Paprikás zöldbab

  • Frissítve: 2023-09-02  

Zöldséges ételek , Zöldbabos ételek

PAPRIKÁS ZÖLDBAB, Hozzávalók:
1,25 kg vajbab (vagy széles sárga hüvelyű bab),
6 dkg vöröshagyma,
8 dkg zsiradék (zsír, füstölt szalonna zsírja, olaj),
1,5 dkg só,
1/2 dkg édes fűszerpaprika,
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
2 dl tejföl,
1 dkg liszt,
1-2 paradicsom (elmaradhat).
Paprikás zöldbab elkészítése :
A megmosott, megtisztított zöldbabot 2 cm hoszszúra daraboljuk.
A hagymát finomra vágjuk, zsírban megpároljuk és megpaprikázzuk.
Hozzáadjuk a feldarabolt babot, elkeverjük, annyi forrásban levő vízzel öntjük le, hogy szűken ellepje, és lefedve, először nagy lángon pároljuk.
Amint a víz felforrt, kisebb lángon pároljuk tovább inkább rázogatva, mint keverve.
Ha a vize elpárolog, mielőtt a bab megpuhul, egy kevés forrásban levő vizet öntsünk rá.
Amikor a bab majdnem puha, megsózzuk, és hozzáadjuk a meghámozott, szeletekre vágott paradicsomot, és 1-2 percig tovább pároljuk.
A lisztet a tejfölben elkeverjük, a tejfölt kissé hígítva, mint a habarást, szűrőn át a babba keverjük, pár perc forralás után tálaljuk.

Paprikás csirke tejfölösen
Paprikás hal sütve
Paprikás pecsenye