Évelő növények virágok leírások

Megosztás !

Az évelő növények földbeli hajtásrendszere vagy föld fölötti száruk évenként kihajtó, áttelelő rügyeket fejleszt, ez teszilehetővé, hogy több éven át virágozzanak és termést érleljenek.

Az évelők népszerűségüket annak köszönhetik, hogy bár a nemesítők vad fajokból nagy díszértékű fajtákat tenyésztettek ki, ezek legtöbbje azonban eredeti jellegét megtartotta, s így a természethez közel álló növénycsoportosulásokban idegenszerűség nélkül jól beillenek.

Évelő növények virágok leírások

Az évelő növények rendkívüli alak és színgazdagságuk miatt nagyon változatos csoportosításban ültethetők.

Alkalmazásuk gazdaságos, mert telepítésük költségesebb ugyan az egynyári növények, mégis több éven keresztül díszítik a kertet.

Csupán ápolásukról kell gondoskodni, sőt néhány év múlva annyira megsűrűsödnek, hogy ritkítani, átültetni kell őket. Ekkor újabb virágfelületeket ültethetünk be a szétosztott tövekkel.

Évelő leírások

 Évelő virágok  Sziklakerti évelők  Magas évelő virágok

Az évelő virágok - virágos évelők az egy és kétnyári virágokkal szemben jobban megőrizték szülőfajaik vad jellegét, ezért sokkal természetesebb megjelenésűek.

Az évelőket elsősorban hangulatos pihenőhelyek díszítésére, geometrikus formák mesterséges jellegének feloldására használhatjuk.

Az elhelyezést illetően inkább a tájképi hangulatú, lekerekített formájú és nem a szigorú geometriai kialakítás javasolható.

A parkok, kertek leggyakoribb évelőcsoportosításai az évelőágy, - évelőágyak, szabad évelőcsoportok.

Az évelők elehelyezése során mindig kapcsoljuk az évelőket a park, a kert hangsúlyos részeihez. Ilyen társításban összekötik a kert egyes egyes részeit, fokozzák az építészeti elemek hatását.

Az évelőágy a nagy díszítőértékű, nemesített fajták tömör ültetésű együttese.

A szabad évelőcsoportok az egyszerűbb komponensekből álló lazább, szaggatottabb, egyben tájképi jellegű kiültetés.

Nem valók az évelők olyan különlegesen kiemelt helyekre, ahol a tartósan reprezentatív, ünnepélyes, élénk színhatás kívánatos. Ilyenek a fontosabb emlékművek, középületek, városi díszkertek. Itt egynyári virágok alkalmazása javasolt.