Évelő növények virágok Sziklakerti és Talajtakaró évelők

Megosztás !

Az évelő növények földbeli hajtásrendszere vagy föld fölötti száruk évenként kihajtó, áttelelő rügyeket fejleszt, ez teszilehetővé, hogy több éven át virágozzanak és termést érleljenek. Az évelő növények népszerűségüket annak köszönhetik, hogy bár a nemesítők vad fajokból nagy díszértékű fajtákat tenyésztettek ki, ezek legtöbbje azonban eredeti jellegét megtartotta, s így a természethez közel álló növénycsoportosulásokban idegenszerűség nélkül jól beillenek.


Az évelő növények rendkívüli alak és színgazdagságuk miatt nagyon változatos csoportosításban ültethetők. Alkalmazásuk gazdaságos, mert telepítésük költségesebb ugyan az egynyári növények, mégis több éven keresztül díszítik a kertet. Csupán ápolásukról kell gondoskodni, sőt néhány év múlva annyira megsűrűsödnek, hogy ritkítani, átültetni kell őket. Ekkor újabb virágfelületeket ültethetünk be a szétosztott tövekkel.

Az évelő virágok - virágos évelők az egy és kétnyári virágokkal szemben jobban megőrizték szülőfajaik vad jellegét, ezért sokkal természetesebb megjelenésűek. Az évelőket elsősorban hangulatos pihenőhelyek díszítésére, geometrikus formák mesterséges jellegének feloldására használhatjuk. Az elhelyezést illetően inkább a tájképi hangulatú, lekerekített formájú és nem a szigorú geometriai kialakítás javasolható.
A parkok, kertek leggyakoribb évelőcsoportosításai az évelőágy, - évelőágyak, szabad évelőcsoportok.
Az évelők elehelyezése során mindig kapcsoljuk az évelőket a park, a kert hangsúlyos részeihez. Ilyen társításban összekötik a kert egyes egyes részeit, fokozzák az építészeti elemek hatását. Az évelőágy a nagy díszítőértékű, nemesített fajták tömör ültetésű együttese.
A szabad évelőcsoportok az egyszerűbb komponensekből álló lazább, szaggatottabb, egyben tájképi jellegű kiültetés.

Nem valók az évelők az olyan különlegesen kiemelt helyekre, ahol a tartósan reprezentatív, ünnepélyes, élénk színhatás kívánatos. Ilyenek a fontosabb emlékművek, középületek, városi díszkertek. Itt egynyári virágok alkalmazása javasolt.

Népszerű évelő leírások


  • Jó vízelvezetésű talajokat kedvel. Léggömb formájú virágai gazdagony nyílnak a nyár második felében, július augusztus hónapban. Magasság: 25-35 cm Virágzás:július-augusztus.
  • Kínai szellőrózsa, Japán szellőrózsa Erdei szellőrózsa rövid ismertetés. Erdei szellőrózsa Magassága 30-40 cm, Virágzási idő: május-június Hazánkban száraz tölgyesekben, cserjésekben, erdőszéleken fordul elő. Gyöktörzse függőleges, sokgyökerű. Levelei ujjasan szeldeltek, szára bozontos, gyapjas. Fehér virágai nagyok 4-6 cm szélesek. Telt virágú fajtája is ismert.
  • A levendula egy mediterrán, sűrű ágú, keskeny levelű évelő bokor, amit illatos virágaiért termesztenek az egész világon. A levendula már a középkorban népszerű növény volt. Leveleit tasakokban használták a molyok és más bogarak távoltartására a ruházatról, a leveleket elégették betegszobákban megakadályozva a betegség terjesztését, és használták a bőr illatosítás ára.
  • Erőteljes vagy középerős növekedésű évelők két-háromszor hármasan összetett vagy szárnyalt levelekkel, gazdagon ágas, bugavirágzatban nyíló, apró fehér, rózsaszín vagy kárminpiros virágokkal.
  • Molyhos napvirág, Helianthemum nummularium: Hazánkban mészköves, dolomitos lejtőkön, karsztbokorerdőkben, homoki gyepekben él vadon. Az alapfaj virága sárga, magassága 20-30 cm, virágzási ideje május és jónius közötti.
  • A hunyor melegebb éghajlaton örökzöld levelű évelő növény. Virágai a tavasz hírnökei, már télen megjelennek, néha a virágok áttörik a hótakarót. Nagy összetett, sötétzöld leveleinek hossza 40-45 cm, szélessége 40 cm. A csészealj alakú szégyenlős virágai a föld felé, lefelé bólintanak.
  • Évelő szarkaláb, főleg az európai Delphinium elatum és más európai, valamint ázsiai fajok keresztezéséből származó fajtákat foglaljuk össze ezen a néven. Erőteljes évelők, tenyeresen osztott levelekkel, hosszú fürtökben nyíló sarkantyús virágokkal.
  • Több mint 100 cickafark fajta ismert. Többségükben felálló szárú, párnát alkotó évelők. A növénycsoport nevét Akhilleusról kapta, aki már ismerte a növény sebgyógyító hatását. Európában elterjedt, de megtalálható Ázsiában is.
  • Csillagőszirózsa, Hangaőszirózsa, Mirigyes őszirózsa, Simalevelű őszirózsa leírások.
  • A kövirózsa egy csodálatos növény, amely folyamatosan újratermeli magát. Ezért nevezték folyton élőnek. A kövirózsa a varjúhájfélék családjának 40 évelő fajból álló nemzettsége. A kövirózsa nemzettséget könnyű felismerni, de a fajtákat igen nehéz azonosítani.


LexikonKertészeti lexikon

Kertészeti lexikon ismerettár. Növénybetegségek kártevők élősködők gombák növények nevelése szaporodása. Gombák vírusok kórokozók levéltetű, pajzstetű. Szaporítás szaporodás borászat, méhészet, kerttipusok.