,
50 dkg csont,
15 dkg füstölt szalonna,
1/2 fej reszelt hagyma,
1/2 dl olaj...

Betyárleves készítése

A vöröshagymát üvegesre pároljuk a kisütött, feldarabolt füstölt szalonnán, felöntjük 1 liter vízzel, ebben megfőzzük a húst.
A csontot külön sós vízben főzzük meg, és rászűrjük a húslevesre... Betyárleves elkészítése

Bográcsgulyás

80 dkg marhaszínhús,
5 dkg zsír,
1 fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma...

Bográcsgulyás készítése:

Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk.
A lángról levéve hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, egy kevés vízzel fölengedjük, és visszatéve zsírjára sütjük... Bográcsgulyás elkészítése

Bolgár ikraleves

20 dkg ikra,
1 csomó vegyes zöldség,
1-2 zöldpaprika és paradicsom,
1 fej vöröshagyma...

Bolgár ikraleves készítése

Az olajban, fedő alatt, üvegesre pároljuk a karikákra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított és karikákra vágott leveszöldséget, a paradicsomot, a zöldpaprikát, és 1,5 1 vízzel fölengedve, sóval, szemes borssal, babérlevéllel, egy csipet kakukkfűvel ízesítve a zöldséget nagyon puhára főzzük... Bolgár ikraleves elkészítése

Bolgár joghurtleves

1 nagy uborka,
2 dl joghurt,
1 dl húsleves,
só,
bors,
néhány szál kapor.

Bolgár joghurtleves készítése

A nyers uborkát apró kockákra vágjuk és megsózzuk. Egy pohár joghurtot felhígítunk zsírtalanított húslevessel, az uborkát kinyomkodjuk, beletesszük, és egy kevés borsot, apróra vágott kaprot adunk még hozzá... Bolgár joghurtleves készítése

Bolognai leves

A leveskockákat 1 lvízben feloldjuk, és vajas rántással berántjuk. Megsózzuk, borsozzuk.
A spagettit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Elkeverjük a levessel, a tejfölben elkevert tojássárgájával, és reszelt sajttal tálaljuk.

Borleves

7 dl savanyú bor,
3 dl víz,
6 tojás,
fahéj, szegfűszeg, citromhéj,
2 dkg liszt,
15 dkg cukor.

Borleves elkészítése

A vízzel hígított bort a fűszerekkel forrni tesszük.
A tojássárgájákat a cukorral, liszttel kikeverjük, és a forró bort állandó keveréssel, vékony sugárban a kikevert tojáshoz adjuk.. Borleves elkészítése

Borscs leves

80 dkg marhahús (lábszár vagy puha hátszín),
2 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyemgyökér...

Borscs leves készítése

A húst kockákra vágjuk, és félpuhára főzzük.
Levébe sót, szemes borsot, egy darabka gyömbért teszünk.
Egy kanál olajban megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felkarikázott zöldségeket és a meghámozott, felszeletelt nyers céklát... Borscs leves készítése

Tavaszi virágok - vásárlás
Tavaszi virágok - Vásárlás

Nyári virágok - vásárlás
Nyári virágok - vásárlás

Sziklakerti évelő vásárlás
Sziklakerti évelő vásárlás

Burgonya leves

4 dkg zsír,
4 dkg liszt,
1 kisebb hagyma,
zöldpetrezselyem...

Burgonyaleves készítése

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük.
Világos rántásban a hagymát és a zöldpetrezselymet megpörköljük.
A burgonyalével felöntjük, sót, borsot teszünk bele, és felforraljuk.. Burgonyaleves elkészítése

Citromos nyúlraguleves

3 nyúl lapocka,
50 dkg nyúl apróhús csontjával együtt,
1 kis fej hagyma,
20 dkg vegyes zöldség ...

Citromos nyúlraguleves készítése

A nyúl elejét (a nyakát, szegyét) aprítjuk fel ehhez a leveshez, néhány darabka nyúlmájat és vesét is beletéve.
Az összevágott húst több vízben tisztára mossuk, majd leforrázzuk, és ismét megmosva, gyengén megsózva, fűszerezve puhára főzzük.. Citromos nyúlraguleves készítése

Currys csirkeleves

50 dkg csirkeaprólék,
1 fej vöröshagyma,
1 zeller,
2 kanál olaj,
1 evőkanál liszt,
1 húsleveskocka,
törött bors, 1/2 mokkáskanál curry,
1 csomó zöldpetrezselyem.

A currys csirkeleves készítése:

A megtisztított hagymát és zellert megreszeljük, és az olajban üvegesre pároljuk.
Meghintjük liszttel, majd fölengedjük 1 liter vízzel, teszünk bele 1 húsleveskockát, fűszerezzük curryval és borssal, és beletesszük a csirkeaprólékot.
Takaréklángon puhára pároljuk.
Ha elkészült, meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Currys rizsleves

A currys rizsleves készítése:

Az apróra vágott hagymát vajban megpirítjuk, rátesszük a curryt és a rizst.
Tejjel és ugyanannyi vízzel felengedjük, beletesszük a leveskockákat, 15 percig főzzük.
A tejszínt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk a levest.
Néhány csepp ketchuppal és sóval ízesítjük.

Csángó leves
Csárdásleves

A csárdás leves készítése:

A marha és birkahúst 1 liter vízben feltesszük főni csöves paprikával, zöldséggel, borssal, és lassan, gyöngyözve főzzük.
Ha a marhahús puhulni kezd, hozzátesszük a tyúkhúst, és később az apróra vágott burgonyát, majd a laskára vágott kelkáposztát is.
Lebbencstésztát főzünk bele.

Csontleves

75 dkg vegyes csont,
25 dkg vegyes zöldség,
5 dkg karalábé,
5 dkg kelkáposzta,
5 dkg zeller,
5 dkg vöröshagyma,
1,5 dkg só,
3 dkg paradicsompüré,
1 zöldpaprika,
1 g egész bors,
1 csomó zöldpetrezselyem.

A csontleves készítése:

Az összedarabolt csontokat leforrázzuk, majd hideg vízzel lemossuk, és kb. 2 liter hideg vízzel főni tesszük.
Amint felforrt, megsózzuk, és hozzáadjuk az egész borsot.
Igen lassan forraljuk, és kb. 1 óra múlva hozzáadjuk a megtisztított zöldséget.
(A sárgarépa negyedrészét megreszeljük, és zsírban aranysárgára pirítva adjuk a leveshez.)
A zöldség megpuhulása után leszűrjük a levest, és belefőzzük a májgaluskát.
Tálaláskor finomra vágott zöldpetrezselymet hintünk rá.

Dán karfiolleves
Derelyés csontleves
Egresleves
Egyszerű zöldségleves
Erdélyi csorbaleves
Erdélyi leves
Erdészné leves
Erőleves
Fácánleves
Finn halleves

Francia hagymaleves

1 kg hagyma (lehetőleg póréhagymát használjunk),
10 dkg vaj,
1,5 liter Húsleves,
só, bors,
4 dl fehér bor,
1 gerezd fokhagyma,
15 dkg ementáli sajt,
2 dl olivaolaj,
15 dkg fehér kenyér.

Francia hagymaleves elkészítése:

A karikákra vágott hagymát a vajban aranysárgára pirítjuk, húslevessel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk.
Amikor a hagyma megfőtt, beleöntjük a bort.
A kenyérszeleteket megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük.
Tetejükre rakjuk a reszelt sajtot, és olivaolajat csöpögtetünk rá. Sütőben megsütjük, és betétnek adjuk a leveshez.

Francia húsleves

1 kg-os csirke,
1 kg marhahús,
1 kg ritkacsont (velős csont),
3 kanál levesízesítő (Vegeta) vagy Húsleveskocka,
3 fej vöröshagyma,
2 szál póréhagyma,
30 dkg vegyes zöldség,
10 dkg karalábé,
10 dkg káposzta,
10 dkg kelkáposzta,
1 csomó zöldpetrezselyem,
1 kanál szemes bors,
5 db szegfűbors, 1/2 kanál kakukfű, 1 babérlevél, törött bors,
3 dkg vaj.

Francia húsleves elkészítése:

A megmosott csontot 4 liter vízben feltesszük főni, kis lángon egy óráig főzzük, közben a habját leszedjük.
Leszűrjük, és ebben a lében tesszük fel a marhahúst, később a csirkehúst takaréklángon főni.
Hozzáadjuk az összes fűszert, Vegetát, megsózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk.
Az apróra vágott zöldséget egy kevés vajban megpároljuk.
Összeöntjük, és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Francia póréhagymaleves

Hozzávalók:

1 kg póréhagyma, 2 alma, 1/2 liter almalé, 4 dkg vaj, 1 liter húsleves, 1 mokkáskanál curry, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, bors, zöldpetrezselyem

Francia tojásleves

Francia tojásleves elkészítése:

A csontot zöldséggel megfőzzük, berántjuk világos vajas rántással beletesszük a tojásfehérjét, az áttört tojássárgáját és a mustárt.
Tejfölre tálaljuk

Francia zöldségleves

Hozzávalók:

30 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 1 csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg karalábé, 15 dkg burgonya, 1 evőkanál rizs, 1 liter húsleves (húsleveskockából), 1 kanál liszt, 1 dl tejföl, 1/2 dl olaj, só, 2 tojássárgája

Franciás zöldségleves

Hozzávalók:

20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg friss káposzta, 10 dkg fejtett bab, 5 dkg zeller, 3 dkg hagyma, 3 dkg póréhagyma, 4 dkg vaj, 4 dkg reszelt sajt, 1 liter húsleves (leveskockából), 2 kifli, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű, 1 csomó zöldpetrezselyem, szerecsendió

Tavaszi virágok - vásárlás
Tavaszi virágok - Vásárlás

Nyári virágok - vásárlás
Nyári virágok - vásárlás

Sziklakerti évelő vásárlás
Sziklakerti évelő vásárlás

Frankfurti krémleves

Frankfurti krémleves elkészítése:

A csontokból a zöldséggel, hagymával, sóval erőlevest készítünk.
A kelkáposztát felszeletelve fazékba tesszük, rászűrjük a levest, megborsozzuk, majd a kelt jó puhára főzzük. A vajból és a lisztből készített világos rántással berántjuk.
Ezután az egészet felforraljuk, és finom szitán áttörjük.
A tejszínnel elkevert tojássárgáját habverővel állandóan keverve beletesszük.
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, rátesszük a karikára vágott virslit, és néhány pillanatig még együtt sütjük.
A levest csészékben tálaljuk, és elosztva a tetejére tesszük a szalonnával pirított virslit.

Frankfurti leves

Frankfurti leves elkészítése:

A megtisztított és vékony metéltre vágott kelkáposztát csontlében megfőzzük.
Világosbarna, fűszeres rántást készítünk, s ezzel a levest berántjuk.
A virsliről a bőrt lehúzzuk, vékony karikákra vágjuk, és forró zsírban hirtelen átforgatjuk, beletesszük a levesbe.
Végül belekeverjük a tejfölt, és még egyszer jól átforraljuk.

Gomba erőleves

Hozzávalók:

20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka, só, törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem

Gombaleves csipetkével

Hozzávalók:

50 dkg vegyes csont, 30 dkg vegyes zöldség, 15 dkg gomba, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 5 dkg hagyma, 2 dkg só, törött bors, tejföl, 1 csomó zöldpetrezselyem;

csipetkéhez: 10 dkg liszt, 1 tojás, a kifőzőlébe só

Gombaleves marhahússal
Gombás korhelyleves
Gombás raguleves
Gombócleves
Gyors erőleves
Hagymaleves
Hal krémleves
Halleves
Hegyaljai tarkabableves házi kolbásszal
Hideg cseresznyeleves
Hideg őszibarackleves
Hideg paradicsomleves
Hideg ribizlileves
Hideg zöldség krémleves
Hideg zöldségleves
Hortobágyi gyümölcsleves
Húsos zöldbableves
Húspüré leves
Húsgombócleves
Húsleves
Húsos spárgaleves
Írgulyás Irish stew
Kaporleves
Káposztaleves oroszosan
Káposztaleves oroszosan húsgombóccal
Karalábé leves
Karfiolleves
Kaszásleves
Kelkáposzta krémleves
Kel krémleves
Kertészleves
Kolbászleves
Kijevi szoljanka-leves
Korhelyleves
Lencseleves
Lencseleves fogollyal
Lyoni húsleves
Magyaros burgonyaleves
Májas erőleves
Májkrémleves
Máltai halleves
Meggyleves
Mexikói halleves
Nyúlleves
Olasz bableves
Olasz rizsleves
Olasz zöldségleves (minestra)
Orjaleves
Orosz zöldségleves
Ököruszályleves
Őszi húsosfazék
Paprikaleves
Paradicsomleves
Potrétei gombócleves
Raguleves csirkemájjal
Rebarbaraleves

Gyümölcs fajták - vásárlás
Gyümölcs fajták - Vásárlás

Fák, virágos cserjék - vásárlás
Fák, Díszfák

Cserepes Fűszernövény vásárlás
Cserepes fűszernövény vásárlás

Ribizlileves
Sajtleves 1.
Sajtleves 2.
Sárgaborsóleves
Savanyú becsináltleves
Sóska krémleves
Spárga krémleves
Spárgaleves
Spárgaleves szárnyas aprólékkal
Szoljanka leves
Tárkonyos halleves
Tárkonyos leves
Tárkonyos szárnyasaprólék-leves
Tejfölös bableves
Tejfölös leves húsgomboccal
Tejfölös malacaprólék-leves
Tejfölös sóskaleves
Tejfölös spárgaleves
Tejfölös tárkonyos bárányleves
Tejleves 1.
Tejleves 2.
Tiszai barát leves
Tormaleves
Tyúkleves sajtos rudacskákkal
Ujházy-tyúkleves
Vegetaleves májrizzsel
Vegyes leves
Vegyes zöldségleves
Velőscsontleves
Veseleves
Vitaminleves
Zellerkrémleves
Zöldgombócleves
Zöldséges raguleves
Zöldség leves
Leves receptek, levesek - almaleves, andaluziai gazpachó, arany krémleves, bajor burgonyakrémleves, bakonyi betyárleves, bárányleves, bázeli leves, becsináltleves, betyárleves, bográcsgulyás, bolgár ikraleves, Borleves, Borscsleves, Burgonyaleves, Citromos nyúlraguleves, Currys csirkeleves, Currys rizsleves, Csárdásleves, Csontleves, Dán karfiolleves, Derelyés csontleves

Copyright (C) 2001-2013

Wiandt Díszfaiskola - Kertészet Komárom
Copyright (C) 2001-2013 -

Nézze meg feltöltött videóinkat

Étel receptek takarékosan | Wiandt kertészet | Kertészet Webáruház | kertészeti lexikon