Aszúbor, természetes csemegebor

aszúbor, csemegebor

Aszúbor. Természetes csemegebor fajta.
Az Aszúbor aszúsodott vagy nemesen rothadt szőlőbogyókból nyert és legalább 25 cukorfokos mustból szeszes erjedés útján származó bor, amely literenként legalább 30 g természetes szőlő- és gyümölcscukrot, továbbá legalább 22 g cukormentes vonadékanyagot (cukormentes extrakt), valamint valamely szőlő fajtára vagy borvidékre jellemző illat- és zamatanyagot tartalmaz (1959. évi 23. trv. 11. §.).

Az Aszúbor a természetes édenborok legkiválóbb fajtája. Termeléséhez kivételes talaj, fekvés és klímaviszonyok, jól aszúsodó szőlőfajták, kitűnő beéredés és a szőlőbogyók túlérése (aszúsodás, - nemesrothadás) szükségesek.

Az Aszúbor fejlődése és érése 4-6 évig, sőt tovább is tart.
A fejlődést a mély, hűvös pince segíti elő. Leghíresebb a tokaji A. Régebben ismert volt még a ruszti, móri és ménesi aszú is. ( Tokaji borok)

Aszúbor - Pallas lexikon

Erős és édes bor, sok cukor- és szesztartalommal. Az Aszúbor készítése céljából kedvező időjárás mellett a szőlőt csak október végén kezdik szüretelni, midőn a szőlőszemek egy része megráncosodik, megaszik.

Ezen aszúszemeket nagy gonddal kiválogatván egy kádba teszik, melynek fenekébe egy lúdtoll van illesztve.
Az aszuszemek saját nyomása folytán a toll végén mézédes szörp csepeg le, mely az ugynevezett esszenciát adja.

Az aszú szemeket most annyira összetiporják, hogy az barnás színü lekvárrá lesz s azután jóféle mustot öntenek reá. Aszerint amint egy gönci hordó (137-140 lit.) mustra 1-5 puttony (30-35 lit.) aszuból készült pépet kevertek, készül az 1-5 puttonyos aszú.
A must 8-24 óráig áll az aszú pépen, miközben többször felkeverik azután leszürik a törkölyről és erjedni hagyják.

Az aszútörkölyre újból mustot öntve, a forditásnak vagy máslásnak nevezett aszúszerü bort nyerik. A must ily módon az aszuszőlőben levő cukortartalommal gazdagulván, kierjedni nem bir s benne legfelebb 17 1 % szesz képződhetik, ennyi szesz pedig 29% cukorból keletkezik, s ha a must ennél több cukrot tartalmazott, az a borban is feltalálható s ennek édes izét kölcsönzi.

Az esszenciában annyi a cukor, hogy benne több mint:0-8% szesz nem képződhetik. A madeira, malaga, port, sherry borok gyakran 25% szeszt is tartalmaznak, mert ezeket szeszezni szokták.
A világhirü tokaji szőlők a filloxera pusztításai folytán jórészt teljesen elpusztultak s így tokaji aszú alig terem többé.

    Bor Borok Borvidékek