Fűmag vetés, Füvesítés, Gyep, Pázsit gongozása, Gyepszőnyeg

A pázsit a talajt szőnyegszerűen betakaró, finom levelű fű fajokból álló, rövidre nyírt növénytársulás, míg a gyep igénytelenebb, többnyire bokros füvekből, esetleg kétszikű növényekből áll, fenntartása extenzívebb.

Pázsit gyep fűmagvetés
 • Gyep

  A települések közcélú zöldfelületeken a gyep és pázsit felületek aránya eléri a 60-70 %-ot. Jelentős felületeket foglalnak el a gyeppel borított út menti rézsűk, terelöszigetek, valamint a monokultúrában művelt, füvesített sport- és golfpályák száma nálunk is rohamosan nő.
 • Füvesítés Fűmag vetés Pázsit Fűnyírás

  A füvesítés, fűmag vetés fagymentes időszakban elvileg bármikor elvégezhető. Nem mindegy azonban, hogy utána mennyire lesz gyors és egyenletes a csírázás, valamint az sem, hogy a csírázás után mennyi ápolás kell a fiatal gyepnek ahhoz, hogy jól beálljon és megerősödjön.
 • Így áll ellen a pázsit a nagy hőségnek

  Füvek, levelek vagy fa korhadékával táplálkoznak, ha túl nedves a talaj. A nedvesség mellett a túl sok humusz is segíti ezeknek a gombáknak a fejlődését. Gondos eltávolításuk fontos feladat, hogy a spórák kihullását, s ezzel elterjedésüket megakadályozzuk.
 • Gyepszőnyeg telepítése

  Az oltás szervátültetésen alapuló vegetatív szaporítási mód, amellyel egy növényi részt áthelyezünk egy másik növényre azzal a céllal, hogy a partnerek az összeforradás után egy növényként folytassák életműködésüket.