Sziklakerti és talajtakaró évelő virágok

 • Frissítve: 2023-12-16 

A sziklakerti évelők eredeti hazájukban csaknem kivétel nélkül a sziklák kőomladékok lakói, - ebből adódik a felszínhez lapuló növekedés, termőhelyük, és ezért igényeik mégis különböznek.

Sziklakerti és talajtakaró évelők

Közös tulajdonsága valamennyi sziklakerti növénynek, hogy kényesek a fölösleges nedvességre, különösen a téli nyugalmi időszakban.

Télen, ha megáll rajtuk a víz kipállanak, levelük elrohad. Ezért lejtős területre, vagy laza homokos talajba ültessük őket, ahonnan télen, nyáron elfolyik a víz. Nyáron kis vízadagokkal, de gyakrabban öntözzünk.

Karakteres sziklakerti növények az aromás illatú mediterrán félcserjék levendula, üröm, vagy az évelő kakukkfű.

A hajtásaikban lévő kesernyés ízű illóolaj, melyet az emberek fűszerként, illatszerként használnak namcsak a legelésző állatok kedvét veszi el a rágcsálástól, hanem a konkurens növények magjainak csírázását is gátolja.


Podagrafű, Aegopodium podagraria

Podagrafű

Árnyékos, félárnyékos helyet kedvelő talajtakaró évelő. A podagrafű erős növésű évelő, ami minden normál kerti talajban jól fejlődik. Üde talajon hamar nagy felületet beborít és a többi lágyszárú növényt is képes kiszorítani.

Ternye, Alyssum

Ternye, Alyssum

Teljesen télálló sziklakerti évelők. Sok napfényt és jó vízgazdálodású talajt igényelnek. A virágzás után tanácsos kissé visszavágni a töveket. Hegyi ternye, Sziklai ternye

Törpe százszorszép, Anacyclus pyrethrum

Százszorszép, Anacyclus

Heverő szárú, alacsony szőnyeget képező sziklakerti évelő növény.

Gombafű, Androsace

Gombafű, Androsace alpina

Sziklakertbe ültetve laza csoportokat alkotnak. Zömmel párnás termetű, sziklakerti évelő növények. Indás gombafű, Kövirózsaszerű gombafű, Bozontos gombafű rövid leírások

Harangláb, Aquilegia flabellata

Harangláb, Aquilegia

Kecses bokros tövű évelő virágok, amelyek tavasszal és nyáron virágzó, általában harang alakú sarkantyús virágaikért ültetnek. Sziklakertbe is ültethetők. Teljesen télállók és fagytűrők.

Harangvirág, Campanula fajták

Harangvirág, Campanula

A kis termetű harangvirág fajtákat elsősorban sziklakertbe ültethetjük, a magasabbakat jól felhasználhatjuk a természethű kert félárnyékos helyein, vagy akár napos virágágyakban is.

 • Ikravirág, Arabis caucasica

  Kiváló talajtakarók a sziklakertekben. Napfényre és jó vízelvezető talajra van szükségük. Örökzöld levelű talajtakaró és sziklakerti évelő.
 • Homokhúr, Arenaria

  Tavasszal és nyáron virágzó sziklakerti évelő fajok, némelyikük örökzöld levelű. Teljesen télállók és fagytűrők. Legtöbbjüknek napfényre és homokos talajra van szükségük.
 • Tengerparti pázsitszegfű, Armeria maritima

  Örökzöld, párnás sziklakerti évelő virág, hegyes csúcsú szürkészöld levelei laza rozettákban állnak. Késő tavasszal, kora nyáron díszlenek a gömbös virágzatba tömörült apró, élénk rózsaszínű virágai.
 • Tollbuga, Csótárvirág, Astilbe

  Erőteljes vagy középerős növekedésű évelők két-háromszor hármasan összetett vagy szárnyalt levelekkel, gazdagon ágas, bugavirágzatban nyíló, apró fehér, rózsaszín vagy kárminpiros virágokkal.