Évelő növények virágok díszfüvek páfrányok

 • Frissítve: 2020-04-06    

Évelő kategóriák

Sziklakerti évelő virágok

Sziklakerti és talajtakaró évelők

Sziklakerti évelők, Talajtakaró évelő növények. Törpe százszorszép, Gombafű, Harangláb, Ikravirág, Tengerparti pázsitszegfű, Harangvirág, Tollbuga

évelőágyi évelők

Évelő növények 35-90 cm között

Cickafark, Lágyszőrű palástfű, Csótárvirág, Szívlevelű bőrlevél, Törpe margitvirág, Nagy szívvirág, Levendula, Hírharang, Tulipánok

További évelő leírások


Évelő növények kategória, Évelő virágok, díszfüvek, páfrányok

 • Ikravirág, Arabis caucasica

  Kiváló talajtakarók a sziklakertekben. Napfényre és jó vízelvezető talajra van szükségük. Örökzöld levelű talajtakaró és sziklakerti évelő.
 • Ezüstös pampafű, Cortaderia sellonata

  A méltóságos megjelenésű, lenyűgöző látványú ezüstös pampafű őshazája Brazília, Argentína és Chile. Számtalan levele jókora, tömött csomót alkot. A pampafű levelei örökzöldek, barázdáltak, keskenyek és 90-250 cm hosszúak, ívesen kihajlók, zöld színűek és éles szélűek.
 • Szellőrózsa

  - Anemone - a nyárvégi virágszegény időszakban az évelőágyak egyik tartósan virító színfoltja lehet
 • Berki pimpó

  Waldstein pimpó, Waldsteinia geoides, Sokat tűrő, értékes talajtakaró évelő
 • Havasi harangláb

  Aquilegia hibridek - Kerti harangláb Havasi harangláb
 • Nagy szívvirág

  Dicentra spectabilis - Húsos, kúszó gyöktörzsű, üveges szárú évelő növény
 • Őszi sisakvirág

  - Aconitum arendsii - Bokros növekedéső, felálló szárú, ősszel virágzó, igen magas növésű évelő virágok, évelőágyi évelők
 • Fáklyaliliom Kniphofia uvaria

  - Kniphofia hybrid
 • Bazsarózsa Paeonia fajták

  - Paeonia banatica
 • Meténg Vinca talajtakaró évelő

  Vinca, talajtakaró évelő
 • Kékgyökér

  Tarackokkal terjedő tövű, elfekvő vagy felemelkedő szárú, félárnyékot kedvelő félcserje.
 • Bíbor kasvirág

  - Echinacea purpurea Magnus
 • Kamcsatkai margitvirág

  Chrisanthemum weyrichii -
 • Tündérfürt Aruncus

  A Tündérfürt humuszban gazdag, de mészben szegény savanyúbb, nyirkos talajt kedveli.
 • Tollbuga, Csótárvirág, Astilbe

  Erőteljes vagy középerős növekedésű évelők két-háromszor hármasan összetett vagy szárnyalt levelekkel, gazdagon ágas, bugavirágzatban nyíló, apró fehér, rózsaszín vagy kárminpiros virágokkal.

Az évelő virágok földbeli hajtásrendszere vagy föld fölötti száruk évenként kihajtó, áttelelő rügyeket fejleszt, ez teszilehetővé, hogy több éven át virágozzanak és termést érleljenek.

Az évelő virágok népszerűségüket annak köszönhetik, hogy bár a nemesítők vad fajokból nagy díszértékű fajtákat tenyésztettek ki, ezek legtöbbje azonban eredeti jellegét megtartotta, s így a természethez közel álló növénycsoportosulásokban idegenszerűség nélkül jól beillenek.

Az évelő virágok rendkívüli alak és színgazdagságuk miatt nagyon változatos csoportosításban ültethetők.

Alkalmazásuk gazdaságos, mert telepítésük költségesebb ugyan az egynyári növények, mégis több éven keresztül díszítik a kertet.

Csupán ápolásukról kell gondoskodni, sőt néhány év múlva annyira megsűrűsödnek, hogy ritkítani, átültetni kell őket. Ekkor újabb virágfelületeket ültethetünk be a szétosztott tövekkel.

Az évelő virágok - virágzó évelők az egy és kétnyári virágokkal szemben jobban megőrizték szülőfajaik vad jellegét, ezért sokkal természetesebb megjelenésűek.

Az évelőket elsősorban hangulatos pihenőhelyek díszítésére, geometrikus formák mesterséges jellegének feloldására használhatjuk.

Az elhelyezést illetően inkább a tájképi hangulatú, lekerekített formájú és nem a szigorú geometriai kialakítás javasolható.

Az évelő virágok elehelyezése során mindig kapcsoljuk az évelőket a park, a kert hangsúlyos részeihez. Ilyen társításban összekötik a kert egyes egyes részeit, fokozzák az építészeti elemek hatását.

Az évelőágy a nagy díszítőértékű, nemesített fajták tömör ültetésű együttese.

A szabad évelő csoportok az egyszerűbb komponensekből álló lazább, szaggatottabb, egyben tájképi jellegű kiültetés.

Nem valók az évelő virágok olyan különlegesen kiemelt helyekre, ahol a tartósan reprezentatív, ünnepélyes, élénk színhatás kívánatos. Ilyenek a fontosabb emlékművek, középületek, városi díszkertek. Itt egynyári virágok alkalmazása javasolt.


Évelő virág képek fotók    


Évelő kategória