Lexikon címszavak

Törkölybor Lőre

Frissítve: 2018-06-01

<<< Lexikon címszavak - T

Törkölybor csigerbor, csinger, lőre. A kisajtolt friss szőlő- törkölyre vizet vagy cukoroldatot (Petiotozás) öntünk, két-három napig állni hagyjuk, majd kisajtoljuk és erjesztjük.
A törkölyborkészítés alapját az a mustmennyiség (33-45%) képezi, ami a kisajtolt törköly szilárd részeire tapad.
A törkölybor ha vízzel készül, kis szesztartalmú és egyéb bor alkotórészekben is szegény, borra emlékeztető ital. A magyar bortörvény csak kistermelőknek, pontosan előírt körülmények között engedélyezi készítését, kizárólag házi használatra.
Forgalomba nem hozható, a óborral való összekeverése tilos. Francia- és Olaszország egyes vidékein a törkölybor diffúziós eljárással készül.

Törkölybor, Lőre Törkölybor