Pálmák, pálmafélék, pálma fajták

  • 2023-12-16 
Pálmák, pálmafélék, pálma fajták


(Palmae) A pálmák levélkoszorús trópusi fák, többnyire el nem ágazó hengeres törzzsel, melyet rendszerint a lepusztult levelek töve borít.

Leveleik ujjasan vagy szárnyasan osztottak vagy szeldeltek.
Termésük bogyó, csonthéjas vagy makk. Hazájukban némelyek fontos haszonnövények (pl. datolya pálma, kókusz pálma), nálunk üvegházi dísznövények. (- Howea, - Phoenix pálma, Trachycarpus, Chamaerops, - Livistona)

Pálmák

Mintegy 1200 pálma faj ismeretes. A díszítés céljait szolgáló pálmák száma alig 10-12 faj, ezek magvát a kertészetek importálják.

A Pálmákat magvetéssel, a sarjat nevelőket tőosztással szaporítjuk.

A magvakat langyos vízben áztatjuk, homok és fűrészpor keverékével töltött ládákba vetjük, melegen tartjuk. Üzemi termesztésben a magvakat növényasztalra is vetik.
A csírázás időtartama fajonként változik.

A szikleveles pálma palántákat cserépbe ültetjük, vastag melegtalpra kisüllyesztjük, párás üvegházban 30-40 0°-os hőmérsékleten neveljük fel. Gyökérzete hosszú, gyéren elágazó, s mielőtt a cserép alján összegöngyölödve a növényt a cserépből kinyomná, átültetjük nagyobb cserépbe.

Átültetéskor a gyökérzet összegöngyölt részét levágjuk, hogy elágazódjon. Nyáron át a melegtalpon felnevelt és többször átültetett növényeken a fajra jellemző levelek a második, harmadik évben fejlődnek ki. Ekkor edzés után értékesíthetők.

A termesztés első éveiben laza, tápdús, vizet gyorsan áteresztő földkeveréket használunk.

Idősebb növények átültetéséhez gyepszintföldből, marhatrágyából, szaruforgácsból állítunk össze kötött földkeveréket. Begyökeresedésük után rendszeresen trágyalével öntözzük őket.

Legelterjedtebb pálma fajok: - Phoenix, - Howea, - Trachycarpus.

Napos és északi fekvésű szobában egyaránt sikerrel nevelhetünk néhány pálma fajtát. Talán valamennyi szobanövény között a pálmák a legmutatósabbak és legszebbek.

Kanári datolyapálma - Phoenix canariensis

Kanári datolyapálma - A Kanári szigetekről származó, nagy levélüstököt nevelő növény.
Magvetéssel szaporítjuk. Magja importból szerezhettő be, ami 100 %-ban csíraképes.

A magot laza talajba, 18-20 cm mély ládába vetjük. Karógyökeret nevelő növény. A mély ládára és a késöbbi neveléshez speciális pálmacserépre azért van szükség, hogy a növény természetének megfelelő gyökérzet kialakulhasson.

A 3-4 hónapos magoncokból 2 év alatt 60-80 cm magas, zömök pálmák fejlődnek. A növények átültetéséhez kötöttebb jellegű talajt alkalmazzunk.

A növényvédelem elsősorban a pajzstetű, a pálmatripsz és a takácsatkák elleni védekezésre korlátozódik. Ezek az erőteljesen fejlődő állományt kevésbé támadják.

Közönséges datolyapálma - Phoenix dactylifera

Közönséges datolyapálma, Phoenix dactylifera

Forrás: Vahe Martirosyan Flickr

Datolyapálma - Gyümölcsével került be a magja, ami mindig csíraképes, ezért vetik. Nem dísznövény, hanem fontos trópusi gyümölcs.

A Phoenix canariensishez hasonlóan nevelhetjük a Chamaerops humilis, mediterrán eredetű törpe legyezőpálmát, valamint az ugyancsak ujjasan osztott levelű, de törzset nevelő Trachycarpus fortunei fajt, a mediterránban szintén ültetett pálmát.

Az eddig tárgyalt fajok mind nagyméretű, dekorációra alkalmasak, a szabadba is kihelyezhető pálmák.

Télen hideg-, illetve mérsékeltházban teleltethetők. A nagyméretű pálmákat tölgyfa ládákban neveljük. Kötöttebb jellegű tőzeggel kevert közegben csak 3-4 évenkénti átültetésre van szükség, ha közben a tápanyagot műtrágya oldatokkal rendszeresen pótoljuk.

Bambuszpálma - Chamaedorea elegans

Bambuszpálma, Chamaedorea elegans

Mexikóból származó elegáns törpe pálmák. Mexikó esőerdőiben őshonos pálma.

Zöld tollszerű keskeny levelei lefelé hajlanak. Legjobban árnyékos vagy félárnyékos helyen érzik magukat. Világszerte ismert népszerű pálmák.

Magassága 3 méter, szélessége 1,5 méter. Többesével neveljük egy cserépben. A 3-4 éves növények már virágoznak. Virágjuk felálló füzérben sárga színű. Hidegtűrése -1 C fok.

Kisebb mennyiségben termesztett ujjasan tagolt levelű fajok a Livistona chilensis - kínai legyezőpálma és a Washingtonia filifera, a kaliforniai legyezőpálma.

Utazók pálmája - Ravenala madagascariensis

Utazók pálmája, Ravenala madagascariensis

Forrás: Leonora (Ellie) Enking Flickr

Nem igazi pálma. A papagájvirágfélék ( Strelitziaceae ) családjába tartozó nemzettség egy madagaszkári fajt képvisel. Részben banán, részben pálma.

Törzse pálmához hasonló, összetett, mély zöld fiatal levelei a banánéhoz hasonlítanak.
Csónak alakú virágzati levelei sok apró fehér virágot borít be, amikből ehető magok fejfődnek.

Trópusi, szubtrópusi területeken dísznövényként ültetik egyedi levelei és virágai miatt.

A növény akár 10 méter magas is lehet, levelei pedig 3 méter hosszúak. Homokos és agyagos talajokon egyaránt jól fejlődik, de szereti a nedvességet. Napos helyet kedvel, de amíg fiatal addig árnyékos, félárnyékos helyet szeret.

A téli időszakban, amikor lakásban tartjuk világos helyet keressünk számára. 10-15 °C hőmérséklet alatt vigyük be melegebb helyre. Hidegtűrése: -1, 0 C fok

Japán kenderpálma - Trachycarpus wagnerianus

Trachycarpus wagnerianus

Kenderpálma - Származási hely: Kína
Gyönyörű, kis termetű, maximum 4-5 méter magasra növő pálma.

A Trachycarpus fortunei - Kínai kenderpálma egyik változata. A kínai kenderpálmától kisebb, valamint törzse nem sima, hanem nagyon sűrű szövedékű szőrzet borítja. Sötétzöld, merev levelei 40-60 cm. átmérőjűek.

Hidegtűrése -16-18° C.

Törpe pálma, magassága 1,5 méter.
Származási hely: Kína

Nagyon keresett, igen jól alkalmazkodó, a hideget is jól elviselő, edzett, meglehetősen szép pálma.
Levelei gyakran kékes színűek.

Bismark pálma - Bismarckia nobilis

A biskmark pálma Madagaszkáron honos örökzöld, ezüstös levelű pálma.

Vaskos törzsén szimmetrikus koronát nevel nagy viaszos ezüst kékes legyező alakú leveleivel. Szárazságtűrő és melegszerető pálma.

Árnyékosabb helyen levelei nem annyira ezüstösek. Magassága 15-18 méter, szélessége 6-7 méter.

A legmelegebb hónapokban bőséges nedvesség esetén igen gyors növekedést mutat. Hidegtűrése -1 C fok.

Pálmák a kertészeti lexikon oldalán