A húsos som gyümölcse szeptemberben érik, többnyire piros, tojásdad alakú. Fényt kedvelő, a szárazságot jól tűri. Levelei fényes-zöldek, tojásdad alakúak, ősszel sárgára színeződnek. Gyümölcse túlérve nyersen is fogyasztható, de lekvár, kompót, szörp, gyümölcsíz, bor, pálinka is főzhető belőle. Aszalványként a téli hónapokban kitűnő C-vitamin forrás. 2,5 - 4 méter magas vadgyümölcs bokor.
Fényt kedvelő, a szárazságot jól tűri. A laza, meleg talajokat kedveli.
Növényvédelme nem okoz gondot, mert alig van kártevője.
Igen korai virágzásáért, valamint jó várostűrése miatt parkokban is szívesen ültetik. Napos vagy félárnyékos helyre egyaránt ültethető.
Madárvédő cserje.
A húsos som vad erdei gyümölcsfaj, amely régóta fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában.
Savanykás-édes, fanyar ízű termése sok vitamint, cukrot, valamint almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz
Tovább...