• Frissítve: 2020-06-13  

Fikusz leírás

Fikusz levelek


Közkedvelt szobai dísznövény a fikusz vagy gumifa, Hátsó-Indiából származik, ahol leginkább haszonfaként termelik, ragadós tejnedvét csapolják és gumit gyártanak belőle.

Ma felhasználása igen kiterjedt. A fa szépségét értékelve, hazájában utcákat fásítanak vele.

Különös gondolatnak tetszik, hogy a mi platánfáink helyett fikuszok adnának árnyékot, pedig Hátsó-Indiában így van. Ott a fikusz a platánra emlékeztető terebélyes fává nő.

Nálunk az első világháború után, az 1920-as években indult el hódító útjára, valljuk be, megérdemelten.

Szép, mutatós növény, ha jól gondozzuk. Ellenkező esetben felkopaszodik, levelei sárgulnak, lehullanak. Nézzük meg, hogy a számtalan fikusz faj közül melyek azok, amelyek mint szobanövények számításba jöhetnek.

Szobafikusz - Ficus elastica

A legelterjedtebb a sötétzöld, nagy ovális levelű Ficus elastica, Szobafikusz.

Ez a legkényesebb. Különösen a hidegre érzékeny, hamar megfázik, ami a levelek fonnyadtságában vagy a levélen, esetleg a törzsön megjelenő olajszínű, majd barna foltokban mutatkozik meg.

Téli gondozás - öntözés szellőztetés

Fikusz levelek
Ficus benjamina levél

A megfázást okozhatja a hirtelen beáramló hideg levegő vagy az alacsony hőmérséklet, továbbá az erős hőmérséklet-ingadozás.

A szellőztetésnél vigyázzunk. A 18-20 C fokú szobahőmérséklet megfelelő a fikusz részére. A növények túlöntözését a levelek sárgulásán látjuk.

Különösen a téli hónapokban vigyázzunk az öntözésre. Télen a növény csak vegetál, él, de nem fejlődik, nincs annyi vízre szüksége, mint a hajtás-, illetve levélfejlődés idején.

Talaja nyirkos legyen, de nem túl vizes. A cserép alatt levő tányérkában vagy díszcserépben ne álljon soha víz.

Az utóbbi években a kissé szélesebb levelű, hullámos élű Ficus elastica var. decora terjedt el.

Ausztráliai fikusz - Ficus rubiginosa (ficus australis)

A Ficus elasticán kívül igen alkalmas szobanövény a kisebb és kerekded levelű Ficus rubiginosa /syn. Ficus australis/.

A levél fonákán az erek mentén barnás bevonat jellemzi. Amig a Ficus elastica fiatal, fejlődő leveleit élénkpiros védőhártya takarja, addig a Ficus. australis levelét barna hártya fedi.

A Ficus elastica, Szobafikusz lassan, nehezen ágazik el, ezzel szemben az australis gyorsan bokrosodó kis fát ad.

A törzset fejlesztő Ficusok közül a legigénytelenebb és legkevésbé elterjedt a trópusi Afrikából származó Ficus. lyrata /syn. Ficus pandurata/. Mély sötétzöld, bőrszerű, nagy levelei lant alakúak, a levélerek világosabbak.

Alacsonyabb hőmérséklettel is megelégszik.
Mindhárom Ficus-féleséget nyáron a szabadban is tarthatjuk, félárnyékos helyen. Ha kertünk van, akkor cserepestül földbe süllyesztjük a növényeket, nyáron bőven öntözzük.

Agusztus végén, szeptember elején, amikor az idő hűvösebbre fordul, a növényeket vigyük a lakásba, és világos helyre helyezzük el.

Sokan szeretnének Ficus elasticából is elágazó fácskát nevelni. Ez visszavágással érthető el. Amíg szép, végig leveles a törzs, kár a növényhez nyúlni.

Ha a megnyúlt és levelét vesztett Ficusokat visszavágjuk a cserép felett 10-20 cm-re, akkor 2-3 hajtást hoz, bokrosan fejlődik. A vágás következtében kifolyó tejnedvet meleg vízbe mártott ruhával töröljük le.

A Ficus australis, Ausztráliai fikusz idősebb korban léggyökereket fejleszt. Ezt a tulajdonságát felhasználhatjuk a felkopaszodott részek megifjítására /az általános részben leírtak alapján/.

A törzset nevelő Ficusok mellett ismerünk kúszó fajokat, az apró, 1 cm-es levelű Ficus pumilát /syn. Ficus stipulata/ és a nagyobb, elliptikus levelű Ficus rostratát.

Ez utóbbi kizárólag csüngő, vagyis ámpolnanövény. A pumilát és változatait ezenkívül 20-25 cm-es parafa- vagy fatörzsdarabokra is futtathatjuk. Igényesebbek, mint a törzset nevelő fajok.

Fikusz szaporítása

Szaporítás - Mind a törzset nevelő, mind a kúszó fikuszok dugványozással szaporítható növények.

A dugványok melegtalpon zárt helyen gyökeresednek csak meg, ezért otthon a lakásban eredménytelen lesz a munkánk.

A kúszó fikuszok hajtásain végig gyökerek fejlődnek, ha ilyen gyökeres hajtásrészekhez jutunk, megpróbálhatjuk a szaporítást.

Néhány fikusz fajta:
Ficus benghalensis - indiai fikusz, banyánafikusz
Ficus benjamina - csüngőágú fikusz
Ficus carica - közönséges fikusz (füge)
Ficus lyrata - lantlevelű fikusz
Ficus macrophylla - nagylevelű fikusz
Ficus pumila - ámpolnafikusz, kapaszkodó fikusz
Ficus rubiginosa - ausztráliai fikusz
Ficus subscabrida - fafojtó fikusz