Szobanövények

Megosztás !

Szobanövények a lakásokban, irodákban, sőt kórházakban a beltérben nevelt dísznövények. A szobanövények számtalan előnyhöz juttatják szervezetünket. Tisztítják a levegőt a toxinok eltávolításával és a széndioxid csökkentéséval, szépségükkel, lombjukkal és virágaikkal kiegészítik és fokozhatják a belső terek látványát.

A szobanövények azok a jól alkalmazkodó, cserépben nevelhető trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékről származó, levelükkel, virágukkal vagy alakjukkal díszítő növények, amelyek a lakás száraz levegőjét, vagy nemtörődésünket hosszabb-rövidebb ideig elviselik.

A szoba fekvésétől függően válogassuk össze növényeinket. Elsősorban a fény igen fontos, a többi életfeltételt már könnyebben biztosíthatjuk.Népszerű szobanövények

Népszerű szobanövények

Citrom Fikusz Papagájvirág BegóniaSzanszeviéria Aszparágusz Kukoricalevél

Virágos szobanövények

Virágos szobanövények

Afrikai ibolya Flamingóvirág Szerelemvirág Golgotavirág Kafferliliom Murvafürt Viaszvirág.

Levéldísznövények

Levéldísznövények

Buzogányvirág Bunkóliliom Könnyezőpálma Rákvirág Szőlőborostyán Arália Aszparágusz.

Pozsgások

Pozsgások

Pozsgás növények Succulensek Agávé Kaktuszok Aloé.

Broméliák

Bloméliák

Bromélia - Lándzsarózsa Aechema fajták Urnavirág Bogyócskás lándzsarózsa Billbergia féleségek Vriesea fajok.

Pálmák

Pálmák

Kanári és Közönséges datolyapálma Bambuszpálma Utazók pálmája Ravenala Japán kenderpálma Halfarok pálma Sabal pálma.

Népszerű szobanövény leírások


  • A Kelet-Indiából származó citrom / Citrus limoni/ már időszámításunk előtt a IV. évszázadban meghonosították Görögországban, majd a Földközi-tenger partvidékén és másutt is. Hazánkban - mint a kísérletek bizonyították - szélsőséges éghajlatunk alatt igen drága lenne a citrom szabadföldi üzemi termelése.
  • Közkedvelt szobai dísznövény a fikusz vagy gumifa, Hátsó-Indiából származik, ahol leginkább haszonfaként termelik, ragadós tejnedvét csapolják és gumit gyártanak belőle.
  • Az orchideák után a papagájvirág az egyik legjellegzetesebb extra vágott virág. Mérete, feltűnő formája, virágszíne, valamint tartóssága miatt értékes. A Kanári-szigeteken alakult ki nagyméretű szabadföldi termesztése.
  • A ma közismert begónia fajtákat alig egy évszázada ismerik csak Európában. Ugye hihetetlen? Hiszen ma kertben, lakásban egyaránt megtaláljuk a kedves lombjával és virágával díszítő növényeket.
  • A Törpebors - Peperomia vagy márványlevél a borsfélék családjába tartozó örökzöld levelű, nálunk szobanövényként ismert évelő. A XVIII. század második felében spanyol botanikusok hozták Dél-Amerikából Európába ezt a tarka levelű népes növényféleséget.
  • A pozsgás növények, succulensek legnagyobb része Amerika száraz sivatagi részeinek lakói, ahol az évi csapadék mindössze 120-160 mm. A pozsgás növények egy része 4000-5000 m magas sziklás hegyvidéken, mások tengerparton, ismét mások a trópusi erdők fáin élnek
  • Aechmea, Lándzsarózsa az egyik legnépesebb nemzetség. Dél- és Közép-Amerikában 150 faja él. Közülük sok értékes szobanövény, különösen a modern lakásokban mutatósak.A levelek bőr-, még inkább bádogszerűek, rózsaszerűen helyezkednek el, kisebb-nagyobb tölcsért zárva be, amelyben a növény vizet tárol.
  • Egzotikus alakja, ezüstösen csíkozott levelei és rendkívül jó alkalmazkodóképessége miatt a növénykedvelők a legkedvesebb szobanövények közé sorolják. Európába csak a XVIII. század végén került a trópikus Afrikából és a kelet-ázsiai szigetekről.
  • A csüngő hajtású Asparagus sprengeri igénytelenebb, a napot, hideget, szárazságot jobban tűri, mint az Asparagus plumosus, amelynek szárai felfelé törnek.
  • Kukoricalevél néven ismerik a liliomfélék családjába tartozó, Japánból származó igénytelen szobanövény, az Aspidistra elatiort. A legmostohább körülmények között is díszlik és hozza szép, sötétzöld, hosszú lándzsa alakú, bőrszerű leveleit.


LexikonKertészeti lexikon

Kertészeti lexikon ismerettár. Növénybetegségek kártevők élősködők gombák növények nevelése szaporodása. Gombák vírusok kórokozók levéltetű, pajzstetű. Szaporítás szaporodás borászat, méhészet, kerttipusok.