Ehető kert - Gyümölcs fűszernövény zöldség leírások

  • 2023-12-17

Gyümölcsök érési ideje gyümölcstermő növények. Gyümölcsfa leírások gyümölcs érési idő, porzó fák, bogyós gyümölcsök, fűszernövények gyógynövények, zöldségfélék ismertetése, zöldségtermesztés.

Régi alma fajták

Húsvéti rozmaring, Téli fehér kálvil, Asztraháni piros, Cox narancs renet, Egri piros, Gravensteini, Nyári fontos, Parker pepin alma, Bőralma, Simonffy piros alma Cigányalma, Staymared, Téli arany parmen alma.

Torma

Torma - Gyökerét (rhizoma) nyersen fogyasztják v, a konzerviparban ízesítésre használják. Csípősségét az allyl-izothyocianat (C2HSONS) és a butyl-thiocianat (C,H9ONS) adja. Illóolaja a nyálkahártyát és a könnymirigyeket ingerli.

Szamóca, Földieper, Eper  

A szamóca nem kifejezetten melegigényes, a hőmérséklettel szemben támasztott igényeit hazánk éghajlata kielégíti. A szamóca kifejezetten vízigényes gyümölcs. A kiemelkedő hozam érdekében a 800 mm feletti csapadékellátottságú Pó síkságon is öntözőberendezéssel látják el az ültetvényeket.

Mogyoró fajták, Cosford Római Bollwilleri csoda

Mogyoró

A mogyoró kedveli a nyirkos talajú napos domboldalakat. A száraz déli lejtőkre nem való! A mogyorónak már az 50 cm vastag termőréteg is megfelelő, mert sekélyen gyökeresedik. Mogyoró igényei, növekedése, termés jellemzői, Cosford mogyoró, Bollwilleri csoda, Nagy tarka zelli, Római, Fehér Lambert, Közönséges mogyoró, Csavart mogyoró, Törökmogyoró.

Szőlő fajták Csemegeszőlő  

Néro Moldova Dunav Palatina, augusztusi muskotály, Italia Suvenir Kozma Pálné muskotály csemegeszőlő szőlő fajták rövid leírása. Szőlő őszi ültetése.

Szelídgesztenye, Castanea sativa

szelídgesztenye

A szelídgesztenye egylaki, virágai egyivarúak, június elején virágzik. A nő és hímivarú virágok külön virágzatban, de közös barkatengelyen ugyanazon fán találhatók. A vulkánikus eredetű, savanyú, üde talajokon, szélvédett domboldalakon jól díszlik és bőven terem. Szelídgesztenye ismertetés, Iharosberényi, Nagymarosi, Szelídgesztenye szaporítása.

Sóska

Sóska - Az angol sóska egész télen át szedhető és fogyasztható. Levelei lándzsa alakúak és kevésbé savanyúak, mint a kerti sóska levelei. Házikeribe való növény.

Tojásgyümölcs

A tojásgyümölcs egyéves növény, paprikához hasonló hajtásrendszere 60-80 cm magasra nő meg. Gyökérzete 8O-100 cm-ig hatol a talajba.Szára merev, erősen fásodó.

Ribizli piros bogyós gyümölcs  

Ribizli
A ribizli tenyészidejében két nagy vízigényű szakaszt különíthetünk el. Az egyik a zsedüléstől az érésig (június közepe-vége), a másik a rügydifferenciálódás (július vége-augusztus eleje). Fekete ribizli leírások, fajták.

Dió, Diófa, Szaporítás termesztés

Dió

A diófa Magyarország egész területén megtalálja a szükséges életfeltételeit, vagyis egyedi fákat vagy ligetes tájgyümölcsöket bárhová ültethetünk. Diófa ültetés, szaporítás, Dió igényei, termesztése. Diófa ültetés utáni visszavágása! Alsószentiváni 117 dió, Milotai 10 dió, Tiszacsécsi 83 diófa.

Ánizs, Pimpinella anisum

Az ánizs melegíti a hasat, gázt oszlat el főleg babos ételek után és jó hatást gyakorol krónikus hasmenésnél, renyhe emésztésnél. Az ánizst régóta használják a gyerekek bélgörcseinek enyhítésére.

Retek

A Retek fajták tenyészidejük szerint - hónapos, nyári és téli Retek csoportba tartoznak. A nagyszámú hónapos Retek fajta a hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre alkalmas fajták csoportjába sorolható.

Bazsalikom Ocimum basilicum fűszernövény

A bazsalikom tápanyagban gazdag napos helyet kedvel. A kertben az egynyáriak közé foltszerűen vagy szegélynek ültethetjük. A lakásban cserépben, balkonládában, kőedényben is nevelhető.

Köszméte, Egres fajták  

Az egres fajták növekedési erélyük szerint három csoportba oszthatók: nagyon erős növekedésű: pl. Rolonda, erős növekedésű: pl. Pallagi óriás, közepesen erős növekedésű: pl. Piros ízletes. A köszméte tőhajtásai a második évben alakulnak át termőgallyá, és első termésüket a harmadik évben fejlesztik.

Mandula fajták, Porzó fák

A mandula igen korán virágzó gyümölcsfaj, a virágzás kezdetét nagyon erősen befolyásolja az időjárás, valamint a termőhely földrajzi fekvése. Mandula fajták igényei, termesztés, Budatétényi 70, Tétényi kedvenc mandula, Tétényi bőtermő, Tétényi keményhéjú, Tétényi rekord mandula.

Kelkáposzta

Kelkáposzta (Brassica oleracea var. sabauda L., Cruciferae). Kétéves növény, szára a fejeskáposzta száránál rövidebb. Levelei hólyagosak, bodrosak. Szélük ép v, kissé bemetszett. Kelkáposzta termesztés

Mustár termesztés

Hazánkban a mustár eredményesen termeszthető a mészbe gazdag, kötöttebb v. humuszos homoktalajokon. Száraz időjárás esetén nem ad jó termést, viszont a sok nedvességet sem szereti.

Borókabogyó Juniperus communis fűszernövény, gyógynövény

Valószínűleg a boróka a legelterjedtebb fás szárú növény az északi féltekén. Igen változatos formájú, sűrű ágrendszerű oszloposan felálló, vagy laposan szétterülő hosszú életű fenyő.

Szedermálna  

Szedermálna
A málna és szeder virágzása fajtától függően hosszabb ideig elnyúlhat. A szeder gyümölcs kifejlődéséhez átlagosan 30-40 nap szükséges. A termőrügy képződés augusztustól szeptemberig tart. A málna és szeder a többi gyümölcsfajhoz viszonyítva későn virágzik - május vége, szeptember eleje, ezért fagykárosodást nem szenvedhet.

Őszibarackfa

Őszibarack

Az őszibarack méltán a gyümölcsök királynője. Az érett, illatos és ízletes őszibarack gyümölcsök fogyasztása üdítő Redhaven, Suncrest őszibarack, Kínai lapos őszibarackfa, Chastar, Cresthaven, Dixired, Early Redhaven, Fayette, Maycrest, Padana, Spingcrest, Champion, Michelini őszibarack, Andosa, Fantasia, Flavortop nektarin, Harko nektarin, kopasz őszibarack, Independence nektarin, kopasz őszibarack.

Borsikafű Satureja hortensis fűszernövény

A virágzás kezdetén, július elején vágjuk először. Elszórja magját, ezért önmagát fenntartja. A kertben olyan helyet keressünk számára, hogy a kikelő palánták nyugodtan fejlődhessenek.

Uborka termesztés

Az uborka termesztés legfontosabb tájai Nagykőrös és Kecskemét környéke. Magtermesztése legnagyobb mértékben Szabolcs megyében és a Bodrogközben terjedt el. Egyéves, lágy szárú növény. Uborka termesztés

Josta, Riszméte  

Josta, Riszméte
A josta a fekete ribiszke és a köszméte hibridje. Bogyói nagyok, megnyúlt kerekdedek. Átlagos bogyótömege 2,4 g, átmérője 14 mm. Íze kellemes, jellegzetes fekete ribiszke illata finoman érződik.

Sárgabarack, Kajszibarack - Kajszi fajták

Kajszibarack

A sárgabarack talajban nem válogat, de legjobban meszes talajban, meleg fekvésben fejlődik. Bergeron sárgabarack, Ceglédi óriás, Magyar kajszi, Pannónia kajszi, Borsi-féle kései rózsa sárgabarack, Budapest, Ceglédi arany kajszi, Ceglédi kedves sárgabarack, Ceglédi bíbor, Ceglédi Piroska, Mandulakajszi, Próbatermesztésre ajánlott kajszibarack fajták, Harcot, Veecot kajszibarack.

Citromfű Melissa officinalis fűszernövény

A citromfű terjedő tövű 50-80 cm magas, fényigényes, melegkedvelő fűszernövény. A talaj iránt nem túl igényes. A citromfű tövét télire célszerű komposzttal takarni, mert kissé fagyérzékeny. Őszi, vagy tavaszi tőosztással, vagy palántaneveléssel szaporítható.

Sütőtök vetés

A sütőtök egyéves, egylaki, kölcsönösen termékenyülő zöldségnövény. Gyökérzete a talaj felszínéhez közel helyezkedik el. 8-10 m, néha még hosszabb indákat nevelő, hosszabb tenyészidejű (160-170 nap) fajta. Sütőtök vetés

Zeller termesztés

A zeller talaj iránt igényes növény. Szép gumókat és nagy termést csak középkötött vályogtalajonlehetvárni. Savanyú talajok meszezése szűkséges. 100 kg gumótermés 0,60 kg nitrogént, 0,83 kg K20-t, 0,23 P2O5-ot, 0,66 kg C02-ot von ki a talajból. Zeller termesztés

Csipkebogyó Vadrózsa Csipkerózsa gyógynövény

A vadon termő rózsafajok termését, a csipkebogyó már a kereszténység előtt gyógynövényként ismert volt. A vad gyümölcsök begyűjtése és felvásárlása Európa számos országában napjainkban is folyik.

Bodza

Bodza
A fekete bodzát virágai és termése gyógyító hatása miatt már az ókori görögök becsülték. A nálunk is őshonos fekete bodza jelentősége megnőtt az utóbbi években. Virágait terméseit gyűjtik és gyógynövényként használják.

Szilvafa, Ringlószilva

Szilva

A szilvafa igénytelen fa. Sem talajban, sem fekvésben nem válogat, de legjobban az enyhén nedvesebb, kötöttebb talajokon terem. Szilva és ringló fajták, Zöld ringló, Besztercei, Bluefree szilva, Cacanska lepotica, Cacanska rodna, President, Stanley szilva, Althann ringló, Cacanska rana, Ruth Gerstetter szilvafa.

Homoktövis, Hippophae rhamnoides

Homoktövis, Hippophae rhamnoides
A homoktövis kétlaki, szélporozta növény, termése narancssárga bogyó. Talaj iránt nem igényes. Napos fekvést szeret. A homoktövis kozmopolita növény. Napfény iránt igényes. Alkalmazkodik a legszegényebb száraz vagy sós talajokhoz, megtalálható mészkövön, gipszes talajon, márgán, márgás-agyagos homokkő málladékon.

Kamilla Matricaria chamomilla gyógynövény

A kamilla virágát akkor kezdjük gyüjteni, amikor a fehér nyelves virágok délelőtt vízszintesen állnak. Szedhető kézzel vagy speciális szedőfésűvel. A rövid szárral levágott kamilla virágokat a padláson, vagy meleg fészerben kiterítve szárítsuk és törődésmentesen tároljuk.

Spárgatök szaporítása és termesztése

Spárgatök (úritök, főzőtök, étkezési tök, Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd., Cucurbitaceae). Őshazája a trópusi Amerika. Egyesek szerint valószínű DNy-Ázsia, legújabb kutatások szerint Afrika. Két változata van: bokor (szára 50-80 cm) és indás (szára 3-4 m). Spárgatök termesztés

Spenót termesztés

Spenót Nagyon laza homok vagy mészben szegény talajokon termesztése kevésbé sikeres; pH igénye: 6-7. Rövid tenyészidejénél fogva elő- és utóterményként jó eredménnyel termeszthető. Spenót termesztés

Meggy, Meggyfa érési idő

Meggy

A meggyfa talajban nem válogat. Nagyrészt öntermékeny, nem szükséges feltétlenül porzófát ültetnünk. A népszerű Pándy meggy fajták mellé viszont szükséges a porzó fa is. E fajta mellé különböző érésidejű cseresznyefajtákat is ültethetünk. Érdi nagygyümölcsű, Debreceni bőtermő, Meteor meggyfa, Cigánymeggy, Csengődi meggy, Favorit, Korai pipacs meggy, Maliga emléke meggyfa

Húsos som, Cornus mas Piros bogyós erdei gyümölcs

Húsos som Cornus mas
A húsos som erdei gyümölcs, vadgyümölcs amely már az ősidőktől fogva fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában. Savanykás-édes, fanyar ízű termése sok vitamint, cukrokat fruktózt és glükózt, valamint almasavat, pektint, illat- és festékanyagokat tartalmaz.

Izsóp Hyssopus officinalis fűszernövények

Ezt az igen dekoratív illatos évelő füvet széles körben ősi idők óta használják. Aki méheket szeretne kertjébe, ültessen izsópot. Az izsóp erősen aromás illatú fűszernövény. Elmorzsolt leveleinek illata inkább a mentáéra hasonlít, kék virágai sűrű fürtökben lógnak.

Naspolya

Naspolya

A naspolya fa enyhén nyírkos, jó minőségű talajokat kedvelő kis fa. Félárnyékos helyen is jó terem. Általában birs alanyra oltják. Naspolya fa termesztése, gyümölcs, Szentesi rózsa naspolyafa, Hollandi óriás, Nottingham naspolya.

Áfonya fajták, Tőzegáfonya Fürtös és Vörös áfonya

Áfonya
A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg olyan gyors és nagy utat egy évszázad alatt az erdőtől a házikerten át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya. Mint díszcserje is megállja a helyét, mivel szinte gyümölcs minden évszakban magára vonja az ember figyelmét.

Birs

Birsalma

A birs értékét az almánál nagyobb vitamintartalma és magas pektintartalma adja. A pektin nagy szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat. Birsalma fajták, ismertetés, Berecki bőtermő, Konstantinápolyi birs, Mezőtúri birs, Leskováci birs, Angersi birs, Champion birsalma.

Sárgarépa termesztés

Sárgarépa Az ország minden részén termesztik. Legfontosabb Sárgarépa termesztőhelyek Győr és Makó környékén vannak. A sárgarépa hidegtűrő növény. Gyökérzete -3, -5 C°-ot hosszabb időn át kibír. Sárgarépa termesztés

Spárga termesztése

Spárga A spárgát már az egyiptomiak is ismerték. Hazánkban őshonos, vad alakjai mindenhol megtalálhatók. A spárga termesztés nagyobb elterjedése a századfordulóra esik. Spárga termesztés

Kakukkfű Thymus vulgaris

A kakukkfű levelek et nyáron kell szedni, akkor amikor virágzik a növény. Fehér, vagy piros virágai nyáron nyílnak. Gyorsan terjedő, jellegzetes aromájú fűszernövény.

Kerti majoranna Majoranna hortensis

A majoránna tea szélhajtó, köhögéscsillapító idegnyugtató étvágygerjesztő hatású. Csillapítja a köhögést és a menstruációs görcsöket. Cserépben is nevelhető. Nedvesebb talajokat kedvel.

Kivi, Minikivi

Kivi
A kivi egy hosszú életű, energikus növekedésű, csavarodó, tekeredő hajtásokkal kúszó cserje. Akár 3 méter széles és 6 méter magas is lehet. Bőrszerű, majdnem kör alakú zöld levelei 15-20 cm átmérőjűek. Kivi ápolása, gondozása, öntözése, talajigény.

Japán körte

Japán körte

A japán körte részben öntermékenyülő, de jobb, ha két vagy több fajtát ültetünk egymáshoz közeli távolságba. A legtöbb fajta beporozza egymást. Fája középerős növekedésű. Mérsékelten ellenáll a körte varasodásnak. Japán körte gyümölcs, porzó fajták, Shinko, Hosui, Kosui, Nijisseiki , Chojuro japán körte.

Lestyán Levisticum officinalis

A lestyán levelét és a gyökerét használják. A lestyán 1 méter magas és 50 cm széles fűszernövény. Az évelőágy közepén is állhat. Leveleinek erős íze van, ezért keveset használunk belőle. Száraz termőhelyen a nyár végére behúzódik.

Karalábé vetés

Föld feletti gumószerűen megvastagodott száráért termesztik, amely leves- és főzelékkészítésre egyaránt alkalmas. Jelentós C-vitamintartalma

Karalábé termesztés

Karalábé - Jelentős C-vitamintartalma (90-120 mg/100 g) miatt igen értékes növény. Fényigénye a fejeskáposztáéval megegyezik.Nagy vízigénye miatt a korai karalábé fajtákat csapadékszegény tavaszi hónapokban gyakran kell öntözni. Karalábé termesztés

Karfiol termesztés

Karfiol virágkel, kelvirág, Brassica oleracea. Hazánkban a karfiol nagyobb arányú termesztésével az 1920-30 as évek óta foglalkoznak. Termőterülete sokoldalú felhasználhatósága miatt állandóan nő. Ma már piacainkon keresett zöldségféle. Kétéves növény. Karfiol termesztés

Fekete berkenye, Aronia melanocarpa fekete bogyós erdei gyümölcs

Fekete berkenye
A fekete berkenye a legkülönfélébb talajféleségben is szépen díszlik, nem igényes a talaj mechanikai összetételére sem. Optimális számára a gyengén savanyú 6,0-6,5 pH értékű talaj. Általánosságban elmondható, hogy ahol a málna talajigénye kielégített, ott a fekete berkenye is jól termeszthető.

Málna piros bogyós gyümölcs  

Málna
A málna kétéves föld feletti hajtásrendszerrel rendelkezik. A sarjak 1-2 méter magasságúak. Az első éves hajtások általában meddők, a termés a másodéves termővesszők oldalrügyeiből fejlődnek.

Levendula Lavandula angustifolis fűszernövény, gyógynövény

A levendula már a középkorban népszerű növény volt. Leveleit tasakokban használták a molyok és más bogarak távoltartására a ruházatról, a leveleket elégették betegszobákban megakadályozva a betegség terjesztését, és használták a bőr illatosítás ára.

Körte

Körtefa

Körtefa érési idő, porzó fajták, Bosc kobak, Clapp kedveltje, Vilmos körte, Dr. Guyot Gyula, Pacham's Triumph, Hardenpont, Japán körte, Conference, Tongern, Delwilmor körtefa, Piros héjú körte fajták, Piros Clapp, Piros Vilmos, Harrow Sweet körte.

Szederfekete bogyós gyümölcs

Szeder
A tüske nélküli szeder hajtásai nem tövisesek, gyümölcse nagyobb, íze zamata sajátos. Hollandiából került hazánkba. Származása miatt a hűvösebb, csapadékosabb területeken érzi jól magát. A szabadgyökerű növények ősszel és tavasszal telepíthetők. A tavaszi telepítés biztonságosabb. Szeder javasolt sortávolsága 2,5-3 méter, tőtávolsága 1,5-2 méter.

Paradicsom termesztés

A paradicsom egyéves, lágy szárú növény. Karógyökere dúsan elágazó. Szára fiatal korban húsos, lágy, hengeres, idősebb korban megfásodik és szögletes lesz. Hajtásrendszere mirigyszőrökkel borított. Szárának hosszúsága fajtánként változik (30-150 cm). Paradicsom termesztés

Rozmaring Rosmarinus officinalis fűszernövény, gyógynövény

A rozmaring már az ókorban is nagyrabecsült fűszernövény és gyógynövény. Leginkább francia és olasz ételek ízesítője. Különösen jó zsájával és hagymával együtt pácok, szószok ízesítésére, illatosítására.

Alma gyümölcsfa

Az alma tápdús, mély rétegű, kissé nyirkos, enyhén meszes talajban fejlődik legjobban. Topaz alma Idared, Granny Smith, Rubinola, Gala, Golden Delicious, Charden, Summerred, Florina, Julyred, Nyári zamatos, Vista Bella, Akane, Pinova, Piros alma érési idő, porzó fák.

Tárkony Artemisia dranunculus

A tárkony terjedő tövű évelő fűszernövény, 5-6 évig maradhat egy helyen. Jó vízgazdálkodású, tápdús talajon nagy lombtömeget fejleszt. Egy-két tárkony tő fedezi a család fűszer szükségletét. Édeskés, borsos, kissé ánizsos ízű.

Cékla termesztés

Cékla, Beta vulgaris L. ssp. esculenta (Salisb.) Őshazája a Földközi-tenger környéke, ahol ősalakja a Beta maritima L. ma is vadon él. Mint olcsó, ízletes salátanövényt nálunk kis területen a megvastagodott répatestéért termesztik. Cékla termesztés tovább

Füge Ficus carica füge, fügefa

Füge
A füge a mediterrán térségek sok meleget és fényt kedvelő növénye. Hazánkban 2-3 méteres bokorrá fejlődik. Füge leírás: ültetés metszés szaporítás


Gyümölcs kategóriák