ugrás a fő tartalomra

Wiandt Kertészet

Kertészkedés dísznövények gyümölcsfák tavi növények

Szobanövények Szobanövény fajták - Gondozás

> > Szobanövény fajták ismertetése gondozás

Updated: 2016-11-17

by Wiandt Gábor

Szobanövény ismertetések szaporítás gondozás. Virágos szobanövények levéldísznövények pozsgás növények pozsgások. Selyemmályva szépcsalán szerelemvirág rákvirág flamingóvirág aszparágusz murvafüft citrom csokrosinda gyertyavirág begónia

Szobanövény fajták ismertetése

Szobanövény fajták leírások, ismertetések

A szobanövények azok a jól alkalmazkodó, cserépben nevelhető trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékről származó, levelükkel, virágukkal vagy alakjukkal díszítő növények, amelyek a lakás száraz levegőjét, vagy nemtörődésünket hosszabb-rövidebb ideig elviselik.
A szoba fekvésétől függően válogassuk össze növényeinket.
Elsősorban a fény igen fontos, a többi életfeltételt már könnyebben biztosíthatjuk.

Abutilon Selyemmályva

Selyemmályva Abutilon

Selyemmályva. Egyes helyeken selyemmályvának, máshol sárdának nevezik ezt a Brazíliából származó cserjés cserepes növényt.

Acalypha - Szépcsalán

szépcsalán
Szépcsalán virág Acalypha

Indiából származó szép tarka színű levelekkel vagy virággal díszítő cserjés növények, fajukat 300-ra becsülik.

Leyland ciprus sövény vásárlás

Agapanthus - Szerelemvirág

szerelemvirág
Szerelemvirág Agapanthus

Szerelemvirág. A kisebb szerelemvirágok cserepesen lakások, irodák díszítésére valók, a nagyobb ládás Agapanthusok kertudvarok, verandák, tetőkertek növényei.

Aglaonema - Rákvirág

Rákvirág
Rákvirág Aglaonema

Rákvirág gondozás szaporítás - A rákvirág rendkívül hálás és mutatós levelével díszítő szobanövény, Kelet-Indiából és a Maláj-félsziget erdeiből került Európába.

Anthurium - Flamingóvirág

Flamingóvirág
Flamingóvirág Anthurium

Flamingóvirág gondozás - Az Anthurium scherzerianum - dél-amerikai flamingóvirág virága rendkívül tartós, vágva is heteken át friss és szép marad. Levelei sötétzöldek, nyelv alakúak, körülbelül 20 cm hosszúak, 5-6 cm szélesek, bőrszerűek, ívelten kihajlók.

Asparagus - Aszparágusz

Aszparágusz
Aszparágusz levél

Aszparágusz, szobanövények - Kevesen tudják, hogy a kedves, lecsüngő növekedésű, apró levelű klárisfű, tűlevelű aszparágusz Asparagus spengeri és a felfelé növő tollszerű levelű tollasfű, fátyola Asparagus plumosus közeli rokona az étkezési spárgának. Kitűnő szobanövények.

Bromélia - Lándzsarózsa

Bougainvillea - Murvafürt

Bougainvillea
Murvafürt Bougainvillea

A Bougainvillea, Murvafürt Brazíliából származó kúszó cserje. Hazájában kerítéspótlóként használják, erősen tövises szára teszi erre alkalmassá. Nálunk még nem elterjedt tartása, pedig nagyon kedves kis fácskát nevelhetünk belőle vagy hajtásait összefogva virágzó piramist nyerhetünk.

Citrus Citrom

Citrom
Citrom Citrus

A Kelet-Indiából származó citrom / Citrus limoni / már időszámításunk előtt a IV. évszázadban meghonosították Görögországban, majd a Földközi-tenger partvidékén és másutt is. Hazánkban - mint a kísérletek bizonyították - szélsőséges éghajlatunk alatt igen drága lenne a citrom szabadföldi üzemi termelése.

Cissus Kúszóka, Délszőlő

Cissus
Cissus Kúszóka Délszőlő

A szőlőfélékhez tartozó növény nemcsak szabadföldieket ismerünk, akad közöttük néhány üvegházi is, s közöttük lakásunk díszítésére is alkalmas szobanövények. Egyben megegyeznek; mindegyik kúszónövény, hosszú megnyúlt hajtásai alkalmassá teszik fali kosarak, vázák díszítésére.

Chlorophytum Csokrosinda

Csokrosinda
Csokrosinda Chlorophytum

A klorofitumot zöldikének, egyes helyeken csokrocskának is nevezik ezt a mutatós, szép ámpolnanövényt. Afrika déli részén odvas fákon, sziklarepedéseken él,ahol méteres indákon hozza a sarjak tömegét. Csokrosinda szaporítása

Ceropegia Gyertyavirág

Gyertyavirág
Gyertyavirág Ceropegia

Dél-Afrikában, Nyugat-Indiában, a Kanári-szigeteken körülbelül 100 fajta él a szukkulensként viselkedő Ceropegiáknak. Nálunk a kúszó, illetve csüngő növésű Ceropegia woodii ismert, s csak az utóbbi években foglalta el méltó helyét a lakásokban. Szobanövények

Begonia - Begónia

Begónia
Begónia virág

Begónia, Szobanövények - A ma közismert begóniákat alig egy évszázada ismerik csak Európában. Ugye hihetetlen? Hiszen ma kertben, lakásban egyaránt megtaláljuk ezeket a kedves, részben lombjukkal, részben virágukkal díszítő növényeket. A legismertebb közöttük talán a színes, nagy levelű királybegónia Begonia rex. Kelet-Indiából hosszas és viszontagságos út után került hozzánk. Gyökerét hazájában orvosságban, jsőt étkezésre is használják. Könnyen kereszteződik, ennek köszönhető a sok szebbnél szebb változat. Begónia fajták szaporítása

Aspidistra - Kukoricalevél

Kukoricalevél
Kukoricalevél - Aspidistra

Kiváló szobanövények - Kukoricalevél néven ismerik a liliomfélék családjába tartozó, Japánból származó igénytelen szobanövény, az Aspiditsa elatiort. A legmostohább körülmények között is díszlik és hozza szép, sötétzöld, hosszú lándzsa alakú, bőrszerű leveleit és a talaj színén a rizómákon fejlődő kocsány nélküli lilásbarna csillag alakú virágait.

Pozsgások - Pozsgás szobanövények

Wiandt Gábor by - Wiandt Díszfaiskola Bt.
Webáruház növényvásárlás

Wiandt Díszfaiskola Bt. Kertészet