Csipkebogyó Vadrózsa Csipkerózsa fajták

Vadrózsa
Forrás: sandy richard Flickr

A vadon termő rózsafajok termését, a csipkebogyó már a kereszténység előtt gyógynövényként ismert volt. A vad gyümölcsök begyűjtése és felvásárlása Európa számos országában napjainkban is folyik. A termést gyógyászati és konzervipari célra használják.

A beltartalmi vizsgálatok igazolták gyógyító hatásukat. A csipkebogyó gyümölcshúsa Bkarotint, C-vitamint, kis mennyiségben B1, B2, P, K, H, és E vitaminokat, nyomokban flavonoidokat és antocianidokat, cserzőanyagot tartalmaz.

A vadrózsák termése enyhe hashajtó hatású, vese és húgyhólyagtisztító, ínygyulladás és rekedtség esetén rendkívűl hatásos. Magas C-vitamin tartalma miatt terhesség, szoptatás során, megfázásos betegségek esetén fogyasztása fontos.

A vadrózsa termése a csipkebogyó ősszel és a fagyok után is díszítő eleme kertünknek.
Ívesen hajló ágaiinak formája miatt szoliterként is ültethetjük, de nagyobb kertek áthatolhatatlan kerítésének is kiváló.

Csipkebogyó tea

A teának való bogyót szeptemberben, dércsípés előtt kell leszedni, mert az első dér után a csipkebogyó már puha és kenődik.

A leszedett terméseket kettévágva, kimagozva szárítsuk meg. Gyorsan tűzhely mellett, vagy radiátor fölött szárítsuk, vigyázva, hogy ne pörkölődjenek meg a csipkehús. Száraz helyen egy évig is tárolhatjuk.

A csipkebogyó kimagozás és átmosás után befőttnek, lekvárnak, szörpnek készíthetjük el. A csipkebogyó teát nem főzni vagy forrázni kell, hanem langyos vízben áztatni. Az este bekészített vízben reggelre kiáznak a csipkehús hatóanyagai és melegítés, édesítés után fogyasztható a tea.

Vadrózsa fajták, termesztett rózsa fajok

Termesztési célra csak néhány rózsafaj, fajta és hibrid jöhet számításba. A legelterjedtebb rózsafaj a Rosa canina Gyepűrózsa, melynek terméseit nagy mennyiségben gyűjtik és néhány országban termesztik.

Rosa canina Gyepűrózsa

Hosszú életű növények, megfelelő körülmények között akár több száz éves kort is elérhetnek. Nagyon jó a fagytűrésük, akár -23 C-ot is elvisel. A hideg, kötött talajok kivételével mindenütt termeszthető.

A növények 2-5 méter magasak, ágait 5-7 levélkéből álló leveleinek levélnyelét, sőt még a levelek főereit is szórús tüskék borítják. Júniusban nyílnak 4-6 cm átmérőjű halvány rózsaszín virágai.

Rovarmegporzású növény. A Rosa canina, Gyepűrózsa rendkívűl gazdag színbeli és formai változatokban.

Csipkebogyó termései szeptemberben érnek, középnagyok, alakjuk oválistól a kerekdedig terjedhet. A gyümölcsök 1-2 cm hosszúak, narancs-skarlátvörös színűek és sokáig a bokron maradnak. Így télen kitűnő táplálékul szolgálnak a madaraknak.

Rosa rubiginosa - Sövényrózsa, Rozsdás rózsa

Rosa rubiginosa Sövényrózsa, Rozsdás rózsa - Dél és Közép-Európában honos. Bokra 1-2 méter magas. Vesszői merevek, egyenesek, horgas tüskékkel borítottak. Levélkéi tojásdadok, megdörzsölve erős almaillatot árasztanak. Júniusban nyílnak élénk rózsaszín, illatos virágai. A csipkebogyó 10-15 mm hosszú, vörös, C-vitaminban gazdag. Gyümölcseit Norvégiában kedvelik, gyakran árusítják piacokon.

Japán rózsa Vadrózsa - Rosa rugosa

Japán rózsa

Japán rózsa vadrózsa

A vadrózsa helyett a Japán rózsa (Rosa rugosa) is telepíthetjük a kertbe. Ez alacsonyabb, terjedő tövű növény. Lilásrózsaszín virágai május végétől folyamatosan nyílnak. Hatalmas 2-3 cm átmérőjű piros termései augusztustól érnek, a vadrózsáénál jóval húsosabbak, savanykás ízűek és nyersen is élvezhetőek. A csipkebogyó termést puhulás előtt gyűjtsük be és hasonlóképpen szárítsuk, a szárítás a vastagabb hús miatt egy kicsit tovább tart.

Szívesen ültetik kertekbe, parkokba, utak mellé önállóan, kisebb csoportokba, vagy sűrű sövényként, - Japánban és Kínában körülbelül már ezer éve termesztik.

1-2 méter hosszú hajtásai sűrűn tüskések.
Virágai nagyok (6-9 cm), fehér, piros, lila színűek, kellemes illatúak, illetve erősen illatosak! júniustól szeptemberig nyílnak.
Egy Rosa rugosa vadrózsa sövény mellett szinte mindig érződik a nyíló virágok illata.

Ősszel levelei általában ragyogó sárgák.
A gyengén savanyú talajokat kedveli. A talaj kötöttségére nem igényes. A legjobb gyümölcs minőséget napos helyen adja.

Gyümölcse nagyon édes és kellemes ízű. A termés egy elég nagy méretű és viszonylag vastag húsú. A gyümölcs kb 25mm átmérőjű C-vitaminban gazdag. Leveléből teát is készítenek
A vadrózsa terméséből lekvárt, szirupot, szószt, kandírozott gyümölcsöt is lehet készíteni.
A szárított csipkebogyó teakészítésre is kitűnő.
Kiváló, gyorsan növő, sűrű sövényként is ültethetjük.
A sövény nyírását télen végezzük.
Ültetési távolsága 30-60 cm között méterenként.