• 2018-02-03
  • Cserjék

Megosztás !


Talán a cserjék a legfontosabb növények kertünkben. Színt és virágdíszt adnak, sövényként határolnak, szegélyeznek, talajtakaróúl szolgálhatnak, felfutnak oszlopokra, falakra és tápklálékul szolgálhatnak az állatoknak.


A kertművészetben díszcserjének neveznek minden olyan cserjét, bokrot, amelyet díszkertbe ültetnek. Gyümölcstermő bokrok közül is sok ilyen cserje megtalálható. Szerepük a térhatárolásban és a térosztásban és körvonal rajzukban érvényesülnek.

Ekkor hátterük az égbolt, más cserje, facsoport lombja vagy gyepfelület. A cserjék lombjukkal, virágaival vagy termésükkel díszítenek. A kert szélein sűrűbb lombtömeg létrehozása céljából általában tömörebbek, a belső tér felé pedig lazábbak a cserje ültetések. A növények egymás mellé helyezésekor gondoljunk a teljes kifejlődésük során elérhető magasságukra is és virágzási idejükre. Tarka levelű cserjéket csak mértékkel, egymástól távol, egyenként ültessünk.

Legkedveltebb cserje leírások

  • A füge a mediterrán térségek sok meleget és fényt kedvelő növénye. Hazánkban 2-3 méteres bokorrá fejlődik. Újjasan karéjos, nagy levelei szépek, illatosak, a nyár végén érő gyümölcsei fínomak.
  • Felálló ágú, sűrű vesszejű cserje. A vesszők sötétzöldek, bordásan ötszögletűek. Levelei alul hármasan összetettek, a hajtás csúcsa felé többnyire egyszerűek. Nagy, élénksárga, illatos virágai május-júniusban nyílnak.
  • A télizöld fagyal - Ligustrum ovalifolium kiváló sövénynövény, teljes napon vagy félárnyékos helyen is jól érzi magát, a tarka levelű fagyal teljes napsütésben érzi legjobban magát. Kertekben régóta ültetik különböző fajtáit. Jó nyírhatósága és gyors növekedése miatt kedvelt sövény..
  • A tűztövis 2-3 méter magas, sűrű bokrú, tövises ágú örökzöld cserje. Vékony levelei 2-4 cm hosszúak, tojásdadok. Fehér virágai május-júniusban bugákban nyílnak. Borsó formájú termései augusztus végétől sokáig díszíti a bokrot.
  • Az árnyékot jól tűri, jól metszhető, nyírott, magas sövény kialakítására kiválóan alkalmas, a kertépítésben a gyertyánt elsősorban sövényként telepítik. Gyors növekedésű, a metszést és a nedves területeket is jól tűri, árnyékban is jól fejlődő növény.
  • Virágbimbói késő ősszel megjelennek és enyhe teleken már decemberben, vagy kora tavasszal nyílnak piros, fehér és rózsaszín virágai, de többnyire február-márciusban vannak teljes virágzásban.
  • A mályvacserje 2-2,5 méteres, mereven felálló ágú, virágos cserje. Virágai júliustól szeptemberig folyamatosan nyílnak. Hazája Kína és India. Dús és igen szép nyári virágzásáért kedvelt, széles körben elterjedt virágos és sövény cserje. Sok napfényt kíván. Bírja a magas talajvizet.
  • A nyáriorgona 2-3 méteres, gyors növekedésű virágos cserjék, vagy nálunk inkább félcserje. Legjobban napos fekvést szeret. Nagyon alkalmazkodóképes, szinte bármilyen talajon jól érzi magát.


Kertészeti Webáruház

Vásároljon kényelmesen, nézzen körül áruházas oldalainkon.

Látogasson el áruházas oldalunkra

LexikonKertészeti lexikon

Kertészeti lexikon ismerettár. Növénybetegségek kártevők élősködők gombák növények nevelése szaporodása. Gombák vírusok kórokozók levéltetű, pajzstetű. Szaporítás szaporodás borászat, méhészet, kerttipusok.