Madarak a kertben - Madárvédelem a kertben.

Segítség hasznos állatoknak

Egészséges termés csak gondos ápolással és a kártevők elleni intenzív védekezéssel lehet.

Annak, aki a hasznos madarakat fészkelő oduval és téli etetéssel a kertjébe csalogatja, legkevesebb panasza lesz a kártevőkre.

madárodú

Ha arra gondolunk, hogy egy cinkepár fiókáik felneveléséhez naponta hernyók, bogarak, lárvák, bábok és tojások százait gyűjti össze eleségnek, akkor a madárfiókák nevelésének támogatása ajánlott a kerttulajdonos számára.

Ennek érdekében ősszel a fészekodút ki kell tisztítani és ujra kiakasztani, hogy télen terepszínűvé váljon, a madarak ismerkedjenek vele és éjszaka megszállhassanak benne.

Minden madárfaj igényli a saját különleges nagyságú, repülőnyílás méretű fészekodúját. Az odúban fészkelőkről az alábbi összeállítás nyújt áttekintést.

A leghasznosabb kerti madár a kékcinke. Számára, mint a fenyvescinkének, a búbos cinkének és a barátcinkének is a legkisebb odú felel meg, - a méretei az oldalsó képen látható.

A deszka vastagsága 2 cm. Az eleje két oldalpánttal nyitható, így könnyen tisztítható. A repülőnyílás kissé felfelé ferdén fúrt. Ülőrudat a cinke oduba ne helyezzünk el, mert az érkező madár nekiütközhet. A gyalulatlan fából készült odú kedveltebb.

Az odút a repülőnyílással délkelet, kelet, dél felé, kissé előredöntve akasszuk fel úgy, hogy a repülőnyílást a lecsüngő ágak ne takarják el. A függesztési magasság 2-3 méter.

Az odú alatt a fatörzs körűl mellmagasságban tövises ágakat rögzítsünk, hogy a macska a madarakat és a fiókáit ne tudja kiszedni.

A fél-odúlakók - házi rozsdafarkú, barázdabillegető, légykapó - négyszögű fészekodut kívánnak.

madárodú madáretető

Itt a fenékdeszka mérete 14*16 cm. A 24*25 cm nagyságú tetődeszka kétoldalt és elől a falakon túlnyúlik, hogy az esővizet levezesse. A homlokfal felső végén a tető alatt gy 15 cm széles és 6 cm magas nyílás van a berepüléshez.

A fák üregében lévő természetes fészekodúk fakorhadékot tartalmaznak, ez a mesterségesa odúkba is elhelyezhető. Ennek hiányában tőzegalom vagy fűrészpor is megfelel. A madár ebben egy kis mélyedést készít és ebbe rakja tojásait.

Minden ősszel el kell távolítani az élősködőktől hemzsegő fészket.

A pinty, pirok, zöldike, tengelic, feketerigó, énekes rigó, fülemüle, poszáta, sárgarigó, gébics, ökörszem ... szabadon fészkelő, cserjésekben, sövényekben, díszbokrokban és fakoronákban készítik el a fészket.

Jó fészkelési lehetőséget biztosítunk számukra sövénytelepítéssel.

A madárvédelemhez a téli etetés is hozzátartozik.

Havas, zúzmarás, ónos esős hajnalokon, ha a madarak nem jutnak eleséghez, néhány óra alatt nagyon legyengülnek.

Énekesmadaraink védelméhez ezért havas és fagyos időben hozzátartozik a rendszeres etetésük.

A madáretetőket, főleg a magvakkal táplálkozók keresik fel, mint a pinty, pirok, citromsármány, de a cinke is. Ez utóbbi a faggyúba olvasztott magot kedveli.

A magevőknek a madáretetőbe napraforgómagot, diót, kender és dinnyemagot, almamagot, kölest, rizst, lombos és tűlevelű fák magvait, de húshulladékot és nem sózott szalonnát is tehetünk.

Kerti madarak:

széncinege, barátcinege, fenyvescinege, kékcinege, csuszka, mezei veréb, seregély, házi rozsdafarkú fakopáncs, közép fakopáncs, balkáni fakopáncs, kis fakopáncs házi rozsdafarkú, kerti rozsdafarkú, barázdabillegető Tengelic, erdei pinty, sárgarigó, csicsörke, balkáni gerle pinty, pirok, zöldike.

Érdekes cikkek a Kertészeti lexikon oldalakról: