Kakukk

Kakukk (Cuculus canorus canorus) a Kakukk alkatúak (Cuculiformes) rendjében a Kakukkfélék (Cuculidae) családjának nálunk egyetlen képviselője.

Gerle nagyságú, hosszú farkú; színe sötét harántcsíkokkal tarkított szürke. Jellemző szokása költési élősködése, amennyiben fészket nem épít, hanem tojásait idegen Madarak fészkébe csempészi, s fiait e dajkamadarakkal nevelteti fel.

Biológiai magyarázata, hogy rendkívül falánk rovarevő gyorsan növő fiai is akkora táplálékigényűek, hogy ellátásukra a szülők nem volnának képesek.

Rendkívül hasznos rovarirtó, tápláléka főleg a nagy tömegben jelentkező kártevő hernyók, s ezek között azok a szőrösek is, amelyeknek rajtakívül kevés madárellensége van.

Egyéb rovarféleségek közül leginkább bogarakkal (cserebogár, szipolyok), sáskával, szöcskével stb. él. A kakukk az erdővédelem egyik legfontosabb madara. Április első felében érkezik és szeptemberben elvonul.



Kapcsolódó oldalak