Fűszernövények, gyógynövények, fűszernövény katalógus

 • 2020-03-19

A gyógynövények, fűszernövények termesztéséről ne mondjunk le kertünkben. A gyógynövények többsége napos helyet kedvel és legtöbbjük kiválóan megél átlagos kerti körülmények között. Többségük kiválóan nevelhető edényben, nagyobb cserepekben teraszon, vagy balkonon.

Fűszernövények gyógynövények fűszernövény katalógus

Fűszerkert, gyógynövénykert létrehozását napos helyen tervezzük, olyan helyen, ahol naponta legalább 6 órát vagy ennél többet süthet a nap.

A gyógynövénykert talaját komposzttal dúsítsuk, hogy a humusztartalom magasabb legyen.

Ne keverjünk a talajba nitrogéndús trágyát, mert az nem minden esetben előnyös, inkább a komposzt mennyiségét növeljük.

Fűszernövények, Gyógynövények leírások

 • Ánizs, Pimpinella anisum

  Az ánizs melegíti a hasat, gázt oszlat el főleg babos ételek után és jó hatást gyakorol krónikus hasmenésnél, renyhe emésztésnél. Az ánizst régóta használják a gyerekek bélgörcseinek enyhítésére.
 • Bazsalikom Ocimum basilicum fűszernövény

  A bazsalikom tápanyagban gazdag napos helyet kedvel. A kertben az egynyáriak közé foltszerűen vagy szegélynek ültethetjük. A lakásban cserépben, balkonládában, kőedényben is nevelhető. A bazsalikom szaporítása magvetéssel történik. Egy család éves szükségletét 4-6 bazsalikom bokor fedezi.
 • Borókabogyó Juniperus communis fűszernövény, gyógynövény

  Valószínűleg a boróka a legelterjedtebb fás szárú növény az északi féltekén. Igen változatos formájú, sűrű ágrendszerű oszloposan felálló, vagy laposan szétterülő hosszú életű fenyő. Hazánkban is őshonos, örökzöld fa vagy cserje. 5-6 m magasra nő.
 • Borsikafű Satureja hortensis fűszernövény

  A virágzás kezdetén, július elején vágjuk először. Elszórja magját, ezért önmagát fenntartja. A kertben olyan helyet keressünk számára, hogy a kikelő palánták nyugodtan fejlődhessenek. Magvetését márciusban végezzük.
 • Borsmenta Mentha piperita fűszernövény

  A borsmenta egy hibrid növény, ami a Mentha aquatica és Mentha spicata kereszteződéséből származik. Mint tea növény, a borsmenta nagyon ismert,szárított leveleit gyógyteákba, tea keverékekbe kevernek.
 • Citromfű Melissa officinalis fűszernövény

  A citromfű terjedő tövű 50-80 cm magas, fényigényes, melegkedvelő fűszernövény. A talaj iránt nem túl igényes. A citromfű tövét télire célszerű komposzttal takarni, mert kissé fagyérzékeny. Őszi, vagy tavaszi tőosztással, vagy palántaneveléssel szaporítható.
 • Csipkebogyó Vadrózsa Csipkerózsa gyógynövény

  A vadon termő rózsafajok termését, a csipkebogyó már a kereszténység előtt gyógynövényként ismert volt. A vad gyümölcsök begyűjtése és felvásárlása Európa számos országában napjainkban is folyik. A csipkebogyó gyümölcshúsa Bkarotint, C-vitamint, kis mennyiségben B1, B2, P, K, H, és E vitaminokat, nyomokban flavonoidokat és antocianidokat, cserzőanyagot tartalmaz.
 • Édeskömény Foeniculum vulgare fűszernövény, gyógynövény

  Már a görögök és a rómaiak ismerték az édeskömény nemes aromáját és gyógyhatását. Magja kellemes, ánizsra emlékeztető illatú, íze édeskés, kissé csípős. Illóolajat, zsíros olajat, cukrot, fehérjét tartalmaz. Nagyon egészséges fűszer, mely főzelékek, saláták, halételek, szószok, likőrök ízesítésére használjuk.
 • Kamilla Matricaria chamomilla gyógynövény

  A kamilla virágát akkor kezdjük gyüjteni, amikor a fehér nyelves virágok délelőtt vízszintesen állnak. Szedhető kézzel vagy speciális szedőfésűvel. A rövid szárral levágott kamilla virágokat a padláson, vagy meleg fészerben kiterítve szárítsuk és törődésmentesen tároljuk.
 • Izsóp Hyssopus officinalis fűszernövények

  Ezt az igen dekoratív illatos évelő füvet széles körben ősi idők óta használják. Aki méheket szeretne kertjébe, ültessen izsópot. Az izsóp erősen aromás illatú fűszernövény. Elmorzsolt leveleinek illata inkább a mentáéra hasonlít, kék virágai sűrű fürtökben lógnak.
 • Kakukkfű Thymus vulgaris

  A kakukkfű levelek et nyáron kell szedni, akkor amikor virágzik a növény. Fehér, vagy piros virágai nyáron nyílnak. Gyorsan terjedő, jellegzetes aromájú fűszernövény.
 • Kerti majoranna Majoranna hortensis

  A majoránna tea szélhajtó, köhögéscsillapító idegnyugtató étvágygerjesztő hatású. Csillapítja a köhögést és a menstruációs görcsöket. Cserépben is nevelhető. Nedvesebb talajokat kedvel.
 • Lestyán Levisticum officinalis

  A lestyán levelét és a gyökerét használják. A lestyán 1 méter magas és 50 cm széles fűszernövény. Az évelőágy közepén is állhat. Leveleinek erős íze van, ezért keveset használunk belőle. Száraz termőhelyen a nyár végére behúzódik.
 • Levendula Lavandula angustifolis fűszernövény, gyógynövény

  A levendula már a középkorban népszerű növény volt. Leveleit tasakokban használták a molyok és más bogarak távoltartására a ruházatról, a leveleket elégették betegszobákban megakadályozva a betegség terjesztését, és használták a bőr illatosítás ára.
 • Rozmaring Rosmarinus officinalis fűszernövény, gyógynövény

  A rozmaring már az ókorban is nagyrabecsült fűszernövény és gyógynövény. Leginkább francia és olasz ételek ízesítője. Különösen jó zsájával és hagymával együtt pácok, szószok ízesítésére, illatosítására.
 • Tárkony Artemisia dranunculus

  A tárkony terjedő tövű évelő fűszernövény, 5-6 évig maradhat egy helyen. Jó vízgazdálkodású, tápdús talajon nagy lombtömeget fejleszt. Egy-két tárkony tő fedezi a család fűszer szükségletét. Édeskés, borsos, kissé ánizsos ízű.

Államilag elismert fűszernövények, gyógynövények:

Árnika - Széleslevelű amzonvirág - Kapor - Angelika - Egynyári üröm - Tárkony - Szareptai mustár - Körömvirág - Sáfrányos szeklice - Konyhakömény - Koriander - Cserszömörce - Pallád kasvirág - Bíbor kasvirág - Izsóp - Levendula - Szúrós gyöngyajak - Lestyán - Kamilla - Citromfű - Borsosmenta - Fodormenta - Bazsalikom - Majoranna - Murvásmák - Mák - Ánizs - Romzaring - Muskotályzsálya - Hamvas cipruska - Borsika (Borsfű) - Évelő borsfú - Rozs (kizárólag anyarozs