Bambusz szárak növekedése, Bambusz Virágzás

  • Frissítve: 2023-12-17  

Bambusz kategória

A bambusz rizómái jelentős mennyiségű tápanyagot raktároznak, ami következő tavasszal a szárak gyors növekedését eredményezi.

A bambusz az egyik évben a szárakat, a másik évben a rizómákat fejleszti jobban, intenzívebben.

Bambuszrügy

A bambusz szárak eleinte kis rügyként jelennek meg a rizóma nóduszain. Néhány évig így növekednek, majd gyors fejlődésnek indulva kibújnak a talajból.

Általában rövid, vastag kúp alakjában jelentkeznek, melyeket rügyrügyhüvelyek vesznek körül.

A rügyhüvelyek a legkeményebb talajt is áttörik, annak ellenére, hogy kezdetben igen sérülékenyek.

Kihajtás után általában 30 - 60 napon belül, gyors növekedéssel érik el végleges méretüket.

A max. 60 napos növekedés után tovább már nem növekednek a szárak.
Az eddigi feljegyzések szerint a Bambusa arundinacea 91 cm-t nőtt egy nap alatt, a Phyllostachys edulis Pubescens pedig 121 cm-t.

Bambuszrügy

Az átlagos napi növekedés kb. 25-28 cm. A bambusz éjjel sokkal gyorsabban nő, mint nappal, amire eddig meggyőző magyarázatot még nem sikerült találni.

A kialakult szár átmérőjéből a növény kora nem határozható meg, ugyanis az többé nem változik.

A bambuszok többségének a szára belül üres.
Egyes bambuszok szárának jól kifejlett barázdája van. A Phyllostachys nemzettség valamennyi tagjánál megtalálható ez a barázda, amit szulkusznak nevezünk. A barázdák eredetét az ágrügyek fejlődésében kereshetjük. Az ágrügyek már a fejlődő sarjakban kialakulnak, amikor még a növény szövetei puhák.

A bambuszok szárának színe igen változatos lehet. Leggyakoribb a zöld szín, de a sárgától a bíboron át egészen a feketéig sokféle szín és árnyalat előfordul. A fiatal szár alapszíne általában zöld, mely késöbb válik a fajtára jellemző színek valamelyikévé.

A természetben a bambuszok csoportalkotásra való hajlamuk miatt minden irányban terjeszkednek, az általuk borított terület évről-évre növekszik.

Növekedési sajátosságához tartozik, hogy mindaddig, amig el nem éri teljes kifejlettségét, évről évre vastagabb ás magasabb szárakat produkál. Ez az idő fajtától függően 4-15 évig tarthat.

Miután elérte a teljes kifejlettséget, attól kezdve egyforma vastagságú és magasságú szárakat fejleszt. Ezután már csak a szárak száma és ezzel együtt a levéltömeg nagysága növekszik.

A fajtára jellemző magasságot, ( bambusz magasság )és szár átmérőt akkor éri el a bambusz, ha a minimális tenyészterület (ezt jelezzük a fajtaismertetéseknél) biztosítva van számára.

Bambusz virágzás

virágzó bambusz
Virágzó bambusz Komáromban 2013. június

A bambusz körüli titokzatosságok egyike, hogy egyes egyedek szakaszonként ugyanabban az időben egész éven át virágoznak.

Ez történt a Phyllostachys bambuszfélével, amikor végig virágozta az 1970-es éveket, ahogy ezt megtette a bambusz történelem szerint minden 120 évben.

A phyllostachis nemzettség virágzásának nyilvántartása évszázadokra nyúlik vissza.
Ismereteink szerint senki sem tudja, mi ösztönzi a virágzást.
Míg egyes bambuszfajták virágzása időszakos, másoknál környezeti körülmények, szárazság, vagy egyéb feszültség idézi elő.

A növény virágzása 2-7 évig is tarthat és ez sokszor végzetes, de külön gondozással és táplálással az anyanövény esetleg túlélheti. Ilyenkor magot gyüjthetünk és azokat elültetve az anyanövénnyel azonos, vagy uj és érdekes változat fejlődhet ki.

Bizonyos fajokat annyira megvisel a virágzás, hogy a magok beérlelése után el is pusztulnak. Ez főleg az óriás fajokra jellemző, de szerencsére nagyon ritkán, 40-120 évenként fordul elő.

Ha csak egy-két szár kezd virágzásba, akkor célszerű ezeket a szárakat eltávolítani. Ha az összes szár virágba borul, akkor teljesen legyöngítheti a növényt.