Fák, Díszfák, Díszfa leírások

Kerti díszfák, gömbfák, lombos fák

Díszfa kategóriák

Lombos fák, Díszfa katalógus

Lombos fák

Berkenye, Bükk, Császárfa, Csörgőfa, Díszalma fajták, Fehér eperfa, Júdásfa, Keskenylevelű kőris, Kislevelű hárs, Nyírfa, Perzsa varázsfa.


Fák Díszfák, Díszfa katalógus

A fák döntő jelentőségűek a kert téralakításában és hangulatában. Nagyobb méretű kertekben a díszfák különösen uralkodó jellegűek. Mint téralakító elemek a tér-határ felső szintjén fontos eszközeink mind méretük, mind koronáik körvonala révén. E körvonal külön rendeltetése az, hogy érzékeltesse a térformát és dekoratív hatást keltsen.

Térhatároló céllal díszfák tömegesen, csoportba, sorba és magányosan ültethetők, sok tekintetben azonos módon, mint a díszcserjék esetében.

Tömegben, sorban, csoportban a fák, kerti díszfák olyan közel is állhatnak egymáshoz, hogy lombjuk kifejlődésük után összeér, állhatnak azonban úgy is, hogy mindegyik megőrzi egyedi alakját.

Igen fontos a díszfák helyes tőtávolságának megválasztása.

A növényfajoknál, főként a kerti fák méretére, lombszínére és habitusára legyünk figyelemmel; elhelyezésekor pedig arra, hogy gyepből, alacsony növényzetből kiemelkedve mutatja meg legszebben alakját.

Fák alkalmazhatók cserjecsoporttal együtt is. Figyelemmel kell lennünk arra is, hogy az utak, ülőhelyek közelében elhelyezett fák valóban az útra, ill. padra vessék árnyékukat.

Karcsú koronájú fák a tőtől számított famagasság 60, terebélyes koronájú fák a famagasság 80-90%-ának megfelelő távolságig vetnek árnyékot. Gyümölcstermő fákat is ültethetünk díszfaként, ha kellően ápolhatjuk, védhetjük őket.


 • Gömb csepleszmeggy, Prunus fruticosa Globosa

  Általában 1,8-2,2 méter magas törzsre olva forgalmazzák. Magassága csak a gömb korona növekedésével növekszik, (2-4 méter). Fehér virágai áprilisban nyílnak. Bármilyen talajba ültethető.
 • Gömbjuhar, Acer platanoides Globosum

  A Gömbjuhar a világ talán legnépszerűbb gömb koronájú díszfája. Koronájának neveléséhez nem igényel metszést, kezdetben szabályos, majd valamivel laposabb, gömb koronát nevel.
 • Gömb szivarfa, Catalpa bignonioides Nana

  A gömb szivarfa egy magas törzsre oltott, lapos, félgömb alakú koronát nevelő sűrű ágrendszerű, nagyon dekoraatív alacsony utcai vagy parkfa.
 • Gömb kőris (és Virágos kőris)

  Kisméretű, kerek díszfa sűrű lombozattal. Magyar nemesítésű fajta, az első valódi gömb koronájú kőris sűrű, szabályos koronával és egészséges, mélyzöld lombozattal. Magassága 20 éves korában 5 méter, szélessége 3 méter.

 • Berkenye, Sorbus lombos fák díszfák

  A berkenye az egész északi félgömbömbön elterjedt, rendkívül faj- és alakgazdag nemzetség. Ez nem csak a fajon belüli nagy változatosságból ered, a formák számát hibridek is növelik. Lisztes berkenye - Sorbus aria, Barkócaberkenye - Sorbus torminalis, Erdélyi berkenye
 • Bükk, Fagus sylvatica lombos fák díszfák

  A bükk sűrű lombozata igazi, mély árnyékot biztosít. Levelei ősszel aranysárgára színeződnek, kiváló sövény nevelhető belőle. A bükkfa 20 méter magas, boltozatos koronájú fa, sima, szürke kéreggel.
 • Cukorjuhar, Acer sacharum

  Az Acer saccharum, cukorjuhar egy 20-25 méteres lombhullató fa. Levelei 7,9 cm hosszúak és ugyanilyen szélesek. A levelek ősszel igen látványosan színeződnek, sárga, narancssárga vöröses-narancsos színre váltanak.
 • Császárfa, Paulownia tomentosa lombos fák

  Közép- és Nyugat-Kínában honos 10-20 méteres, széles koronájú gyors növekedésű fa, hatalmas szív alakú levelekkel.
 • Csörgőfa, Koelreuteria paniculata lombos fák díszfák

  A csörgőfa egy nagyon alkalmazkodó és mutatós fa. Kiváló árnyékot adó középmagas fa, kisebb kertekbe, parkokba, vagy utcára is ültethetjük.
 • Csüngő barkafűz, Salix caprea Pendula

  1,5-2 méter magas törzsre oltva forgalmazzák. Függőlegesen erősen csüngő ágaival kitőnő szoliter növény. Tavasszal, barkáinak virágzásakor különösen szép. Virág: Nőivarú klón barkáival március-áprilisban díszít.
 • Csüngő eperfa, Morus alba Pendula

  10-15 méteres, kerekded koronájú fák. Leveleinek egy része mélyen karéjos, virágai jelentéktelenek.
 • Csüngő ágú kőris, Fraxinus excelsior Pendula

  A csüngő ágú kőris egy feltűnő fa. Ágai ívben lehajlanak, vesszői szinte függőlegesen csüngenek és földig érhetnek.
 • Csüngő nyír, Szomorű nyír, Betula pendula Youngii

  A szomorú nyír egy elegáns megjelenésű, csüngő ágú díszfák földig érő hajtásokkal. A határozottan lecsüngő hajtású, lapos tetejű fa nemes részét általában ezüst nyírfára oltják 180-220 cm magasságban.
 • Díszalma fajták, Malus hibridek lombos fák díszfák

  Nagy értékük, hogy virágukkal és termésükkel egyaránt díszítenek, sőt színes lombú fajták is vannak közöttük. Malus Golden Hornet - díszalma, Malus spectabilis - Pompás díszalma
 • Európai vörösfenyő, Larix decidua

  30-40 méteresre növő, hengeresen kúpos koronájú lombhullató, tűlevelű fa. A vörösfenyő az egyik leggyorsabban növekvő tűlevelű fák közé tartozik.
 • Fehér eperfa, Morus alba kerti fák

  Kínában őshonos de széles körben honosított fa Ausztráliában és az Egyesült Államokban is. Sok helyen termesztik a selyemhernyók táplálékaként.
 • Fekete eperfa, Morus nigra kerti fák

  Fekete eperfa - Nálunk kellemesen savanykás ízű fekete, bíborfekete terméséért elsősorban gyümölcsfaként ültetik.
 • Galagonya, Crataegus

  Egybibés galagonya - Crataegus monogyna, Szárnyalt levelű galagonya - Crataegus pinnatifida, Fekete galagonya
 • Gyertyánszil, Zelkova serrata

  Japánban őshonos, közepes méretű fa, díszfa - kiváló választás parkokba vagy kisebb kertekbe, de nálunk elsősorban a bonsai kedvelők között ismert, híres és nagyon kedvelt növény.
 • Japán juhar, Acer palmatum

  Japán juhar - Lombhullató, sűrű koronájú cserje vagy fa. Magassága: 6 méter, Szélessége: 5-6 méter.
 • Júdásfa, Cercis lombos fák, virágos fák

  Nagyon mutatós, kicsi lilás rózsaszín virágai április-májusban jelennek meg vesszőin, ágain, sőt még a törzsén is.
 • Karéjos levelű díszalma, Malus sargentii virágos díszfák

  2-3 méter magas sűrű, vízszinteságrendszerű törpe fák, vagy több ágú cserjék, nincs központi vezérága.
 • Keskenylevelű kőris, Fraxinus angustifolia Raywood

  Fiatalon keskeny, karcsú kúp alakú, késöbb kiszélesedő koronát nevelő, gyorsan növő, 20-25 méter magas lombhullató fa.
 • Kislevelű hárs, Tilia cordata lombos fák díszfák

  A hárs volt az első fa, amelyet nem hasznáért, hanem díszfaként és illatos virágaiért ültettek.
 • Madárberkenye, Sorbus aucuparia

  A madárberkenye 10-12 méter magas laza koronájú, illatos virágú lombhullató fa, az akácra emlékeztető páratlanul szárnyalt levelekkel.
 • Nyírfa, Betula pendula lombos fák díszfák

  A gyors növekedésű nyírfa fehér kérgével és lecsüngő ágaival igen kedvelt kerti díszfa. Európában elterjedt, hazánkban őshonos. A nemzetség képviselői a hűvös, klímájú vidékek pionír fái.
 • Nyugati ostorfa, Celtis occidentalis

  Az ostorfa 20-25 méter magas, terebélyes koronájú fa, mélyen lehajló ágakkal. Levelei kihegyezett tojásdadok, ferde vállúak, fonákuk csak az erek mentén szőrös. A kéreg bibircses. Ősszel érő apró, édeshúsú csonthéjas termése vörösbarna színű. ,
 • Páfrányfenyő, Ginkgo biloba lombos fák díszfák

  A Páfrányfenyő Ginkgo biloba elszigetelt, önálló faj a növényvilágban. A páfrányfenyő az egyik legidősebb élő fafaj a földön valamint az egyik legkelendőbb gyógynövény Európában és az Egyesült Államokban.
 • Perzsa varázsfa, Parrotia persica ősszel színesedő levelű díszfák

  A Perzsa varázsfa méltóságteljes, közepes méretű lombhullató díszfa. Észak-Iránból származik, rokona a varázsmogyorónak (Hammamelis). Kezdetben lassan növő, idősebb korában 6-8 méter magas többtörzsű fává, bokorfává fejlődik.
 • Selyemakác, Albizia julibrissin virágos fák

  A 18. század óta ismert Amerikában és Európában. Júniustól szeptemberig több hullámban nyílik sokporzós lilásrózsaszín porzószálaktól borzas, illatos, díszes virágai. Virágzáskor a méhek és a virágport gyüjtő rovarok előszeretettel látogatják mézelő virágait.
 • Szivarfa, Catalpa bignonioides illatos virágú lombos fák

  Szivarfa - Nagy szív alakú levelei 15-25 cm hosszúak, 10-18 cm szélesek. Feltűnően szép harang alakú fehér, sárga lilás foltos virágai május - júniusban nagy, sokvirágú, felálló bugákban nyílnak. A virágbugák mérete 25-35 cm.
 • Törökmogyoró, Corylus colurna mély árnyékot adó fák

  A törökmogyoró, Corylus colurna a nyírfafélék (Betulaceae) család mogyorófélék, Corylus nemzetségébe tartozó fa. Hazája Hazája Délkelet-Európa, Kis-Ázsia. A törökmogyoró egy szép, szimmetrikus ágrendszerű, sűrű, szinte vízszintesen elágazó fa.
 • Tulipánfa, Liriodendron tulipifera virágos díszfák

  A tulipánfa egy csodálatos, nagy díszértékű fa egyedi lombozattal és virágokkal. Levele széles a tulipán virágaira hasonlító alakú, nevét is innen kapta.
 • Tűzvörös juhar, Acer ginnala

  Napos vagy félárnyékos helyen, nedvesebb helyeken érzi igazán jól magát. Fehér virágai áprilisban nyílnak a hajtások végén. Intenzív lilásvörös őszi lombszíne miatt nagy díszítőértékű és igen kedvelt díszfa.
 • Vérszilva, Prunus cerasifera Woodii lombos fák

  Lombozata: tompa sötét feketés-lila, új hajtásai rubinvörös színű, ősszel vöröses lila. Virágok: kora tavasszal bőségesen nyílnak rózsaszín virágai önállóan vagycsoportosan. Napfényes helyet és nedvesebb talajokat kedvel.
 • Kőris, Fraxinus ornus lombos fák

  8-10 méter magas fák, jellegzetes gömbölyded vagy ernyőszerűen ellaposodó koronával. Rügyei szürkék molyhosak. Lombja ősszel lilásvörösre vagy narancssárgára színeződik.
 • Zöld juhar, Acer negundo

  Igen feltűnő levelű, viszonylag új fajta nagy cserje, vagy kis fa. A fiatal levelek szegélye rózsaszínű. Nyár közepén a levelek megváltoznak.

Gömbfák     Lombos fák

További díszfa leírások