Telefon: 06-20/981-7694 | E-mail: info(@)tuja.hu

Wiandt Kertészet Wiandt Kertészet

Leves receptek, levesek

Leves receptek

Leves receptek

A-C D-G H-K L-O P-S T-Z

Almaleves

A megtisztított és kockákra vágott almát 1,5 liter vízzel, egy kis vaníliával, két-három vékony szelet citrommal (ízlés szerint), cukorral puhára főzzük. Ha megfőtt, két egész tojással behabarjuk oly módon, hogy a tojásokat habverővel felverjük, s folytonos keverés mellett egy-egy merőkanál forró levest adunk hozzá... Almaleves elkészítése

Almaleves másképp

A fahéjat, a szegfűszeget és a citrom héját egy kevés vízben kifőzzük. A megmosott almát vékonyan meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházat eltávolítjuk.
Cukros, enyhén sózott vizet készítünk, felforraljuk, és az egyenletes szeletkékre (vagy kockákra) vágott almát beletéve felforraljuk. Almaleves másképp

Andaluziai gazpachó recept

A hozzávalókat apróra vágjuk, a paradicsomlébe keverjük, és hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk. Gazpachó elkészítése

Arany krémleves recept

A mirelit répakockát vajban pároljuk, és közben egy kanál liszttel megszórjuk, vízzel fölengedjük. A csonttal együtt tovább főzzük, ízesítjük, ha megfőtt, átpasszírozzuk. Arany krémleves elkészítése

Bajor burgonya krémleves

25 dkg kenőmájas (vagy májkrém),
2 evőkanál olaj,
1 fej vöröshagyma,
30 dkg zöldborsó,
só...

Bakonyi betyárleves

A bakonyi betyárleves készítése:
A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni.
Sóval, egész borssal ízesítjük... Bakonyi betyárleves elkészítése

Bárányleves

25 dkg bárányhús,
50 dkg csont (vagy 2 húsleveskocka),
1 fej vöröshagyma,
1/2 dl olaj,
1 késhegynyi pirospaprika ...

A bárányleves elkészítése

Először 1 liter vízben kifőzzük a csontokat, vagy a húsleveskockából levest főzzünk.
Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés vajban megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apró metéltre vágott zöldséget is, később beletesszük a pirospaprikát és a kockára vagdalt húst és burgonyát... Bárányleves elkészítése

Bázeli leves

Bázeli leves készítése
A szalonnát apróra vágva kiolvasztjuk, a kiolvadt zsírt liszttel megszórva rántást készítünk. Felengedjük húslevessel és vörös borral... Bázeli leves készítése

Becsináltleves

Hozzávalók: 50 dkg mirelit csirkeaprólék, 1 csomag mirelit vegyes zöldség, 1 kanál zöldpetrezselyem, 1 vöröshagyma, 1 kanál liszt, 1 kanál olaj
Becsináltleves készítése: Míg az aprólék felenged, egy csomó petrezselyem zöldet és egy diónyi vöröshagymát apróra vágunk. Az olajban a hagymát megfuttatjuk, majd a mirelit zöldséget beletéve...Becsináltleves elkészítése

Betyárleves

Betyárleves hozzávalók: 50 dkg marhalábszár, 50 dkg csont, 15 dkg füstölt szalonna, 1/2 fej reszelt hagyma, 1/2 dl olaj, 10 dkg kolbász, 2 dl tejföl, só, bors, 2 kanál liszt, 1 csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg gomba

Bográcsgulyás

Bográcsgulyás készítése:
Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk.
A lángról levéve hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, egy kevés vízzel fölengedjük, és visszatéve zsírjára sütjük...

Bolgár ikraleves

Az olajban, fedő alatt, üvegesre pároljuk a karikákra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított és karikákra vágott leveszöldséget, a paradicsomot, a zöldpaprikát, és 1,5 1 vízzel fölengedve, sóval, szemes borssal, babérlevéllel, egy csipet kakukkfűvel ízesítve a zöldséget nagyon puhára főzzük... Bolgár ikraleves elkészítése

Bolgár joghurtleves

Bolgár joghurtleves készítése
A nyers uborkát apró kockákra vágjuk és megsózzuk. Egy pohár joghurtot felhígítunk zsírtalanított húslevessel, az uborkát kinyomkodjuk, beletesszük, és egy kevés borsot, apróra vágott kaprot adunk még hozzá...

Bolognai leves

A leveskockákat 1 lvízben feloldjuk, és vajas rántással berántjuk. Megsózzuk, borsozzuk.
A spagettit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Elkeverjük a levessel, a tejfölben elkevert tojássárgájával, és reszelt sajttal tálaljuk.

Borleves recept

A vízzel hígított bort a fűszerekkel forrni tesszük. A tojássárgájákat a cukorral, liszttel kikeverjük, és a forró bort állandó keveréssel, vékony sugárban a kikevert tojáshoz adjuk.. Borleves elkészítése

Borscs leves

Borscs leves készítése: A húst kockákra vágjuk, és félpuhára főzzük. Levébe sót, szemes borsot, egy darabka gyömbért teszünk. Egy kanál olajban megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felkarikázott zöldségeket és a meghámozott, felszeletelt nyers céklát. Jól felforraljuk, majd beletesszük a felszeletelt káposztát, a kockákra vágott burgonyátBorscs leves készítése

Burgonyaleves

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Világos rántásban a hagymát és a zöldpetrezselymet megpörköljük. A burgonyalével felöntjük, sót, borsot teszünk bele, és felforraljuk.. Burgonyaleves elkészítése

Citromos nyúlraguleves

A nyúl elejét (a nyakát, szegyét) aprítjuk fel ehhez a leveshez, néhány darabka nyúlmájat és vesét is beletéve. Az összevágott húst több vízben tisztára mossuk, majd leforrázzuk, és ismét megmosva, gyengén megsózva, fűszerezve puhára főzzük.. Citromos nyúlraguleves készítése

Currys csirkeleves

A currys csirkeleves készítése:
A megtisztított hagymát és zellert megreszeljük, és az olajban üvegesre pároljuk. Meghintjük liszttel, majd fölengedjük 1 liter vízzel, teszünk bele 1 húsleveskockát, fűszerezzük curryval és borssal, és beletesszük a csirkeaprólékot. Takaréklángon puhára pároljuk. Ha elkészült, meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Currys rizsleves

A currys rizsleves készítése:
Az apróra vágott hagymát vajban megpirítjuk, rátesszük a curryt és a rizst. Tejjel és ugyanannyi vízzel felengedjük, beletesszük a leveskockákat, 15 percig főzzük. A tejszínt elkeverjük a liszttel, és behabarjuk a levest. Néhány csepp ketchuppal és sóval ízesítjük.

Csángó leves

Csángó leves hozzávalók: 1 libaaprólék, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér, zöldpetrezselyem, 5 dkg zeller, 5 dkg búzadara, 4 főtt tojás, 10 dkg gomba, 2 paradicsom, só, bors, 3 tojássárgája

Csárdás-leves

Csontleves

A csontleves készítése:
Az összedarabolt csontokat leforrázzuk, majd hideg vízzel lemossuk, és kb. 2 liter hideg vízzel főni tesszük. Amint felforrt, megsózzuk, és hozzáadjuk az egész borsot. Igen lassan forraljuk, és kb. 1 óra múlva hozzáadjuk a megtisztított zöldséget. (A sárgarépa negyedrészét megreszeljük, és zsírban aranysárgára pirítva adjuk a leveshez.) A zöldség megpuhulása után leszűrjük a levest, és belefőzzük a májgaluskát. Tálaláskor finomra vágott zöldpetrezselymet hintünk rá.

Potrétei gombócleves

A kappant, a marhahúst, a velős csontot hideg vízben feltesszük főni. A zöldségekkel és a fűszerekkel öt óráig főzzük takaréklángon, amikor megpuhult leszűrjük. A burgonyát megreszeljük, hozzáadjuk a levesből kivett és utána megdarált marhahúst, a tojásokat ...

Raguleves csirkemájjal

A kappant, a marhahúst, a velős csontot hideg vízben feltesszük főni. A zöldségekkel és a fűszerekkel öt óráig főzzük takaréklángon, amikor megpuhult leszűrjük.A burgonyát megreszeljük, hozzáadjuk a levesből kivett és utána megdarált marhahúst ...

Rebarbaraleves

Rebarbaraleves elkészítése: A vizet cukorral, sóval, citromhéjjal ízesítve felforraljuk. A rebarbarát megmossuk, megtisztítjuk, és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A forrásban levő cukros vízbe belefőzzük. A tejből, lisztből, fele mennyiségű tejföllel híg habarást készítünk ...

Ribizlileves

A ribizlit szitán áttörjük, és fél liter vízzel felforraljuk. Cukorral, sóval ízesítjük. A tejfölbe 2 kávéskanál lisztet keverünk, és a levesbe öntjük, majd felforraljuk. Hidegen és melegen is élvezhető.

Sárgaborsóleves készítése

Sárgaborsóleves hozzávalók: 40 dkg felesborsó, 60 dkg sertésoldalas, 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 1 vöröshagyma, 1/2 dl olaj, 10 dkg kolbász, só, bors,majoránna

Savanyú becsináltleves

Az olajat felmelegítjük, és a kockára vágott húst megpirítjuk benne, majd 1 l vízzel vagy húslevessel (húsleveskockából készítjük) fölengedjük, és félig puhára főzzük. Hozzáadjuk az összes felszeletelt zöldségfélét és a rizst, puhára főzzük. A tojást elkeverjük a tejföllel, és állandó keverés mellett a levesbe öntjük ...

Sóska krémleves recept

Sóska krémleves elkészítése: A sóskát megtisztítva, megmosva, vízben puhára főzzük. Leszűrve szitán áttörjük. Néhány kanál tejfölből egy kevés liszttel habarást készítünk, föleresztjük csontlével vagy azzal a lével, melyben a sóska főtt. Megsózzuk, összekeverjük az áttört sóskával, és felforraljuk. Még 1-2 kanál tejföllel ízesítjük ...

Spárga krémleves elkészítése

A csontból, a zöldségből erős csontlevet főzünk ( kb. 6 dl -t), leszűrjük, és ebben puhára főzzük a megtisztított, megmosott, apróra darabolt spárgát. Négy dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk, és berántjuk a levest. Szőrszitán átpasszírozzuk, majd visszatéve a tűzre, hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk. Utánaízesítjük. A zsemlét kis kockákra vágjuk ...

Spárgaleves

Spárgaleves hozzávalók: 25 dkg vegyes csont, 15 dkg vegyes zöldség, 50 dkg spárga, só, cukor, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1 csomó petrezselyem.

Spárgaleves szárnyas aprólékkal

A csirke máját, zúzáját, nyakát és a lábakat a szokásos módon felaprítva, jól megmosva, forrásban levő vízbe tesszük. Ha felforrt, leszűrjük, és leöblítjük. A zsírban egy kis fej apróra vágott hagymát pirítunk. Rátesszük az aprólékot, megszórjuk a vágott zöldpetrezselyemmel, megsózzuk, borsozzuk, és fedővel befedve, mérsékelt tűzön (időnként megkeverve), csaknem puhára pároljuk ...

Szoljanka leves recept

Hozzávalók: 50 dkg fehérkáposzta, 2-3 pár virsli vagy 20 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, egy púpozott evőkanál liszt, bors, só, ecet, zellerzölddel és zöldpetrezselyem, 1 dl tejföl.

Tárkonyos halleves recept

A megtisztított, hasábra vágott zöldséget, hagymát, fokhagymát forró vízben feltéve sóval, borssal, 1-2 órán át forraljuk. Leszűrjük. A megtisztított halaprólékot besózzuk, és legalább 1/2 órán át besózva tartjuk. Az enyhén megsavanyított, leszűrt lébe tesszük a halat a finomra vágott tárkonnyal együtt, és 15-20 percig lassan forraljuk. Tejfölös habarással sűrítjük, és tojással elkevert tejfölre tálaljuk. A halfejről leszedjük a húst, ...

Tárkonyos leves készítése

A tárkonyos ízesítést Erdélyben használják. Ismeretes a tárkonyos bárányfej- vagy húsleves, a tárkonyos bableves, de lehet bármilyen más, nem zsíros húsból is készíteni tárkonyos ételt. A húst megmossuk, felaprítjuk, és hideg, sós vízben feltéve, az egészben hagyott, megtisztított hagymával együtt puhára főzzük. Ha elkészült, a hagymát emeljük ki. Egy kevés, világos rántást készítünk, a leveshez kavarjuk ...

Tárkonyos szárnyasaprólék-leves

Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 40 dkg sertéscsont (vagy marhacsont), 10 dkg zöldborsó, 5 dkg gomba, 20 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 1/2vöröshagyma, liszt, 2 dl tejföl, tárkonylevél (tárkonyecet), 1 csomó zöldpetrezselyem, só, bors, 1/2 dl olaj.

Tejfölös bableves recept

A száraz babot a felhasználás előtti napon beáztatjuk. Másnap jól átmossuk. Zöldséges csontlében, vagy ha van, füstölthúslében tesszük fel főni. Egy kevés zsírban finomra vágott hagymát pirítunk, pirospaprikával, sóval, simára dörzsölt fokhagymával fűszerezzük, és a forrásban levő levesbe tesszük. Világosbarna (pirospaprikával fűszerezett) rántást készítünk, ezt hideg vízzel és tejföllel simára keverjük. Ha a bab puha, a levest berántjuk. Fűszerezzük ...

Tejfölös leves húsgomboccal - Tejfölös leves húsgomboccal
Tejfölös malacaprólék-leves
Tejfölös sóskaleves - Tejfölös sóskaleves
Tejfölös spárgaleves - Tejfölös spárgaleves
Tejfölös tárkonyos bárányleves
Tejleves 1.
Tejleves 2.
Tiszai barát leves
Tormaleves
Tyúkleves sajtos rudacskákkal
Ujházy tyúkleves - Ujházy tyúkleves
Vegetaleves májrizzsel
Vegyes leves
Vegyes zöldségleves
Velőscsontleves
Veseleves
Vitaminleves
Zellerkrémleves
Zöldgombócleves
Zöldséges raguleves
Zöldség leves
Go to top of page