Kerti tanácsok, kertészkedés - metszés ültetés szaporítás

  • 2023-12-23  

A kerti tanácsok oldalakon segítséget szeretnénk nyújtani kertészkedés témakörben, minden kertbarát olvasónak a növényismeret, kerti munkák és növények szaporítása folyamatában. Olvasóink könyebben eligazodhatnak a dísznövények világában, miután megkeresték és elolvasták a különféle kategóriába csoportosított növények fontosabb tulajdonságát, igényeit, vagy gondozásuk, ápolásuk módját.

Áfonya termesztés, Talajigény Vízigény Öntözés Hőmérséklet

Az áfonya savanyú talajokon termeszthető eredményesen. Cserjés áfonya Fürtös áfonya Nagytermetű áfonya hajtásrendszer, Áfonya gyökérzete, Áfonya termése Termés érés … 

Áfonya gyümölcs felhasználása és értékei

Áfonya termésének gyümölcs beltartalmi értéke, gyümölcs felhasználása.

Magyar növénynevek Virágnevek - Magyar-latin növénynevek

Virág fajták virágnevek virág fajták. A linkekre kattintva leírásokat olvashat, vagy webáruház oldalainkra juthat.

Évelők táblázatban Magasság, virágszín, virágzási idő

Évelő virágok: Évelők latin nevei, Magyar név, Magasság, Virágszín, Virágzási idő, Fényigény … 

Gyakran ültetett sövények

Leyland ciprus Cupressocyparis laylandii, Télizöld fagyal Ligustrum ovalifolium, Gyertyán Carpinus betulus, Júlia borbolya Berberis julianae, Tűztövis Pyracantha … 

Karácsonyra földlabdás fenyőt

Mire ügyeljünk a földlabdás fenyő vásárlásakor? Edénybe ültetés Öntözés, Elhelyezés, Ünnepek után … 

Kerti sövények, ültetés, metszés

Sövény ültetés lombhullató növényekből, Sövények lombos örökzöld növényekből, Tiszafa, tuja, hamisciprus, és leylandi ciprusból ültetett sövény, Sövények örvös elágazású fenyőkből … 

Krókusz, Sáfrány

A krókusz, sáfrány az alhavasi, havavi rétek kedvelt és színpompás virága. Apró virágaik kora tavasszal sokszor már az olvadó hó alól előbújnak, majd hosszú fűszerű leveleket hajtva neveli a jövő év hagymagumóit és sarjait. A hagymagumók miniatűr kardvirággumóra emlékeztetnek, laposak 1-2 cm átmérőjűekkívülről világosbarna hálósan erezett buroklevelekkel.

Leander teleltetése

A leandernek mélyre hatoló gyökérzete van, ezért viszonylag jól tűri a szárazságot. Az enyhén meszes kémhatású, kissé kötötteb talajokat kedveli. A leander minden része rendkívűl mérgező, ugyanakkor az Ókortól ismerik, kedvelik, termesztik és dísznövényként alkalmazzák.

Liliomok

A liliom a legelegánsabb kerti szépségekhez tartoznak. Ha az elragadó, elágazó, piramis alakú virágzatai nyílni kezdenek, páratlan, álomszép színeket és illatokat varázsolnak maguk köré. Magyarországon főleg a vad, félvad botanikai liliom fajok hagymatermesztése terjedt el.

Mérgező növények

A mérgező növények besorolásba tartozó fajták nagy része gyógynövény, esetleg fűszernövény besorolású is lehet. A növényekben található hatóanyagok miatt mérgezést okoznak, vagy okozhatnak.

Sövénycserjék, Alacsony és magas virágos sövények

A virágzó cserjékből válogatott sövény felülmúlja a szigorúan metszett sövények szépségét. Rövid idő alatt magasra nőnek, kevesebb ápolást igényelnek, de több helyre van szükségük. Szabadon növő virágzó sövény a kerten belül, vagy a telekhatáron bárhol elhelyezhető.

Tenyészterület, Gyümölcsfák ültetési távolsága, metszésmód

Kertészkedés a gyümölcsösben. Tenyészterület ültetési távolság művelési módok. Gyümölcsfák, bogyós gyümölcsök, termőkaros orsó, kombinált korona, katlan alakú korona metszés, karcsú orsó

Tulipánok, tulipán hibridek

Botanikai tulipánik, Kaufmanniana tulipán hibridek, Greigii tulipán hibridek, Korai tulipánok, Rojtos tulipán.

Tuja videó

Videó növényekről, évelő virágokról. Videók kertészet témakörből - Saját készítésű rövid videok növényekről virágokról Smaragd tuja video Leylandi ciprus bambusz video.

Ültetés

Ültetési idő, ültetés menete

- Cserepes növények ültetése, ültetés menete, Szabadgyökerű növények ültetése, növénygondozás ültetés, kertészkedés

Rhododendronok ültetése és ápolása

- ültetés növénygondozás

Öntözés, Permetezés

A növények öntözése

- Növények öntözése, növényápolás kertészkedés, növények gondozása

Permetezés

- Permetezés, kertészkedés, növények gondozása, növényápolási tanácsok

Növénygondozás, Ápolás

Bougainvillea teleltetése és gondozása

- Bougainvillea teleltetése, növénygondozás

Klemátisz és más kúszócserjék ápolása + videó

- Klemátisz ápolása gondozása, növényápolás, Klemátisz videó

Gumós begónia ápolása

- Gumós begónia ápolása, növénygondozás

Rózsák ápolása

- Szabadgyökerű rózsa ültetése gondozása, Rózsa ápolás, kertészkedés

Shii-take gomba

- Shii-take gomba termesztése farönkön, növényápolási tanácsok

Laskagomba csíra faanyagra

- Laskagomba csíra faanyagra, Növényápolási tanácsok

Madarak a kertben

Szemzés

A szemzés általában egyrügyes, tenyészidőszakban elvégzett oltásmód. A vékony hajtású (vesszőjű) növények (pl. Betula, Fagus, Carpinus) esetében alkalmazzuk a vesszős szemzést, amikor nem egy rügyet, hanem rövid szártagú, 1-3 rügyes hajtást helyezünk az alany vágásába.

T-szemzés

T-szemzéshez az alanyon előbb a felső, vízszintes vágást készítjük el, ennek hossza az alany kerületének kb. egynegyede. A vízszintes metszés közepén a kést lefelé húzva függőleges irányban is behasítjuk az alany héját.

Chip-szemzés

A chip szemzés könnyen elsajátítható szemzési mód a szem- vagy rügylapozás (chip szemzés). Akkor is alkalmazható, amikor az alany nem adja a héját. Már nálunk is elterjedten használják a csonthéjas alanyok, a Tilia, egyes Acerek, illetve a pótszemzés esetében.

Páfrányfenyő Ginkgo biloba szaporítása

Páfrányfenyő szaporítása - Magvetés. A Páfrányfenyő - Ginkgo biloba kétlaki növény. Csak olyan termős példányokról szedjünk magot, amelyek mellett porzófa is áll, mivel a magányosan álló nőpéldányok terméketlen magot hoznak. A szilva nagyságú, húsos burkú páfrányfenyő mag késő ősszel érik, és a lombhullás után hullik a földre.

Oltás

Az oltás szervátültetésen alapuló vegetatív szaporítási mód, amellyel egy növényi részt áthelyezünk egy másik növényre azzal a céllal, hogy a partnerek az összeforradás után egy növényként folytassák életműködésüket.

Jegenyefenyő szaporítása fenyő szaporítás

Jegenyefenyő szaporítás - A jegenyefenyő felálló toboza szeptember második felében érik. Ezután a toboz pikkelyekre hullik szét, és csak a nyársszerű, felálló toboztengely marad (sokszor évekig) a fán. A tobozokat a teljes érés előtt 1-2 héttel célszerű megszedni, akkor, amikor még zártak, de a csúcsuk körül néhány pikkely már megpattant.

Cedrus szaporítása fenyő szaporítás

Cédrus szaporítás - Magvetés. Hazánkban kevés magtermő korú cédrus fa van, azok magja sem 100%-ban csíraképes. Ennek ellenére lehetőleg törekedjünk hazai gyűjtésű mag vetésére a jobban csírázó vagy esetleg olcsóbb importmag helyett.

Hamisciprus szaporítása fenyő szaporítás

Hamisciprus szaporítás - Hajtásdugványról a puha árlevelű juvenilis formák (az ún. retinospóra alakok) gyökeresednek a legjobban: Chamaecyparis l. 'Fletcheri', 'Ellwoodii', 'Blue Surprise', Chamaecyparis pisifera Squarrosa, Filifera stb. A pikkelylevelű alakok közül általában az új fajták szaporíthatók dugványról.

Leyland ciprus szaporítása

Leyland ciprus szaporítás - A leylandi ciprus hajtásdugványozása az egyetlen eddig alkalmazott szaporításmódja (hibrid származása miatt nem terem magot). Az irodalom a nyári dugványokat a hajtásbeérés kezdetén megszedve (július-augusztusban) tartja a legjobbnak. A dugvány talpát ott kell megvágni, ahol a szár színe már zöldből sárgába váltott, de még nem barnult meg.

Kínai mamutfenyő szaporítása fenyő szaporítás

Kínai mamutfenyő szaporítása - A 30 évesnél idősebb fákról szedett mag Magyarországon is legalább 10-20%-ban csíraképes. A kis tobozokat október végén, a lombhullás után szedjük, mielőtt még a fán kinyílnának. Száraz helyiségben, sekélyen elterítve, szobahőmérsékleten 1-2 hét alatt kipereg belőlük a mag, amit kissé megszárítva zárt edényben (pl. befőttesüvegben) tárolunk a tavaszi magvetésig.

Gyep

A települések közcélú zöldfelületeken a gyep és pázsit felületek aránya eléri a 60-70 %-ot. Jelentős felületeket foglalnak el a gyeppel borított út menti rézsűk, terelöszigetek, valamint a monokultúrában művelt, füvesített sport- és golfpályák száma nálunk is rohamosan nő.

Füvesítés Fűmag vetés Pázsit Fűnyírás

A füvesítés, fűmag vetés fagymentes időszakban elvileg bármikor elvégezhető. Nem mindegy azonban, hogy utána mennyire lesz gyors és egyenletes a csírázás, valamint az sem, hogy a csírázás után mennyi ápolás kell a fiatal gyepnek ahhoz, hogy jól beálljon és megerősödjön.

Így áll ellen a pázsit a nagy hőségnek

Füvek, levelek vagy fa korhadékával táplálkoznak, ha túl nedves a talaj. A nedvesség mellett a túl sok humusz is segíti ezeknek a gombáknak a fejlődését. Gondos eltávolításuk fontos feladat, hogy a spórák kihullását, s ezzel elterjedésüket megakadályozzuk.

Gyepszőnyeg telepítése

Az oltás szervátültetésen alapuló vegetatív szaporítási mód, amellyel egy növényi részt áthelyezünk egy másik növényre azzal a céllal, hogy a partnerek az összeforradás után egy növényként folytassák életműködésüket.

Pázsitfélék

A földhöz közel a csomók egymáshoz közel esnek és számos, együtt bojtforma mellékgyökeret bocsátanak. Fő gyökerük nincs. Az alsó csomókból ág, (sarj) is nőhet s új szalmaszár fejlődik, ilyenkor a pázsit bokrosan nő és sok együtt a gyepet v. pázsitot alkotja.

Perje

Több, mint száz faja él a mérsékelt égövben. Egynyári, évelő füvek, lapos v. összegöngyölődött levelekkel. Bugájuk laza, széles, a pelyvák jóval rövidebbek a füzérkénét. A toklász töve gyapjas.

A metszésről általában

- Koronaalakító metszés, termőre metszés, ritkító metszés

Metszés időpontok Gyümölcsfa metszése

- Mivel a téli metszést már november közepétől meg lehet kezdeni, a gyenge fejlődésű, idős alma- és körtefák már ősz végén metszhetők, de legkésöbb február elejéig