Telefon: 06-20/981-7694 | E-mail: info(@)tuja.hu

Wiandt Kertészet Wiandt Kertészet

Levesek, Leves receptek

Almaleves

A megtisztított és kockákra vágott almát 1,5 liter vízzel, egy kis vaníliával, két-három vékony szelet citrommal (ízlés szerint), cukorral puhára főzzük. Ha megfőtt, két egész tojással behabarjuk oly módon, hogy a tojásokat habverővel felverjük, s folytonos keverés mellett egy-egy merőkanál forró levest adunk hozzá... Almaleves elkészítése

Almaleves másképp

A fahéjat, a szegfűszeget és a citrom héját egy kevés vízben kifőzzük. A megmosott almát vékonyan meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházat eltávolítjuk.
Cukros, enyhén sózott vizet készítünk, felforraljuk, és az egyenletes szeletkékre (vagy kockákra) vágott almát beletéve felforraljuk. Almaleves másképp

Andaluziai gazpachó recept

A hozzávalókat apróra vágjuk, a paradicsomlébe keverjük, és hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk. Gazpachó elkészítése

Arany krémleves recept

A mirelit répakockát vajban pároljuk, és közben egy kanál liszttel megszórjuk, vízzel fölengedjük. A csonttal együtt tovább főzzük, ízesítjük, ha megfőtt, átpasszírozzuk. Arany krémleves elkészítése

Bajor burgonya krémleves

25 dkg kenőmájas (vagy májkrém),
2 evőkanál olaj,
1 fej vöröshagyma,
30 dkg zöldborsó,
só...

Bakonyi betyárleves

A bakonyi betyárleves készítése:
A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni.
Sóval, egész borssal ízesítjük... Bakonyi betyárleves elkészítése

Bárányleves

25 dkg bárányhús,
50 dkg csont (vagy 2 húsleveskocka),
1 fej vöröshagyma,
1/2 dl olaj,
1 késhegynyi pirospaprika ...

A bárányleves elkészítése

Először 1 liter vízben kifőzzük a csontokat, vagy a húsleveskockából levest főzzünk.
Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés vajban megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apró metéltre vágott zöldséget is, később beletesszük a pirospaprikát és a kockára vagdalt húst és burgonyát... Bárányleves elkészítése

Bázeli leves

Bázeli leves készítése
A szalonnát apróra vágva kiolvasztjuk, a kiolvadt zsírt liszttel megszórva rántást készítünk. Felengedjük húslevessel és vörös borral... Bázeli leves készítése

Becsináltleves

Hozzávalók: 50 dkg mirelit csirkeaprólék, 1 csomag mirelit vegyes zöldség, 1 kanál zöldpetrezselyem, 1 vöröshagyma, 1 kanál liszt, 1 kanál olaj
Becsináltleves készítése: Míg az aprólék felenged, egy csomó petrezselyem zöldet és egy diónyi vöröshagymát apróra vágunk. Az olajban a hagymát megfuttatjuk, majd a mirelit zöldséget beletéve...Becsináltleves elkészítése

Betyárleves

Betyárleves hozzávalók: 50 dkg marhalábszár, 50 dkg csont, 15 dkg füstölt szalonna, 1/2 fej reszelt hagyma, 1/2 dl olaj, 10 dkg kolbász, 2 dl tejföl, só, bors, 2 kanál liszt, 1 csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg gomba

Bográcsgulyás

Bográcsgulyás készítése:
Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk.
A lángról levéve hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, egy kevés vízzel fölengedjük, és visszatéve zsírjára sütjük...

Bolgár ikraleves

Az olajban, fedő alatt, üvegesre pároljuk a karikákra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított és karikákra vágott leveszöldséget, a paradicsomot, a zöldpaprikát, és 1,5 1 vízzel fölengedve, sóval, szemes borssal, babérlevéllel, egy csipet kakukkfűvel ízesítve a zöldséget nagyon puhára főzzük... Bolgár ikraleves elkészítése

Bolgár joghurtleves

Bolgár joghurtleves készítése
A nyers uborkát apró kockákra vágjuk és megsózzuk. Egy pohár joghurtot felhígítunk zsírtalanított húslevessel, az uborkát kinyomkodjuk, beletesszük, és egy kevés borsot, apróra vágott kaprot adunk még hozzá...

Bolognai leves

A leveskockákat 1 lvízben feloldjuk, és vajas rántással berántjuk. Megsózzuk, borsozzuk.
A spagettit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Elkeverjük a levessel, a tejfölben elkevert tojássárgájával, és reszelt sajttal tálaljuk.

Borleves recept

A vízzel hígított bort a fűszerekkel forrni tesszük. A tojássárgájákat a cukorral, liszttel kikeverjük, és a forró bort állandó keveréssel, vékony sugárban a kikevert tojáshoz adjuk.. Borleves elkészítése

Borscs leves

Borscs leves készítése: A húst kockákra vágjuk, és félpuhára főzzük. Levébe sót, szemes borsot, egy darabka gyömbért teszünk. Egy kanál olajban megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felkarikázott zöldségeket és a meghámozott, felszeletelt nyers céklát. Jól felforraljuk, majd beletesszük a felszeletelt káposztát, a kockákra vágott burgonyátBorscs leves készítése

Burgonyaleves

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Világos rántásban a hagymát és a zöldpetrezselymet megpörköljük. A burgonyalével felöntjük, sót, borsot teszünk bele, és felforraljuk.. Burgonyaleves elkészítése

Citromos nyúlraguleves

A nyúl elejét (a nyakát, szegyét) aprítjuk fel ehhez a leveshez, néhány darabka nyúlmájat és vesét is beletéve. Az összevágott húst több vízben tisztára mossuk, majd leforrázzuk, és ismét megmosva, gyengén megsózva, fűszerezve puhára főzzük.. Citromos nyúlraguleves készítése

Currys csirkeleves

A currys csirkeleves készítése:
A megtisztított hagymát és zellert megreszeljük, és az olajban üvegesre pároljuk. Meghintjük liszttel, majd fölengedjük 1 liter vízzel, teszünk bele 1 húsleveskockát, fűszerezzük curryval és borssal, és beletesszük a csirkeaprólékot. Takaréklángon puhára pároljuk. Ha elkészült, meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Currys rizsleves

A currys rizsleves készítése:
Az apróra vágott hagymát vajban megpirítjuk, rátesszük a curryt és a rizst. Tejjel és ugyanannyi vízzel felengedjük, beletesszük a leveskockákat, 15 percig főzzük. A tejszínt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk a levest. Néhány csepp ketchuppal és sóval ízesítjük.

Csángó leves

Csángó leves hozzávalók: 1 libaaprólék, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér, zöldpetrezselyem, 5 dkg zeller, 5 dkg búzadara, 4 főtt tojás, 10 dkg gomba, 2 paradicsom, só, bors, 3 tojássárgája

Csárdás-leves

Csontleves

A csontleves készítése:
Az összedarabolt csontokat leforrázzuk, majd hideg vízzel lemossuk, és kb. 2 liter hideg vízzel főni tesszük. Amint felforrt, megsózzuk, és hozzáadjuk az egész borsot. Igen lassan forraljuk, és kb. 1 óra múlva hozzáadjuk a megtisztított zöldséget. (A sárgarépa negyedrészét megreszeljük, és zsírban aranysárgára pirítva adjuk a leveshez.) A zöldség megpuhulása után leszűrjük a levest, és belefőzzük a májgaluskát. Tálaláskor finomra vágott zöldpetrezselymet hintünk rá.

Francia hagymaleves

Francia hagymaleves elkészítése:
A karikákra vágott hagymát a vajban aranysárgára pirítjuk, húslevessel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk. Amikor a hagyma megfőtt, beleöntjük a bort. A kenyér szeleteket megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük. Tetejükre rakjuk a reszelt sajtot, és olivaolajat csöpögtetünk rá. Sütőben megsütjük, és betétnek adjuk a leveshez.

Francia húsleves recept

Francia húsleves elkészítése:
A megmosott csontot 4 liter vízben feltesszük főni, kis lángon egy óráig főzzük, közben a habját leszedjük. Leszűrjük, és ebben a lében tesszük fel a marhahúst, később a csirkehúst takaréklángon főni. Hozzáadjuk az összes fűszert, Vegetát, megsózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Az apróra vágott zöldséget egy kevés vajban megpároljuk. Összeöntjük, és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Francia póréhagymaleves

Francia pórémagymaleves hozzávalók: 1 kg póréhagyma, 2 alma, 1/2 liter almalé, 4 dkg vaj, 1 liter húsleves, 1 mokkáskanál curry, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, só, bors, zöldpetrezselyem

Francia tojásleves

Francia tojásleves elkészítése: A csontot zöldséggel megfőzzük, berántjuk világos vajas rántással beletesszük a tojásfehérjét, az áttört tojássárgáját és a mustárt.
Tejfölre tálaljuk

Francia zöldségleves

Francia zöldségleves hozzávalók: 30 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 1 csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg karalábé, 15 dkg burgonya, 1 evőkanál rizs, 1 liter húsleves (húsleveskockából), 1 kanál liszt, 1 dl tejföl, 1/2 dl olaj, só, 2 tojássárgája

Franciás zöldségleves

Hozzávalók:

20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg friss káposzta, 10 dkg fejtett bab, 5 dkg zeller, 3 dkg hagyma, 3 dkg póréhagyma, 4 dkg vaj, 4 dkg reszelt sajt, 1 liter húsleves (leveskockából), 2 kifli, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, kakukkfű, 1 csomó zöldpetrezselyem, szerecsendió

Frankfurti krémleves recept

Frankfurti krémleves elkészítése: A csontokból a zöldséggel, hagymával, sóval erőlevest készítünk. A kelkáposztát felszeletelve fazékba tesszük, rászűrjük a levest, megborsozzuk, majd a kelt jó puhára főzzük. A vajból és a lisztből készített világos rántással berántjuk. Ezután az egészet felforraljuk, és finom szitán áttörjük. A tejszínnel elkevert tojássárgáját habverővel állandóan keverve beletesszük.
Az apró kockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, rátesszük a karikára vágott virslit, és néhány pillanatig még együtt sütjük. A levest csészékben tálaljuk, és elosztva a tetejére tesszük a szalonnával pirított virslit.

Frankfurti leves recept

Frankfurti leves elkészítése: A megtisztított és vékony metéltre vágott kelkáposztát csontlében megfőzzük. Világosbarna, fűszeres rántást készítünk, s ezzel a levest berántjuk. A virsliről a bőrt lehúzzuk, vékony karikákra vágjuk, és forró zsírban hirtelen átforgatjuk, beletesszük a levesbe. Végül belekeverjük a tejfölt, és még egyszer jól átforraljuk.

Gomba erőleves

Hozzávalók:

20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 húsleveskocka, só, törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem

Gombaleves csipetkével

Gombaleves csipetkével hozzávalók: 50 dkg vegyes csont, 30 dkg vegyes zöldség, 15 dkg gomba, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 5 dkg hagyma, 2 dkg só, törött bors, tejföl, 1 csomó zöldpetrezselyem; csipetkéhez: 10 dkg liszt, 1 tojás, a kifőzőlébe só

Potrétei gombócleves

A kappant, a marhahúst, a velős csontot hideg vízben feltesszük főni. A zöldségekkel és a fűszerekkel öt óráig főzzük takaréklángon, amikor megpuhult leszűrjük. A burgonyát megreszeljük, hozzáadjuk a levesből kivett és utána megdarált marhahúst, a tojásokat ...

Raguleves csirkemájjal

A kappant, a marhahúst, a velős csontot hideg vízben feltesszük főni. A zöldségekkel és a fűszerekkel öt óráig főzzük takaréklángon, amikor megpuhult leszűrjük.A burgonyát megreszeljük, hozzáadjuk a levesből kivett és utána megdarált marhahúst ...

Rebarbaraleves

Rebarbaraleves elkészítése: A vizet cukorral, sóval, citromhéjjal ízesítve felforraljuk. A rebarbarát megmossuk, megtisztítjuk, és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A forrásban levő cukros vízbe belefőzzük. A tejből, lisztből, fele mennyiségű tejföllel híg habarást készítünk ...

Ribizlileves

A ribizlit szitán áttörjük, és fél liter vízzel felforraljuk. Cukorral, sóval ízesítjük. A tejfölbe 2 kávéskanál lisztet keverünk, és a levesbe öntjük, majd felforraljuk. Hidegen és melegen is élvezhető.

Sárgaborsóleves készítése

Sárgaborsóleves hozzávalók: 40 dkg felesborsó, 60 dkg sertésoldalas, 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 1 vöröshagyma, 1/2 dl olaj, 10 dkg kolbász, só, bors,majoránna

Savanyú becsináltleves

Az olajat felmelegítjük, és a kockára vágott húst megpirítjuk benne, majd 1 l vízzel vagy húslevessel (húsleveskockából készítjük) fölengedjük, és félig puhára főzzük. Hozzáadjuk az összes felszeletelt zöldségfélét és a rizst, puhára főzzük. A tojást elkeverjük a tejföllel, és állandó keverés mellett a levesbe öntjük ...

Sóska krémleves recept

Sóska krémleves elkészítése: A sóskát megtisztítva, megmosva, vízben puhára főzzük. Leszűrve szitán áttörjük. Néhány kanál tejfölből egy kevés liszttel habarást készítünk, föleresztjük csontlével vagy azzal a lével, melyben a sóska főtt. Megsózzuk, összekeverjük az áttört sóskával, és felforraljuk. Még 1-2 kanál tejföllel ízesítjük ...

Spárga krémleves elkészítése

A csontból, a zöldségből erős csontlevet főzünk ( kb. 6 dl -t), leszűrjük, és ebben puhára főzzük a megtisztított, megmosott, apróra darabolt spárgát. Négy dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk, és berántjuk a levest. Szőrszitán átpasszírozzuk, majd visszatéve a tűzre, hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk. Utánaízesítjük. A zsemlét kis kockákra vágjuk ...

Spárgaleves

Spárgaleves hozzávalók: 25 dkg vegyes csont, 15 dkg vegyes zöldség, 50 dkg spárga, só, cukor, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1 csomó petrezselyem.

Spárgaleves szárnyas aprólékkal

A csirke máját, zúzáját, nyakát és a lábakat a szokásos módon felaprítva, jól megmosva, forrásban levő vízbe tesszük. Ha felforrt, leszűrjük, és leöblítjük. A zsírban egy kis fej apróra vágott hagymát pirítunk. Rátesszük az aprólékot, megszórjuk a vágott zöldpetrezselyemmel, megsózzuk, borsozzuk, és fedővel befedve, mérsékelt tűzön (időnként megkeverve), csaknem puhára pároljuk ...

Szoljanka leves recept

Hozzávalók: 50 dkg fehérkáposzta, 2-3 pár virsli vagy 20 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, egy púpozott evőkanál liszt, bors, só, ecet, zellerzölddel és zöldpetrezselyem, 1 dl tejföl.

Tárkonyos halleves recept

A megtisztított, hasábra vágott zöldséget, hagymát, fokhagymát forró vízben feltéve sóval, borssal, 1-2 órán át forraljuk. Leszűrjük. A megtisztított halaprólékot besózzuk, és legalább 1/2 órán át besózva tartjuk. Az enyhén megsavanyított, leszűrt lébe tesszük a halat a finomra vágott tárkonnyal együtt, és 15-20 percig lassan forraljuk. Tejfölös habarással sűrítjük, és tojással elkevert tejfölre tálaljuk. A halfejről leszedjük a húst, ...

Tárkonyos leves készítése

A tárkonyos ízesítést Erdélyben használják. Ismeretes a tárkonyos bárányfej- vagy húsleves, a tárkonyos bableves, de lehet bármilyen más, nem zsíros húsból is készíteni tárkonyos ételt. A húst megmossuk, felaprítjuk, és hideg, sós vízben feltéve, az egészben hagyott, megtisztított hagymával együtt puhára főzzük. Ha elkészült, a hagymát emeljük ki. Egy kevés, világos rántást készítünk, a leveshez kavarjuk ...

Tárkonyos szárnyasaprólék-leves

Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 40 dkg sertéscsont (vagy marhacsont), 10 dkg zöldborsó, 5 dkg gomba, 20 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 1/2vöröshagyma, liszt, 2 dl tejföl, tárkonylevél (tárkonyecet), 1 csomó zöldpetrezselyem, só, bors, 1/2 dl olaj.

Tejfölös bableves recept

A száraz babot a felhasználás előtti napon beáztatjuk. Másnap jól átmossuk. Zöldséges csontlében, vagy ha van, füstölthúslében tesszük fel főni. Egy kevés zsírban finomra vágott hagymát pirítunk, pirospaprikával, sóval, simára dörzsölt fokhagymával fűszerezzük, és a forrásban levő levesbe tesszük. Világosbarna (pirospaprikával fűszerezett) rántást készítünk, ezt hideg vízzel és tejföllel simára keverjük. Ha a bab puha, a levest berántjuk. Fűszerezzük ...

Go to top of page
Go to top of page