Fák, Díszfák, Díszfa leírások

Kerti díszfák, gömbfák, lombos fák

  • Frissítve: 2020-04-08

A díszfákat esztétikai értékük és a kertben való puszta élvezet miatt ültetik. Lehet szép viráguk és illatuk, érdekes formájuk, színes vagy szokatlan kérgük, kiváló őszi színük. A legtöbb kertben van hely legalább egy kis díszfának, és van, ahol kettő vagy három fa is elfér. Keretet és szerkezetet adnak a kertnek, és egy kis árnyékot is biztosítanak. A díszfák sok mindent kínálnak kertünkben. Olvassa el díszfa leírásainkat, segítséget kaphat a kiválasztásban.

Díszfa kategóriák

Lombos fák, Díszfa katalógus

Lombos fák

Berkenye, Bükk, Császárfa, Csörgőfa, Díszalma fajták, Fehér eperfa, Júdásfa, Keskenylevelű kőris, Kislevelű hárs, Nyírfa, Perzsa varázsfa.

Fák Díszfák, Díszfa katalógus

A fák döntő jelentőségűek a kert téralakításában és hangulatában. Nagyobb méretű kertekben a díszfák különösen uralkodó jellegűek. Mint téralakító elemek a tér-határ felső szintjén fontos eszközeink mind méretük, mind koronáik körvonala révén. E körvonal külön rendeltetése az, hogy érzékeltesse a térformát és dekoratív hatást keltsen.

Térhatároló céllal díszfák tömegesen, csoportba, sorba és magányosan ültethetők, sok tekintetben azonos módon, mint a díszcserjék esetében.

Tömegben, sorban, csoportban a fák, kerti díszfák olyan közel is állhatnak egymáshoz, hogy lombjuk kifejlődésük után összeér, állhatnak azonban úgy is, hogy mindegyik megőrzi egyedi alakját.

Igen fontos a díszfák helyes tőtávolságának megválasztása.

A növényfajoknál, főként a kerti fák méretére, lombszínére és habitusára legyünk figyelemmel; elhelyezésekor pedig arra, hogy gyepből, alacsony növényzetből kiemelkedve mutatja meg legszebben alakját.

Fák alkalmazhatók cserjecsoporttal együtt is. Figyelemmel kell lennünk arra is, hogy az utak, ülőhelyek közelében elhelyezett fák valóban az útra, ill. padra vessék árnyékukat.

Karcsú koronájú fák a tőtől számított famagasság 60, terebélyes koronájú fák a famagasság 80-90%-ának megfelelő távolságig vetnek árnyékot. Gyümölcstermő fákat is ültethetünk díszfaként, ha kellően ápolhatjuk, védhetjük őket.