Törkölybor, Lőre

Frissítve: 2018-11-22 Lexikon címszavak T, Törkölybor, lőre

Törkölybor csigerbor, csinger, lőre. A kisajtolt friss szőlő- törkölyre vizet vagy cukoroldatot (Petiotozás) öntünk, két-három napig állni hagyjuk, majd kisajtoljuk és erjesztjük.

A törkölybor készítés alapját az a mustmennyiség (33-45%) képezi, ami a kisajtolt törköly szilárd részeire tapad.

A törkölybor ha vízzel készül, kis szesztartalmú és egyéb bor alkotórészekben is szegény, borra emlékeztető ital.

A magyar bortörvény csak kistermelőknek, pontosan előírt körülmények között engedélyezi készítését, kizárólag házi használatra.

Forgalomba nem hozható, a óborral való összekeverése tilos. Francia- és Olaszország egyes vidékein a törkölybor diffúziós eljárással készül.

Kertészeti lexikon ABC szerint