Rózsák ápolása - Rózsa ültetés Metszés

Szabadgyökerű rózsa ültetés

rózsatövek metszése és téli takarása
Rózsatövek metszése és téli takarása

Az értékesítés legegyszerűbb formája a szabadgyökerű rózsa értékesítése. A fiatal rózsákat ősszel termelik ki a földből.
A megvásárolt rózsa ágait vágjuk vissza 3-5 szemig, a hosszú gyökereket pedig csak kis mértékben, inkább csak a megtört részeket távolítsuk el. Ültetés előtt a szabadgyökerű rózsákat áztatni kell néhány óráig.

Ültetéskor a nemes rész 2-3 cm-rel legyen a talajszint alatt.
Az ültetés legmegfelelőbb időszaka október végétől a fagyokig tart, illetve a fagyok elmúltával áprilisig.

Az rózsa ültetéshez olyan mély és széles gödröt ássunk, hogy a gyökérzet jól elférjen benne, és a szemzés helye 2-3 cm-rel a talajszint alá kerülhessen. A gödröt humusszal kevert kerti földdel töltsük fel.

Ültetés után alaposan locsoljuk be a töveket. Miután a víz felszikkadt, gyengén tömörítsük a földet majd újra iszapoljunk!

Miután ismét felszikkadt a talaj még egyszer tömörítsük a földet alaposabban és ezután 15-20 cm magasan földdel töltsük fel a rózsákat.
Csak akkor kell kitakarni, amikor a rügyek már duzzadnak, - kb. április vége felé.

Tetves rózsabimbó

Tetves rózsabimbó

Rózsa ápolás

Mindenekelött a talajnedvességet kell biztosítani.
Szárazság esetén hetenként legalább egyszer bőségesen kell öntözni, lehetőleg délelött, hogy a levelek estére leszáradjanak.

Mivel a rózsa virágainak nem kedvez a nedves levegő, napfényes, meleg nap után ajánlatos a talajt vízzel átnedvesíteni. A leveleket lehetőleg ne nedvesítsük be, hogy a gombabetegségek meg ne támadják. A fiatal rózsatövek vízigénye nagyobb, mint a már jól begyökeresedetteké.

A tearózsa metszése videó

A rózsa tápanyagigényes.

Évente, kétévente ajánlatos szárított marhatrágyát szórni a rózsatövek köré, majd azt bekapálni, illetve földel takari. Fejtrágyázás után mindig öntözzünk, hogy a tápanyagok bemosódjanak, de a túlöntözést kerüljük.

Az elnyílt virágokat azonnal, egy-két lomblevéllel vágjuk le, hogy megelőzzük a termésképződést és az ezzel járó nem kívánatos gyengülést.

Az egészséges, sokvirágú rózsákról hetenként egy csokorral a vázába levághatunk. Az alaphoz közel legalább egy nagy levelet meg kell hagynunk, hogy új virághajtás fejlődhessen.

Rózsa metszése

A rózsa metszése szinte folyamatos virágzásra kényszeríthetjük rózsáinkat. Az első virágzás után különböző fejlettségű szemre metsszük vissza a hajtásokat.

Mindíg a felső szemekből fejlődik korábban virág, az alsó fejletlen szemekből később.
Nyáron 5-6 hetente nézzük meg, hogy van-e vadhajtás a töveken. Ezeket a hajtásokat a hajtás közepéig vágjuk vissza.