Karfiol gombóc

KARFIOLGOMBÓC, Hozzávalók:

90 dkg karfiol,
2 tojás,
4 dkg zsír,
2 dkg liszt,
1 kanál reszelt hagyma,
0,5 dl tej,
1 csomó petrezselyem,
25 dkg liszt,
10 dkg zsemlemorzsa,
só, 2 dl olaj.

Karfiogombóc elkészítése :

A karfiolt gőzben vagy egy kevés vízben puhára főzzük, és szitán lecsurgatjuk.
Két dkg zsírban halványra pirítjuk a hagymát.

Két dkg lisztből, a megmaradt zsírból, tejjel és esetleg egy kevés karfiol főzőlével sűrű besamelt készítünk, belekeverjük a kinyomott karfiolt, a pirított vöröshagymát, egy egész tojást és egynek a sárgáját.

Ízesítjük sóval, vágott petrezselyemmel, és ha a massza túl puha lenne, kis lángon, állandó keveréssel besűrítjük.
Lisztes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, amelyeket ellapítva lisztbe, felvert tojásfehérjébe és a zsemlemorzsába bundázva olajban szép rózsaszínűre sütünk.
Tejfölt, reszelt sajtot, sajt- vagy paradicsommártást adhatunk hozzá.