Webáruház kategóriák

Rózsák illatos kerti virágok

rózsák

A rózsa az első ültetett dísznövények kerti virágok közé tartozik. Nemesítésük többezer éve elkezdődött és napjainkig is tart. Megszámlálhatatlan fajtáját hozták létre. A fajták pontos ismertetése lehetetlen, ezért inkább felhasználás és díszértékek szerint csoportosítják őket. A legfontosabb csoportok szerint megkülönböztetünk:

  • 1. Vadrózsa fajok - Botanikai rózsa fajok
  • 2. Középkori rózsák
  • 3. Kerti rózsák nemes rózsák

ezen belül - teahibridek, tearózsa, polyantha és polyanthahibrid rózsák, floribunda rózsák, törpe rózsák, kúszórózsák, talajtakaró rózsák, sövényrózsák.

Vadrózsa - Vadrózsák

A vadrózsa jellege és igénye szerint nem különböznek más egyéb lombhullató díszcserjéktől. Betegségekre, kártevőkre és a téli fagyokra nem érzékenyek. A vadrózsa virágai szimplák a betegségekre kártevőkre és a téli hidegre nem érzékenyek. Termésük a csipkebogyó, húsos áltermés. A vadrózsa termése a csipkebogyó, belső húsa nagyon sok apró magot tartalmaz, rendkívül gazdag a C-vitaminban. A vadrózsa virágzása már májusban megkezdődik. Úgy nő, mint más virágzó cserje, nagyon igénytelen. Természetes kertekbe különösen illik a vadrózsa. Virágzásuk után piros vagy narancssárga termést, csipkebogyót nevelnek, minek magas C vitamin-tartalma miatt fogyasztásra is kiváló.

Vadrózsa árak

Rosa canina vadrózsa - Gyepűrózsa

2-3 méter magas, ívesen elhajló, zöld vesszejű vadrózsa a Rosa canina. A fehér, vagy halványrózsaszín virága júniusban nyílik. Skarlátpiros termést, csipkebogyót nevel.
Hazája Észak-Afrikától Európán keresztül Nyugat-Ázsiáig húzódik. A legelterjedtebb rózsafajunk, Kertekbe ültetve szép virágai vonzzák a szemet, C vitaminban gazdag piros termései is hasznosak, iparilag is feldolgozzák. Extrém viszonyok közé is ültethető, védősövénynek is alkalmas. Általában magról nevelik, csak egyes fajtáit oltják, vagy szemzik.
(kertészetünk is forgalmazza ezt a fajtát kora tavasszal és késő őszi időszakban)

Sokvirágú rózsa - Rosa multiflora

Sokvirágú rózsa - 3 méter magas, elhajló, vagy kúszó ágú, apró tüskés vadrózsa. Június-július hónapokban nyílnak a szedervirághoz hasonló fehér virágai. Termése piros, apró. Hazája Japán, Korea. Virágos sövénynek, kerítések mellé ültethető, vagy futónövényként is alkalmazható. A futó, a polyantha és a babarózsák egyik őse. Általában magról nevelik, csak egyes fajtáit oltják, vagy szemzik.

Japán rózsa - Rosa rugosa

Rosa rugosa, Japán rózsa - Kelet-Ázsiából származik. 1860-ban került Európába, ahol rendkívül gyorsan elterjedt vadrózsa, mivel betegségekkel szemben ellenálló, a tavaszi és a téli fagyokat, a szárazságot jól elviseli. Szívesen ültetik kertekbe, parkokba, utak mellé. 1-2 méter hosszú hajtásai sűrűn tüskések.
Általában magról nevelik, csak egyes fajtáit oltják, vagy szemzik.
A nagy vonzó édes-illatos virágok (6-9 cm), fehér, piros, lila színűek, júniustól szeptemberig folyamatosan nyílnak.

Jajrózsa - Rosa spinosissima (Rosa pimpinennifolia)

Jajrózsa - 50-100 cm magas, terjedő tövű vadrózsa. Vékony hajtásai sűrűn tüskések és serteszőrösek. Fehér, néha kissé sárgás vagy rózsaszínes virágai május-júniusban nyílnak. Termése barnásfekete színű, kissé lapított. Hazája Eurázsia, Magyarországon száraz, köves, bokros területein tölgyesekben él. Sűrű, alacsony hajtásai miatt a legjobb talajtakaró fajnak számítanak. Részűre is ültethető.

Középkori rózsák

Rosa x alba - Fehér rózsa
(Rosa canina x Rosa clamascena)
2-3 méter magas felálló ágú cserje. Angliában a Rózsák Háborúja idején ez volt a York család fehér rózsája. Júmiusban nyílik, virága fehér vagy halványrózsaszín, telt vagy féltelt virágok.

Rosa foetida - Sárga rózsa
Kis-Ázsiából származik. 1,5-2 méteres terebélyes bokor. A virágok igen szépek, de igen kellemetlen szagúak.

Rosa x centifolia - Százlevelű rózsa, káposztarózsa, Provencei rózsa
A fehér rózsához hasonlóan többszörös hibrid faj, illetve fajtacsoport. Alacsony növekedésű, a virágok nagyok, tömveteltek és illatosak.

Rosa x damascena - Damaszkuszi rózsa
Valószínűleg Kis-Ázsiából származik és ott ősidők óta termesztett, erősen illatos, teltvirágú rózsa.

Rózsa árak

vissza >> Virágos cserjék kúszónövények talajtakarók sövénycserjék listához