Aszúbor, természetes csemegebor

Aszúbor. Természetes csemegebor fajta.
Az Aszúbor aszúsodott vagy nemesen rothadt szőlőbogyókból nyert és legalább 25 cukorfokos mustból szeszes erjedés útján származó bor, amely literenként legalább 30 g természetes szőlő- és gyümölcscukrot, továbbá legalább 22 g cukormentes vonadékanyagot (cukormentes extrakt), valamint valamely szőlő fajtára vagy borvidékre jellemző illat- és zamatanyagot tartalmaz (1959. évi 23. trv. 11. §.).

Az Aszúbor a természetes édenborok legkiválóbb fajtája. Termeléséhez kivételes talaj, fekvés és klímaviszonyok, jól aszúsodó szőlőfajták, kitűnő beéredés és a szőlőbogyók túlérése (aszúsodás, - nemesrothadás) szükségesek.

Az Aszúbor fejlődése és érése 4-6 évig, sőt tovább is tart.
A fejlődést a mély, hűvös pince segíti elő. Leghíresebb a tokaji A. Régebben ismert volt még a ruszti, móri és ménesi aszú is. ( Tokaji borok)

Aszúbor - Pallas lexikon

Erős és édes bor, sok cukor- és szesztartalommal. Az Aszúbor készítése céljából kedvező időjárás mellett a szőlőt csak október végén kezdik szüretelni, midőn a szőlőszemek egy része megráncosodik, megaszik.

Ezen aszúszemeket nagy gonddal kiválogatván egy kádba teszik, melynek fenekébe egy lúdtoll van illesztve.
Az aszuszemek saját nyomása folytán a toll végén mézédes szörp csepeg le, mely az ugynevezett esszenciát adja.

Az aszú szemeket most annyira összetiporják, hogy az barnás színü lekvárrá lesz s azután jóféle mustot öntenek reá. Aszerint amint egy gönci hordó (137-140 lit.) mustra 1-5 puttony (30-35 lit.) aszuból készült pépet kevertek, készül az 1-5 puttonyos aszú.
A must 8-24 óráig áll az aszú pépen, miközben többször felkeverik azután leszürik a törkölyről és erjedni hagyják.

Az aszútörkölyre újból mustot öntve, a forditásnak vagy máslásnak nevezett aszúszerü bort nyerik. A must ily módon az aszuszőlőben levő cukortartalommal gazdagulván, kierjedni nem bir s benne legfelebb 17 1 % szesz képződhetik, ennyi szesz pedig 29% cukorból keletkezik, s ha a must ennél több cukrot tartalmazott, az a borban is feltalálható s ennek édes izét kölcsönzi.

Az esszenciában annyi a cukor, hogy benne több mint:0-8% szesz nem képződhetik. A madeira, malaga, port, sherry borok gyakran 25% szeszt is tartalmaznak, mert ezeket szeszezni szokták.
A világhirü tokaji szőlők a filloxera pusztításai folytán jórészt teljesen elpusztultak s így tokaji aszú alig terem többé.

Alföldi borvidék borászat
Aszúbor borászat
Badacsonyi borvidék borászat
Balatonfüred-csopaki borvidék borászat
Barnatörés borbetegségek
Bor borászat
Bor, Borok, Borvidékek borászat
Borászat borászat
Borbírálat borászat
Borecet
Borvidék borászat
Csemegebor borászat
Malaga bor borászat
Mézbor borászat
Móri borvidék borászat
Must elválasztás borászat


Kapcsolódó oldalak