Bambusz, Bambusznád, Bambuszok növekedése

  • 2023-12-17  

Bambusz kategória


Bambusz, Bambusznád, Bambuszok növekedéseBambusz ismertetés

90 bambusznád nemzettség több mint 1000 fajtáját írtak le és meséltek el. A felfedezés folyamatos mértéke azt sugalja, hogy még igencsak ismeretlen. Méretük és formájuk megdöbbentően változatos.

Egyes bambusz fajták csak pár centi magasan kúsznak a földön, mások 30 méter magasra meredeznek, van amelyik fára kapaszkodik.

Egyes bambuszok sűrű csomókban nőnek, mások nyitott ligetként. Egyesek levele csak centiméternyi hosszú, másoké 30 cm hosszt is elér. Sok bambusz fajta szára és levele gyönyörűen tarka. Sok színben, formában és nagyságban létezik.

Az egyes bambuszok különbözősége talán nem is olyan meglepő, ha megnézzük az a sokféle környezetet, amelyekben kifejlődtek.

A ténylegesen őshonos bambuszok szélesen elterjedtek Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Észak- és Dél-amerikában. Úgy fejlődtek, hogy környezeti helyek egész választékát be tudják tölteni, a trópusi síkságtól az Alpesi felföldig, az esőerdőktől a száraz bozótig és a savas talajtól a lugosig.

A bambuszok örökzöld levelű növények

A bambuszok a pázsitfűfélék családjába tartoznak. Örökzöld levelű növények.

A bambuszok tavasszal újítják meg lombjuk nagy részét. Ilyenkor egy egészséges növényen egyszerre van jelen (látható) zöld, sárga és kibomló levelek egyaránt. A bambusz szára 5-6 évig él, ezen idő alatt folyamatosan szilárdabbá válik.

Ezek a megfásodó, rugalmas szárú, elbűvölően elegáns növények rendkívüli változatosságuknak és örökzöld mivoltuknak is köszönhetik, hogy egyre inkább elfoglalják méltó helyüket a világ kertjeiben.

Az ázsiai kertekben a bambusz növényt gyakran nyírják, sövénynek alakítják. A feltisztított bambusz szárak sűrűn együtt állva kis erdőre emlékeztetnek.
A különlegesen szép színű, vagy mintázatú szárakat nevelő fajtákat nagy becsben tartják.

A kínai kert és japán kert sok kiegészítő eleme is bambuszból készül.

Csodálatosabbnál csaodálatosabb fonott kerítések, térelválasztó rácsok, növénytámasztékok, pihenők készűlnek bambusznádból.

A bambusz felhasználása végtelenűl sokféle lehet. A megfelelő bambusz fajták kiválasztásával ültethetők mint egyedül álló szoliterek, alkalmazhatók talajtakarónak, részümegkötőnek, nyírott vagy nyíratlan sövénynek, alkothatunk belőlük bambuszligetet, alkalmasak sziklakertbe és még bonsai - nevelésre is felhasználhatók.

Méretbeli változatosságuk miatt ott a helyük a legkisebb kertektől a legnagyobb parkokig mindenütt.

Faiskolánk mostantól lehetővé teszi, hogy kínálatunkból az Önöknek legmegfelelőbb fajtát kiválassza.

Bambusz virágzás videó, Virágzó bambusz

Virágzó bambusz videó 2013. június, Komárom

Bambusz növekedése

A bambusz növekedése készülődés és start. Az és nagy részében nem sok történés létezik, aztán egy rövid idő alatt robbanásszerűen indul a növekedés.

bambusz rügy

Bambusz rügy

Általában az átültetés után egy-két évig a föld felett semmi figyelemreméltó növekedés nem látható, mivel a növény energiája legnagyobb részét a gyökér rendszerbe fekteti.

Nyáron és ősszel a legtöbb bambusz fajta cukrot termel és a gyökértörzsben rizómában tárolja.

A gyökértörzs építi a gyökereket, a felső részt és az új gyökértörzseket. Ezután tavasszal és néha ősszel, a felhalmozott energiát új hajtásokba (szárakba) pumpálja, amelyek 30-60 nap alatt fejlődnek ki.

Egyes bambusz fajták száránál 24 óra alatt 1 méteres növekedést mértek.

A növény gyökérrendszerének terjeszkedésével évente nő a magasabb és több szár előállításának képessége. Így minden év 'termése' nagyobb mint az előző évé, amíg el nem éri a fajta felnött méretét.

Az egyes szárak és gyökértörzsek átlagban 5-10 évig élnek és a szárak sem nőnek a korukkal magasabbra, vagy nagyobbra. Ezért van az, hogy a növény régi részei gyakran a legkisebbek.

Az öreg vagy halott szárakat el kell távolítani, hogy az új hajtások több fényhez jussanak.

A növekedési időszak fajták és nemzettségek szerint változik.

Általában a mérsékelt égövi bambuszok a gyorsabban futók, míg a trópusi és szubtrópusi változatok a 'felhalmozók', amelyek késő nyáron és ősszel nőnek.

Minden egyes bambusznád mérete és megjelenése lényegesen változik az éghajlattól és a körülményektől függően. Magát a növekedést lényegesen befolyásolja a hely, a hőmérséklet, a tápanyagok, víz és a nap hatás.

Bambuszok terjeszkedésének korlátozása

Többféle módon korlátozhatjuk a bambusz terjeszkedését.

Hajtások folyamatos levágása:

Azon a részen, ahová nem szeretnénk, hogy elkússzon bambuszunk vágjuk le a rizómákból előtörő új hajtásokat.

Ezt a műveletet addig kell ismételni, amíg hajtások már nem jelennek meg. Ez ki fogja meríteni azt az energiát, amit a föld alatti rizómákban elraktározott a növény.

Zöld levelek nélkül nincs fotoszíntézis és nem lesz energia, ami az új hajtásokat kihozná. A rizómák ottmaradnak, de el fognak sorvadni.

A széles körben hírdetett gyomírtó szereket nem ajánlatos használni a bambusznál valószínűleg azért, mert hatalmas riómatömeg van a föld alatt. A gyomírtóval való próbálkozás idő és pénzpocsékolás.

Rizóma akadály

Rizóma akadály - Forrás: https://www.bambus-lexikon.de Műanyag lemez - Forrás: https://www.bambus-lexikon.de Rizóma akadály készítése - Forrás: https://www.bambus-lexikon.de

Rizóma akadály készítése
Forrás: https://www.bambus-lexikon.de

Korlátozhatjuk a bambusz terjeszkedését, vastagabb műanyag lemezzel.

Ez akkor hatásos, ha a lemezt 70-80 cm mélyre beássuk. Az akadály nem állítja le a futó rizómát, hanem elhajlítja azt.

A lemeznek a felszín fölött 3-5 cm-re ki kell lógnia. Évente ajánlatos egyszer megnézni az akadályt és le kell vágni azon rizómákat, ami a lemez fölé hajlott.

Egy tó, vagy patak szintén hatásos akadályként tud szolgálni.

Egyszerűbb és olcsó módszer, ha a bambusz köré árkot ásunk 40 - 60 cm mélységben. Az itt megjelenő rizómákat, hajtásokat ásóval átvágjuk.

Másik módja a terjeszkedés megállításának, ha csak azt a részt öntözzük, ahol a növény van, a száraz föld ugyanis meggátolja a terjeszkedést.

Ha egyéb növényekkel való ütközés nem probléma, akkor egyszerűen hagyhatjuk a gyökértörzseket oda menni, ahová akarnak és leszüretelhetjük a zsenge friss hajtásokat (bambuszrügyeket) ennivalónak, azokon a helyeken ahol a magas növés nem kívánatos.

A gyökértörzsek általában sekélyesek, rendszerint a talaj felső 30 - 50 cm-ében helyezkednek el, fiatalon könnyen kiáshatók.