Évelő kerti virágok, évelő növények

Évelő kerti virágok, évelő növények

Az évelő növények földbeli hajtásrendszere vagy föld fölötti száruk évenként kihajtó, áttelelő rügyeket fejleszt, ez teszilehetővé, hogy több éven át virágozzanak és termést érleljenek. Az évelő növények népszerűségüket annak köszönhetik, hogy bár a nemesítők vad fajokból nagy díszértékű fajtákat tenyésztettek ki, ezek legtöbbje azonban eredeti jellegét megtartotta, s így a természethez közel álló növénycsoportosulásokban idegenszerűség nélkül jól beillenek. Az évelő növények rendkívüli alak és színgazdagságuk miatt nagyon változatos csoportosítésban ültethetők. Alkalmazásuk gazdaságos, mert telepítésük költségesebb ugyan az egynyári növények, mégis több éven keresztül díszítik a kertet. Csupán ápolásukról kell gondoskodni, sőt néhány év múlva annyira megsűrűsödnek, hogy ritkítani, átültetni kell őket. Ekkor újabb virágfelületeket ültethetünk be a szétosztott tövekkel.

Az évelő virágok - virágos évelők az egy és kétnyári virágokkal szemben jobban megőrizték szülőfajaik vad jellegét, ezért sokkal természetesebb megjelenésűek. Az évelőket elsősorban hangulatos pihenőhelyek díszítésére, geometrikus formák mesterséges jellegének feloldására használhatjuk. Az elhelyezést illetően inkább a tájképi hangulatú, lekerekített formájú és nem a szigorú geometriai kialakítás javasolható.
A parkok, kertek leggyakoribb évelőcsoportosításai az évelőágy, - évelőágyak, szabad évelőcsoportok.
Az évelők elehelyezése során mindig kapcsoljuk az évelőket a park, a kert hangsúlyos részeihez. Ilyen társításban összekötik a kert egyes egyes részeit, fokozzák az építészeti elemek hatását. Az évelőágy a nagy díszítőértékű, nemesített fajták tömör ültetésű együttese.
A szabad évelőcsoportok az egyszerűbb komponensekből álló lazább, szaggatottabb, egyben tájképi jellegű kiültetés.

Nem valók az évelők az olyan különlegesen kiemelt helyekre, ahol a tartósan reprezentatív, ünnepélyes, élénk színhatás kívánatos. Ilyenek a fontosabb emlékművek, középületek, városi díszkertek. Itt egynyári virágok alkalmazása javasolt.

  • Sziklakerti növények megjelenése és igényeik. Sziklakertbe ültethető és talajtakaró évelő virágok
  • Évelőágyi évelő növények - Évelők 35-90 cm között
  • Magas évelőágyi növények - Évelőágyba ültethető évelő virágok
  • A páfrányok többnyire kerülik a mélly árnyékot, sokkal inkább a fák, cserjék alatti változó árnyékú helyeken, épületek északi oldalán érzik jól magukat. A felhasználásuk jól elkülönítve történjen, szoliterként, vagy kisebb csoportokban.
  • Az árnyékliliom hosszú életű, árnyéktűrő, levelével díszítő évelő növény. Mind a klasszikus, mind a az új árnyékliliom fajták a lehető legnemesebb levéldísznövényekhez tartoznak.
  • Az egész évben virágzó évelőágy ne legyen cél. Ha tavasztól őszig folyamatosan virágzó évelőágyat szeretnénk kialakítani, akkor az a költségeinket aránytalanul megnöveli.
  • A sziklakert igen sokféle lehet. Két alapvető típusa a mértani sziklakert és tájképi sziklakert, de ezeken belül is rengeteg változat lehet.
Néhány évelő virág
Acsalapu Papsajt
Afrikai ibolya Fokföldi ibolya
Ánizs fűszeránizs
Bazsarózsa
Berki pimpó
Bíbor kasvirág
Bíborlevelű tűzeső
Bugás lángvirág
Búzavirág
Bőrlevél
Csomós harangvirág
Csótárvirág, Tollbuga
Fáklyaliliom
Havasi fátyolvirág
Havasi tündérvirág
Indás ínfű
Indiáncsalán
Japán keserűfű
Kaukázusi nefelejcs
Kaukázusi ördögszem
Kálmos
Kékgyökér
Korbácsliliom
Magas kúpvirág
Mákkóró
Őszi sisakvirág
Őszirózsa
Szakállas bugatölcsér
Szellőrózsa
Szarkaláb hibridek
Tündérfürt
Virginiai veronika