Növények ültetése Ültetési idő Mikor ültessünk?

Hogyan ültessük a növényeket? Tavaszi Őszi ültetés. Mikor ültessünk? Ültetési idő. Talajmunkák öntözés gondozás. Szabad gyökeres, földlabdás, cserepes növények, gyümölcsfák és szőlő ültetése. Fagyal, gyertyán sövény ültetés.

Növények ültetése, Ültetési idő, Mikor ültessünk? Tuja ültetése, faültetés

Szabadgyökerű növények ültetése, Ültetés ideje

Szabadgyökerű növények ültetése - A szabadgyökerű növényeket a nyugalmi állapotában kora tavasszal és késő ősszel lehet biztonságosan elültetni, akár még télen is, ha nincsenek tartós, erős fagyok.

Fontos, hogy ne legyen nedvkeringés a növényekben.
Ősszel a lombhullás környékétől, tavasszal a rügypattanásig lehet ültetni szabadgyökerű növényeket.

A gyümölcsfáknál általános gyakorlat az őszi kitermelés. A kitermelés előtt lelevelezik a fákat és csak ezután kezdődik a kiszántást. Ez minden gyümölcsfára igaz, tehát az őszibarack fajtákra is.

A lerakatokban ősszel található a legnagyobb fajtakínálat, hiszen ekkor érkeznek meg a korábban megrendelt növények. A lerakatosok gondosan bevermelik a fákat és kellően nedvesen tartják a földben lévő gyökérzetet.

Szabadgyökerű díszcserjék, rózsák általában erősebbek a konténerben nevelteknél és áruk jóval olcsóbb azoknál, viszont az ültetésnél gondosabban kell eljárni.

Földlabdás növények ültetése

Földlabdás tuja ültetése, átültetés

A földlabdás növény gyökérzetét általában jutazsákba burkolják. A gyökérzetet körülvevő föld általában agyagos, tehát kemény tapintású.

A termelők csak arra alkalmas, agyagosabb talajon folytatnak nevelést, tehát szinte biztos, hogy agyagos, kemény tapintású a földlabda.

Ha a gyökérzetet jutazsák helyett műanyagfóliába burkolják és ráadásul tapintásra puha a földlabda, akkor kerüljük el a vásárlást!

A kiszemelt növénynél vizsgáljuk meg a földlabda és növény kapcsolatát úgy, hogy óvatosan egy picit megemeljük azt - a gyökérnyaknál, közvetlenül a földlaba fölött fogjuk meg. Ha nem nyaklik el, akkor nincs hiba, máris vihetjük tovább a pénztár felé. Ha mozog, akkor hagyjuk ott.

Ültetéskor nyugodtan hagyjuk a jutazsákot a földlabdán, mert az pár hónap mulva elbomlik, nem fontos levenni azt.

Ha mégis le akarjuk venni a jutazsákot a gyökérzetről, akkor azt a már előre elkészített gödörbe tett növénynél tegyük meg és csak az oldalakról fejtsük le a zsákot, ne kockáztassuk azt, hogy esetleg szétessen a kerek labda.

Fenyőféléknél különösen fontos, hogy a földlabda egyben maradjon, mert a gyökérzetet körülvevő földben klf. baktériumok is vannak, amelyek együtt élnek a gyökérzettel. - Tehát a földlabdát úgy, ahogy van (juta)zsákostul tegyük a gödörbe!

A gödörbe helyezett földlabdát olyan mélységbe tegyük, hogy annak felső része valamivel alacsonyabban legyen a talajszintnél - húzzuk rá a korábban kitermelt földet, alaposan nyomkodjuk meg és öntözzünk.

Pár perc múlva a maradék földet is húzzuk a labdára és közel földtömör állapotig tömörítsük azt. A földlabda körül készítsünk kis tányért, hogy kb. 10-15 liter víz elférjen benne.


Szőlő ültetése

Szőlő ültetése - Az ültetés előtt egy-két órára állítsuk vízbe az szőlő olványokat.

Csak pár centivel vágjuk vissza a gyökereket, ne jobban és olyan mélyre ültessük a vesszőt, hogy az oltott rész majdnem a föld színtjéig érjen.

Ha szerves trágyát is teszünk a gödörbe, azt tegyük jóval mélyebbre és terítsünk fölé földet, hogy ültetéskor ne érintkezhessen a gyökerekkel.

Alaposan öntözzük be a töveket, majd tömörítsük a földet. Az első tömörítés után újra öntözzünk bőségesen és újra tömörítsük a talajt.

Ezután kupacoljuk fel a foldet a szárak körül kb. 4-5 rügy magasságig, vagy a vesszők teljes magasságáig teljesen.

Tavasszal bontsuk le a kupacot a tövek körül, majd metszük vissza a szárakat a gyökérnyaktól fölfelé 3 rügyre.

Az első évben maximum két szárat hagyjunk meg az oltványon a többit távolítsuk el az oltott rész fölött visszavágva.

Fagyal és gyertyán sövény ültetése, ültetési idő

Fagyal, Gyertyán sövény ültetése - A szabadgyökerű fagyal, gyertyán ültetési ideje kora tavasszal, vagy késő ősszel van.

A fagyal sövény és gyertyán sövény ültetésekor célszerű, ha egy 30 cm széles és ugyanilyen mély árkot ásunk. A növényeket rövid időre, 30-120 percre áztassuk meg, tegyük vízbe, hogy megszívhassák magukat.

Ezután 25-40 cm közötti tőtávolságra elosztva állítsuk be az árokba a növényeket. A kiásott föld egy részét óvatosan lapátoljuk vissza és igazítsuk a töveket a kívánt magasságba és irányba, hogy egyenesen álljanak, majd kissé tömörítsük a talajt.

Ezután következik az első iszapolás, - áztassuk meg alaposan az árkot.

Egy kis idő múlva, amikor már átázott és tömörödött is a föld, ellenőrizzük újra a tövek helyes állását, ha kell igazítsunk rajtuk és a maradék földet szórjuk az árokba.

Ezután kell tömöríteni, óvatosan, de határozottan, hogy nem maradjon levegő a gyökerek között. Ha ezzel végeztünk, újra öntözzük meg a sövény vonalát.

Ültetés után: Miután végeztünk az ágainak, (azévi hajtásainak) 1/3-ad részét vágjuk vissza.

Vigyázzunk arra, hogy a frissen elültetett fagyal sövényt ne hagyjuk öntözés nélkül továbbra sem. Hetente egy alkalommal öntözzük meg a friss telepítést, hogy segítsük a gyökérzet megerősödését.

Szerves rágyázás: az ültető gödörbe csak kis mértékben keverjünk szerves trágyát, inkább nem túl vastagon, földdel keverve a felszínre terítsük azt. A csapadék és az öntözővíz segítségével hamarosan a gyökerek közelébe kerül.

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a szabadgyökerű Gyertyán ültetésére is.

Szabadgyökerű rózsa ültetése

rózsa ültetése

Rózsa ültetés - Az ültetés legmegfelelőbb időszaka októbertől a fagyokig tart, illetve a fagyok elmúltával áprilisig.

A fiatal rózsákat ősszel termelik ki a földből.
A megvásárolt rózsatövek ágait vágjuk vissza 3-5 szemig, a hosszú gyökereket pedig csak kis mértékben, inkább csak a megtört részeket távolítsuk el. Ültetés előtt a szabadgyökerű rózsákat áztatni kell néhány óráig.

Ültetéskor a nemes rész 2-3 cm-rel legyen a talajszint alatt.
Az ültetés legmegfelelőbb időszaka október végétől a fagyokig tart, illetve a fagyok elmúltával áprilisig.

Az ültetéshez olyan mély és széles gödröt ássunk, hogy a gyökérzet jól elférjen benne, és a szemzés helye 2-3 cm-rel a talajszint alá kerülhessen.

A gödröt humusszal kevert kerti földdel töltsük fel.
Ültetés után alaposan locsoljuk be a töveket. Miután a víz felszikkadt, gyengén tömörítsük a földet majd újra iszapoljunk!

Miután ismét felszikkadt a talaj még egyszer tömörítsük a földet alaposabban és ezután 15-20 cm magasan földdel töltsük fel a rózsákat.

Tavasszal csak akkor kell kitakarni a töveket, amikor a rügyek már duzzadnak, - kb. április vége felé. Tavasszal, a rendszeres öntözésről gondoskodni kell.

Az ültetés első évében megjelenő első bimbókat csípjük vissza, pár levéllel együtt, ez elősegíti a bokrosodást.

Szamóca, földieper ültetése

A földiper - Szamóca a napos, szellős helyet kedveli.
A félárnyékot laza talajon könyebben elviseli, mint a kötötten, ahol nagy a szürkepenész veszélye.

A talajuntság és a vele járó terméscsökkenés elkerülhető, ha olyan területet választunk, ahol több éve nem volt szamóca.

A területet 8-14 nappal az ültetés elött egy ásónyom mélységig felásunk, és az alsó réteget talajlazítóval porhanyítjuk, mert a szamóca nem csak sekélyen, hanem mélyen is gyökerezik.

Humusz és tápanyagutánpótláshoz humusz- vagy komposztföldet használunk.

A szamócát csak gyengén kell trágyázni, és kloridmentes trágyára van szükség.

Elgyomosodott talajon nem elég a gyomok gyökereit eltávolítani, hanem a gyommagvak is el kell pusztítani.

A talajmunkákat az ültetés elött 14 nappal meg kell kezdeni.

Edényes növények, konténeres tuja fagymentes időben bármikor ültethető

Cserepes, konténeres tuja ültetése! A cserepes, konténeres tuját bármikor ültethetjük.

Cserepes növények ültetése - Ha meleg és száraz az időjárás, akkor az öntözésre jobban oda kell figyelnünk.

Arra ügyeljünk, hogy a frissen beültetett növényünk körül a talaj ne száradjon ki.

A fagyok elmúltával bármikor elültethető az edényes növény, tuja, fenyő, évelő, fűszernövény, díszfű, cserje.

Gyökérzet fejlődése ültetés után:

Az edényes növény még mielőtt kikerülne a faiskolákba, már majdnem fejlett gyökérzettel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az edényben cserépben lévő gyökérzet kifejlődött, vagy már megkezdte fejlődését a rendelkezésére álló helyen.

A faiskolába kerülő konténeres növény gyökérzete minden esetben, egész évben alkalmas a kiültetésre.

A gyökérzet 10-15 fokos talajhőmérséklet fölött intenzíven fejlődik, ha megfelelő számára a nedvesség. A tavaszi idényben és kora ősszel ültetett növény gyökérzete még abban az évben fejlődésnek indul a kiültetést követően.

Ültetés folyamata, menete

Az edényes, konténeres növény ültetésekor csak le kell venni az edényt a gyökérzetről és egy kicsit nagyobb ültetőgödörbe tenni, a földet visszatölteni és kis tányért készíteni az öntözővíznek.

A szerves trágyát, tápanyagot csak mértékkel inkább az ültetőgödör tetejére szórjuk, mert így nem károsíthatja közvetlenül a gyökérzetet és a tápanyag amúgy is lejut az öntözővízzel, csapadékkal.

Ha nagyon agyagos a talajunk, akkor valamivel nagyobb gödröt készítsünk amibe tőzeggel kevert kerti földet tehetünk. Így picit lazább szerkezetű lesz a földlabda környéke.

A frissen ültetett cserepes növényeket ültetés után alaposan, többször, azután hetente egy, esetleg két alkalommal öntözze meg. Egy-egy eső alkalmával soha ne feltételezze, hogy elegendő a nedvesség, erről a gyökérlabda környékén saját maga győződjön meg.

Fontos, hogy még a szárazságtűrő növényeket is öntözze rendszeresen az ültetés utáni hónapokban, hogy gyors fejlődésnek indulhasson a gyökérzet. Az ültetés után egy növényt se hagyjon magára. Öntözzön és gaztalanítson a tövek környékén.

Faültetés, Szabadgyökerű gyümölcsfa ültetése

Gyümölcsfák ültetése faültetés, szabadgyökerű gyümölcsfák ültetése!
A faültetés időpontja ősszel a lombhullás környékén kezdődik és március végéig tart, ekkor a fák nyugalmi állapotban vannak.

A kitermelés után kerül a növény a lerakatokba, ahol általában október 20-tól lehet megvásárolni a gyümölcsfákat.

Talajelőkészítés: Az beültetett gyümölcsfák eredése és fejlődése a talaj előkészítésétől is függ.

A korábban szokásos mély ültetőgödrös telepítés nem vált be, ezért jelenleg a sík művelést részesítik előnyben. Két ásónyom mélységig felássuk a felső talajréteget, majd még egy ásónyomra, ha kemény az atalaj.

Gyümölcsfa ültetés

A sík művelés kezdetén az földet 25 cm mélyen és 40 cm széles sávban kiássuk (a). Majd a kiásott barázdába állva az altalajt (b) ássuk fel 25 cm mélyen és javítjuk a szerkezetét. (A kötött talajhoz homokot, a laza talajhoz agyagos földet adunk.)

Az ültetőgödörbe tett szerves trágya tápanyag ne érintkezzen közvetlenül a gyökérzettel. A földdel összekevert szerves trágyát mélyebbre tegyük, ahol még nincs gyökérzet, de egy év múlva már ott lehet, a földdel összekevert trágya fölé helyezzünk egy vékony tiszta földréteget.

Faültetés: A faiskolából hozott fát gyökerével néhány órára vízbe állítjuk. Elötte a sérült gyökereit az egészséges részig visszavágjuk, lehetőleg nagyon keveset vágjunk le a gyökerekből

Gyümölcsfák ültetése

gyümölcsfa ültetés

Az őszi ültetés nem mentesít sem az ültetés utáni, sem pedig a kora tavaszi, a fakadás előtti öntözés szükségessége alól. Fagyban, télen ne ültessünk. Főleg tavasszal, ültetés előtt szivassuk meg jól az oltványokat néhány órás teljes vízfürdőben.

Ültetés után verjünk a fa mellé egy karót. A karó tartást biztosít a törzsnek.

Akkor jó a helyzete, ha a szemzés helye 10-15 cm-rel a föld felett van, körténél és birsnél pedig a talajjal egy szintben.

A gyökerekre újra dobjunk földet és megkezdhetjük az első iszapolást (alapos belocsolás). Ez kb. egy, de inkább két vödör víz ültető gödörbe való kiöntését jelenti. Amikor elszivárgott a víz és eltelt egy kis idő óvatosan tapossuk meg a most még laza földet, óvatosan tömörítsük azt, ezzel elősegítve, hogy a gyökérzet körüli föld tömörödjön ne maradjon levegős.

Ezután a maradék földet is terítsük el és az ásó lapjával készítsünk öntözötányért, amibe újra 10-15 liter vizet öntsünk. Ha a víz elszivárgott és kezd megszáradni a föld felszíne, óvatosan tömörítsünk úja. Végül a fát 8-as kötéssel rögzitsük a karóhoz, úgy hogy a a kötés a fán magasabban legyen mint a karón. így a fa a földdel együtt ülepedhet és a gyökerek alatt nem képződnek üregek.

- Ültetéskor nem kell szerves trágyát tenni a gyökérzet alá, elég ha a tövek köré teszünk, az majd leszivárog az öntözővízzel együtt a gyökérzet közelébe.

- Ne essünk túlzásba a szerves trágya adagolásánál, bőven elég a zsákos marhatrágya zacskóján feltüntetett mennyiség. A gyümölcsfa eredésekor nem a trágya a lényeges és fontos dolog, hanem az öntözővíz.

- Kora tavasszal se feledkezzünk meg az ősszel frissen ültetett fákról. Hetente egy alkalommal elegendő, de ekkor bőven öntözzük meg a tövek környékét alkalmanként 15-20 liter vízzel.

- Vigyázni kell az esetleges műtrágya kiszórásával! Inkább ne alkalmazzuk. A különféle pasztillák gázokat termelnek és ez károsíthatja a gyökérzetet. Ha a gyökérzet körül túl nagy lesz a sótartalom, akkor a gyökerek nem tudják felvenni a vizet, tehát még nedves talaj esetén is kiszáradhat a növény.

A szerves trágyát legjobb a tövek köré elteríteni, így az öntözővízzel együtt szivárog majd le a tápanyag.

A műtrágya használatáról már írtunk, de újra megemlítjük, hogy friss ültetéskor a trágya nem játszik, inkább a víz. Ha a hajtásfejlődést a tavaszi időszakban műtrágya kiszórásával akarjuk gyorsítani, akkor a legroszabb megoldást választjuk.

Ezerszer inkább öntözzünk rendszeresen, mint műtrágyát szórnánk a tövek köré.

Öntözés ...öntözés ... A szabadgyökerű növények ültetése után fontos a késöbbi időszakban is a talaj nedvesen tartása. Amíg a talaj hőmérséklete a 10 fokot eléri, addig a gyökerek is intenzív fejlődésben vannak. Ilyenkor, főleg, ha száraz az időjárás - gondoskodni kell a nedvesség pótlására.

A késő őszi időszakban nem, (hiszen ekkor több alkalommal iszapoltunk már) de a következő tavasszal fontos, hogy ne feledkezzünk meg az öntözésről. Tudni kell, hogy a növényeink többsége még kihajthat akkor is, ha elhanyagoljuk a rendszeres öntözést, de a hajtásfejlődés elindulása után érheti a meglepetés a gondalan gazdát.

Ültetés után fontos az alapos öntözés

Öntözés - Egy-egy alkalommal kiadós mennyiségű vizet juttassunk a tövek köré. Nem kell minden nap megismételni, bőven elég hetente egy alkalommal, de ekkor szánjunk időt erre a feladatra. Nem elég slaggal megpisiltetni a tövek környékét, hanem több alkalommal, (mondjuk legalább három) tartsuk oda a vízsugarat.

Az ültetés évében, vagy ha ősszel ültettünk, akkor a következő tavaszi - kora nyári időszakra vonatkoznak tanácsaink.

Késő ősszel, illetve kora tavasszal a faiskolákból, kertészetektől vásárolt szabad gyökeres növények teljes biztonsággal megerednek, hiszen a kitermelés után azonnal újra szakszerűen bevermelik azokat, a kiszáradás esélye fel sem merülhet.

Ha a vásárló betartja az ültetés legfőbb alapszabályát, - tömörítés, iszapolás, csak mérsékelt trágyázás, vagy inkább ezt kihagyva a tövek környékére szórunk csak tápanyagot és a műtrágyát elfelejtjük, majd tavasszal újra több alkalommal alaposan öntözünk - akkor biztosan örömét leli az új szerzeményeknek.


Növényvásárlási szándékkal kattintson Online webshop oldalunkra

Online webshop, növényvásárlás és kertészet webáruház