Sziklakerti növények megjelenése és igényeik

Megosztás !

A sziklakerti évelők eredeti hazájukban csaknem kivétel nélkül a sziklák kőomladékok lakói, - ebből adódik a felszínhez lapuló növekedés, termőhelyük, és ezért igényeik mégis különböznek.


Közös tulajdonsága valamennyi sziklakerti növénynek, hogy kényesek a fölösleges nedvességre, különösen a téli nyugalmi időszakban. Télen, ha megáll rajtuk a víz kipállanak, levelük elrohad. Ezért lejtős területre, vagy laza homokos talajba ültessük őket, ahonnan télen, nyáron elfolyik a víz. Nyáron kis vízadagokkal, de gyakrabban öntözzünk.

Karakteres sziklakerti növények az aromás illatú mediterrán félcserjék levendula, üröm, vagy az évelő kakukkfű. A hajtásaikban lévő kesernyés ízű illóolaj, melyet az emberek fűszerként, illatszerként használnak namcsak a legelésző állatok kedvét veszi el a rágcsálástól, hanem a konkurens növények magjainak csírázását is gátolja.


Árnyékos, félárnyékos helyet kedvelő talajtakaró évelő. A podagrafű erős növésű évelő, ami minden normál kerti talajban jól fejlődik. Üde talajon hamar nagy felületet beborít és a többi lágyszárú növényt is képes kiszorítani.

Teljesen télálló sziklakerti évelők. Sok napfényt és jó vízgazdálodású talajt igényelnek. A virágzás után tanácsos kissé visszavágni a töveket. Hegyi ternye, Sziklai ternye

Heverő szárú, alacsony szőnyeget képező sziklakerti évelő növény.

Sziklakertbe ültetve laza csoportokat alkotnak. Zömmel párnás termetű, sziklakerti évelő növények. Indás gombafű, Kövirózsaszerű gombafű, Bozontos gombafű rövid leírások

Kecses bokros tövű évelő virágok, amelyek tavasszal és nyáron nyíló, általában harang alakú sarkantyús virágaikért ültetnek. Sziklakertbe is ültethetők. Teljesen télállók és fagytűrők.

  • Kiváló talajtakarók a sziklakertekben. Napfényre és jó vízelvezető talajra van szükségük. Örökzöld levelű talajtakaró és sziklakerti évelő.
  • Tavasszal és nyáron virágzó sziklakerti évelő fajok, némelyikük örökzöld levelű. Teljesen télállók és fagytűrők. Legtöbbjüknek napfényre és homokos talajra van szükségük.
  • Örökzöld, párnás sziklakerti évelő virág, hegyes csúcsú szürkészöld levelei laza rozettákban állnak. Késő tavasszal, kora nyáron díszlenek a gömbös virágzatba tömörült apró, élénk rózsaszínű virágai.
  • Balkáni eredetű fajok keresztezése útján létrejött kerti fajták gyűjtőneve. Alacsony kúszó, gyepes növekedésű sziklakerti évelő virág, száruk azonban nem gyökeresedik le.

A kis termetű harangvirág fajtákat elsősorban sziklakertbe ültethetjük, a magasabbakat jól felhasználhatjuk a természethű kert félárnyékos helyein, vagy akár napos virágágyakban is.

  • Erőteljes vagy középerős növekedésű évelők két-háromszor hármasan összetett vagy szárnyalt levelekkel, gazdagon ágas, bugavirágzatban nyíló, apró fehér, rózsaszín vagy kárminpiros virágokkal.

Kertészeti Webáruház

Vásároljon kényelmesen, nézzen körül áruházas oldalainkon.

Kertészeti webáruház