Citromfa, Citrus, Citrom - szaporítás, nevelése, metszése

  • Frissítve: 2023-12-16  
citrom, citrus

Citromfa ismertetés

Citromfa termések

A Kelet-Indiából származó citrom / Citrus limoni/ már időszámításunk előtt a IV. évszázadban meghonosították Görögországban, majd a Földközi-tenger partvidékén és másutt is.

Hazánkban - mint a kísérletek bizonyították - szélsőséges éghajlatunk alatt igen drága lenne a citromfa szabadföldi üzemi termelése.

Szobában igen jól nevelhető a citromfa, sőt még termést is hoz. Mutatós, szép bokros növény.

Lombozata örökzöld.
Virága fehér vagy halvány rózsaszín. Egyszerre találunk a fán bimbót, nyíló virágot, zöld és sárga termést.

A levél, virág, termés, vagyis a növény minden része illatos.

A citromfa gyümölcse nagyon gazdag C-vitaminban. Fáját finom furnérok készítrésére és esztergályosmunkára használják. Héjából illó olajat nyernek.
Cukrásziparban, gyógyászatban sokoldalúan felhasználják.

A lakásban cserepes örökzöld növényként, dísznövényként tartjuk. Könnyen szaporíthatjuk otthon magvetéssel.

Citromfa szaporítása

Citromfa szaporítása - A magvakat egy-két napi langyos vízben áztatás után vetjük kis cserepekbe, homokos lombföldbe. A meleg helyen és nyirkosan tartott magvak egyenlőtlenül csíráznak.

A kikelt növénykéket egyesével ültetjük kis cserepekbe, most már nehezebb földbe.

Lehetőleg mély, ún. pálmacserepeket használjunk az ültetésnél, hogy hosszú karógyökereinek elegendő helye legyen.

A magról nyert növénykéket fejlődésüktől függően 1-2 éves korukban beszemezhetjük vagy héj alá oltással átolthatjuk.

Fontos ennél a munkánál a jó oltóvessző, illetve szem, továbbá, hogy a növény fejlődési időben legyen.

Az átoltott citromok hamarabb virágoznak, és ha termést is hoznak, az szép és élvezhető, olyan lesz, mint az anyanövényé volt. Az oltott citrom nevelése azonos az oltatlan növényekével.

Az első időben évente kétszer, később már csak egyszer, tavasszal, az idősebb töveket pedig csak 2-3 évenként ültetjük át, amikor a hajtások fejlődése még nem indult meg.

Az idősebb tövek gyökérkoszorúját az átültetéskor 3-4 cm vastagságban visszavágjuk. Ezzel egy időben a koronát is megkurtítjuk, hogy a gyökés és lombozat egyensúlya megmaradjon. A citrom a harmadik-negyedik elágazáson hozza a virágot.

Citromfa nevelése, metszése

Citromfa nevelése - Metszéssel nevelhetjük, a 6-7 leveles hajtást 3-4 levél felett levágjuk.
A visszametszés következtében kihajtott hajtásokat 3-4 levél felett ismét visszavágjuk. Az így kapott kis bokor szép alakú lesz, és hamarabb virít, mintha magára hagynánk.

A citromot mindig tavasszal kezdjük metszeni, mielőtt az új hajtások fejlődésnek indulnának.

Nyáron a citromfa szélvédett helyen a szabadban érzi jól magát, kezdetben árnyékoljuk, majd teljes napon tartsuk.

Az árnyékban nevelt citromfa levele nagyobb lesz, de nem olyan edzett, mint a napon tartott.

A nyár folyamán bőven öntözzük. A hűvös éjszakák beálltával napos, meleg szobába visszük, hogy a hajtások beérjenek a teleltetés idejére.

Citromfa teleltetése

Kétféleképpen teleltethető. A meleg és világos helyen a tél folyamán rendszeresen öntözzük. A növény így a teleltetés ideje alatt is fejlődik.

Ha csak alacsony, 6-8 C fokos hőmérsékleten tarthatjuk, akkor szárazon, kevés vízzel neveljük őket. Az utóbbi esetben ne várjunk a téli hónapokban növekedést, elégedjünk meg életben maradásával.

Bulgária egyes vidékein úgy tartják és nevelik a citromfácskákat, mint mi a leándert, udvarok, erkélyek díszítésére használják.

Nagyon ügyes megoldás a nagy faedények aljára szerelt kerekek, amelyek segítségével a hidegebb idő beálltával egyszerűen az udvarból a szobába tolják a fácskákat.

Hosszú, de kedves munka a citrom nevelése. Nagy öröm az első virág megjelenése, de még nagyobb öröm az első termés. Közeli rokona, a narancs /C.sinensis/ és a mandarin /C.reticulata/, évente csak egyszer borul virágba. Szaporításuk, nevelésük a citrommal megegyező.

Néhány citrom fajta:
Citrus - narancs (fa), citrom
Citrus aurantiifolia - savanyú citrom, trópusi citrom
Citrus limetta - édes cítrom
Citrus limon - közönséges citromfa, valódi citromfa
Citrus maxima - óriás narancs, pomeló
Citrus medica - keserű citrom
Citrus medica var. sarcodactylis - ujjas citrom
Citrus myrtifolia - mirtuszlevelű narancs
Citrus trifoliata - Poncirus -- tövises citrom, vadcitrom

    Fikusz, Gumifa, Ficus     Könnyezőpálma, Monstera, Filodendron

Citromfa - Pallas lexikon

Citromfa (növ., Citrus L., agruma) a narancsfafélék örökzöld fája, a naranccsal egyesítve 30 (némelyek szerint csak 5) fajjal K.-Indiában és Ausztráliában, de most mindenfelé ültetik.

Kelyhe lapos tálka-forma, 3-5 hasábu, szirma 5-8, gyümölcse külön alkotásu . A Citrus Medica L.

Igen szép, 5-10 méter magas fa, sima, szép szürkésbarna törzzsel s sokszorosan elágazó dus lombos koronával. Levele hosszastojásdad, mindkét végén hegyes; levélnyélen lombszegélye nincs mint a narancsfának.

Gyümölcse ellipszoid, mind a két végén kicsucsosodik, 9 cm.-nél hosszabbra is nő s 10-15 rekeszü saját halavány-sárga szinü (citromsárga v. citromszin, citrinus), a külső héja gödröcskés, a gödröcske fenekén fénylő pontja van.

Ez az olajfejtő vagy olajmirigy, itt olaj képződik, a szembe fecskendezve frissítően hat.

A citromot keresztbe vágván, látjuk, hogy csak a széle sárga, beljebb a citrom héja, valamint a középpont felé haladó rekeszfalak is taplósak, ehetetlenek, ellenben a rekeszeket savanyu, hűsítő, szomjuságoltó leves bél tölti ki.

A magvak a középponti szögletekből nyulnak a rekeszekbe.
A Citromfa egész éven át virágzik, ugy hogy gyakran a virág, a zöld és sárga gyümölcs együtt láthatók rajta.

A vadcitrom tövises, mint némely gyümölcsfánk (alma, körte).
Déleurópában az első szűret julius végétől szeptember közepéig, a második novemberben, a harmadik januárban van. A citrom termesztés folytán, különösen a gyümölcs alakja és minősége nyomán különböző fajtája keletkezett.

  • 1. A szoros értelemben vett savanyú citrom vagyis a Citrus Medica Risso, héja vastag és nagy, gödrös, leve savanyus.
  • 2. A vékonyabb és simább héjú nagyon savanyú fajta, melyet gyakran szintén citromnak neveznek, tulajdonképpen a limonium v. savanyú citrom (Citrus Limonium Risso).
  • 3. A csaknem gömbölyü, édes fanyar v. kesernyés izü fajta neve limetta (Citrus Limetta Risso).
  • 4. A behorpadozott héju fajta az ádámalma (l. o.). Az első a citronátfa (l. o.) meg a bergamottcitrom (C. bergamea Risso). Ez pogácsa v. körte alaku. A tetején behorpadt, vékony héja aranyszinü.

A citromfa sárga, majd fehéres fa, mely finomságával, keménységével és szivósságával tünik ki.

Vékonyabb hajtásai szép sétapálcákat, törzsfája a műasztalosságban használt furnirokat ad, melyeket főként famozaikra, fonalakra (filet) és intarsóra dolgoznak föl. Ezen a néven gyakran a Murraya exotica fáját is használják.

A citromfát csak az elsőbb római császárok idejében ültették Olasz- és Görögországban.

Már Athenaeus említi az itt-ott most is divatos szokást, hogy a halottkisérők kezökben citromot tartanak. Ma a Citromfát leginkább Portugáliában, Spanyol- és Olaszországban termesztik.

Teljes érése előtt szedik le, vékonyka papirba v. csepübe göngyölítve hordókban vagy ládákban szállítják mi hozzánk, de a naranccsal együtt üvegházban is terem. A legészakibb citromkertek (Giardini) Európában szabadban a Garda tónál vannak.