Madarak a kertben - Madárvédelem a kertben

Segítség hasznos állatoknak

Egészséges termés csak gondos ápolással és a kártevők elleni intenzív védekezéssel lehet.

Annak, aki a hasznos madarakat fészkelő oduval és téli etetéssel a kertjébe csalogatja, legkevesebb panasza lesz a kártevőkre.

madárodú

Ha arra gondolunk, hogy egy cinkepár fiókáik felneveléséhez naponta hernyók, bogarak, lárvák, bábok és tojások százait gyűjti össze eleségnek, akkor a madárfiókák nevelésének támogatása ajánlott a kerttulajdonos számára.

Ennek érdekében ősszel a fészekodút ki kell tisztítani és ujra kiakasztani, hogy télen terepszínűvé váljon, a madarak ismerkedjenek vele és éjszaka megszállhassanak benne.

Minden madárfaj igényli a saját különleges nagyságú, repülőnyílás méretű fészekodúját. Az odúban fészkelőkről az alábbi összeállítás nyújt áttekintést.

A leghasznosabb kerti madár a kék cinege. Számára, mint a fenyvescinkének, a búbos cinkének és a barátcinkének is a legkisebb odú felel meg, - a méretei az oldalsó képen látható.

A deszka vastagsága 2 cm. Az eleje két oldalpánttal nyitható, így könnyen tisztítható. A repülőnyílás kissé felfelé ferdén fúrt. Ülőrudat a cinke oduba ne helyezzünk el, mert az érkező madár nekiütközhet. A gyalulatlan fából készült odú kedveltebb.

Az odút a repülőnyílással délkelet, kelet, dél felé, kissé előredöntve akasszuk fel úgy, hogy a repülőnyílást a lecsüngő ágak ne takarják el. A függesztési magasság 2-3 méter.

Az odú alatt a fatörzs körűl mellmagasságban tövises ágakat rögzítsünk, hogy a macska a madarakat és a fiókáit ne tudja kiszedni.

A fél-odúlakók - házi rozsdafarkú, barázdabillegető, légykapó - négyszögű fészekodut kívánnak.

madárodú madáretető

Itt a fenékdeszka mérete 14*16 cm. A 24*25 cm nagyságú tetődeszka kétoldalt és elől a falakon túlnyúlik, hogy az esővizet levezesse. A homlokfal felső végén a tető alatt gy 15 cm széles és 6 cm magas nyílás van a berepüléshez.

A fák üregében lévő természetes fészekodúk fakorhadékot tartalmaznak, ez a mesterségesa odúkba is elhelyezhető. Ennek hiányában tőzegalom vagy fűrészpor is megfelel. A madár ebben egy kis mélyedést készít és ebbe rakja tojásait.

Minden ősszel el kell távolítani az élősködőktől hemzsegő fészket.

A pinty, pirok, zöldike, tengelic, feketerigó, énekes rigó, fülemüle, poszáta, sárgarigó, gébics, ökörszem ... szabadon fészkelő madarak, cserjésekben, sövényekben, díszbokrokban és fakoronákban készítik el a fészket.

Jó fészkelési lehetőséget biztosítunk számukra sövénytelepítéssel.

A madárvédelemhez a téli etetés is hozzátartozik.

Havas, zúzmarás, ónos esős hajnalokon, ha a madarak nem jutnak eleséghez, néhány óra alatt nagyon legyengülnek.

Énekesmadaraink védelméhez ezért havas és fagyos időben hozzátartozik a rendszeres etetésük.

A madáretetőket, főleg a magvakkal táplálkozók keresik fel, mint a pinty, pirok, citromsármány, de a cinke is. Ez utóbbi a faggyúba olvasztott magot kedveli.

A magevőknek a madáretetőbe napraforgómagot, diót, kender és dinnyemagot, almamagot, kölest, rizst, lombos és tűlevelű fák magvait, de hús hulladékot és nem sózott szalonnát is tehetünk.

Kerti madarak:

szén cinege, barát cinege, fenyves cinege, kék cinege, csuszka, mezei veréb, seregély, házi rozsdafarkú fakopáncs, közép fakopáncs, balkáni fakopáncs, kis fakopáncs, kerti rozsdafarkú, barázdabillegető Tengelic, erdei pinty, sárgarigó, csicsörke, balkáni gerle pinty, Nagy pirók, zöldike.

Érdekes cikkek a Kertészeti lexikon oldalakról: