Karfiol termesztés - Vetés gondozása hajtatás

Updated: 2017-04-24 Wiandt Gábor | Google+ | Twitter | Facebook

Jellemzők

Karfiol virágkel, kelvirág, Brassica oleracea L. ear. caulif lora D., Cruciferae. Hazánkban a karfiol nagyobb arányú termesztésével az 1920-30 as évek óta foglalkoznak. Termőterülete sokoldalú felhasználhatósága miatt állandóan nő.
Ma már piacainkon keresett zöldségféle. Kétéves növény. A rövidszártagú hajtástengely valamennyi levele szétáll és a nagy virágzatot (ill. annak bimbós kezdeményét) gallérszerűen övezi.
A növény magassága 50-80 cm. Levelei nagyok, lapátszerűen megnyúltak.
Táplálóértéke elhúsosodott virágzati kezdeményének (rózsájának) van.

Felhasználása különösen diétás étrendben jelentős.
Lapos, félgömb alakú rózsája kicsi, középnagy ős nagy lehet (10-30 cm ), állománya laza, széteső v. kemény.
A rózsa felülete rücskös vagy morzsás. Gyökérzete, virágzata, virágainak szerkezete, valamint termése teljesen hasonlít a többi káposztafélékhez. Ezermagsúlya 3-3,5 g. Csírázóképességét 3-4 évig tartja meg.
Fény- és talajigénye azonos a - fej es- káposztáéval. Vízigénye kisebb. Rózsaképződés idején a hidegre érzékenyen reagál, az erősebb fagyot nem bírja ki.

Karfiol Vetés

Karfiol vetés - Vetésforgóba illesztésének lehetőségei a fej eskáposztánál leírtakkal megegyezőek.
A korai fajták előterményként, a késeiek másodnövényként termeszthetők. A koraiak lekerülése után (júl.-aug.) céklát, téli retket, őszi fogyasztásra vetett spenótot termesztenek.
Kései Karfiol előtt legjobb a tavasszal ültetett saláta, a zöldborsó, a spenót ős a hónapos retek. Köztesként kisebb levelű zöldségféléket (pl. karalábét) vetnek, ill. ültetnek.
A korai fajták talajelőkészítése őszi mélyszántásból, tavaszi simítózásból és ültetés előtti gyomirtással egybekötött talajporhanyításból áll.
A késeieknél ezt középmély szántással v. csak tárcsázással oldják meg.
A Karfiol sikeresen csak frissen trágyázott, jó táperőben levő talajon termeszthető. A műtrágyát meghálálja.

Magja ősszel (szeptember-október) is vethető. Ilyenkor a palántákat ültetésig fagymentes helyen teleltetik; legcélszerűbb a januári magvetés üvegházban szaporítóládábavagy melegágyba.
Őszi termesztésre a korai Karfiol-fajták magját szabadföldi palántaágyba vetik (máj., jún.).
Egy kh magszükséglete 150-250 g (a tenyészterülettől és a termesztés módjától függően). A jobb fejlődés és erősebb gyökérzet érdekében a palántákat 6 x 6 cm-re át tűzdelik. Márc. végén és ápr. elején ültetik el. A korai fajták tenyészterülete 50 X 50 cm, de 30 X 30 cm is lehet (Erfurti törpe). A későieket 60-80 cm sor- és 40-60 cm tőtávolságra ültetik ki.

Karfiol Gondozás

Karfiol gondozás - Főbb ápolási munkái: talajporhanyítás, gyomirtás, rendszeres öntözés.
Nagyon fontos, hogy kis vízadagokkal öntözzék, mert ez a termés mennyiségének növekedésén kívül a koraiságot is növeli. Különleges ápolási munkája (korai termesztésben) a Karfiol- rózsák barnulása elleni védelem.
Erősebb napfény hatására a rózsák megbarnulnak és kesernyés ízűek lesznek, ezért védekezésül a fejlődő rózsák fölött a leveleket rafiával összekötik vagy 3-4 levelet rátörnek a rózsára oly módon, hogy ezzel a rózsák számára fagymentes, párás és fénytől mentes környezetet létesítsenek. A rózsák fejlődésük kezdetétől (téli vetésből) számítva 6-8 nap alatt kifejlődnek. Egy-egy rózsa súlya 3-4 kg is lehet (különösen a hosszú tenyészidejű fajták esetében).

Karfiol betakarítás, szedés

A karfiol a rózsák teljes kifejlődésekor szedhető. Hetenként egyszer, hűvösebb időben 10-14 naponként szedik úgy, hogy közvetlenül a rózsa alatt elvágják a szárat.
Ha a leveleket a rózsa magasságában levágják, tisztított árut kapnak. A leveles Karfiol ömlesztve is szállítható.
A kései karfiolt a fagyok beállta előtt be kell takarítani, mert -2, -3 C-nál nagyobb hideget nem bír ki.
Azokat a töveket, amelyek erre az időre még nem fejlődtek ki teljesen, gyökerestül felszedik és süllyesztett melegágyba szorosan egymás mellé vermelik. Bizonyos ideig, csupán szalmaborítás is eredményes lehet. Szabvány szerint osztályozzák.
A korai fajták várható terméshozama 40-60 q/kh, a késeieké 80-120 q/kh.

Zöldség vetőmag árak

Karfiol termesztés, gondozás. Karfiol vetés hajtatás nemesítés. Karfiol fajták Hólabda Olasz óriás Erfurti Dán export Helios

Karfiol hajtatás

Karfiol hajtatás - A Karfiol kis hőigényű, 10-12 C°-on hajtatható; tenyészide je sem túl hoszszú.
Talaj iránt igényes. A kötött talajt nem bírja. Kizárólag tápanyagban gazdag és laza szerkezetű talajban hajtatható sikeresen. 6 C° alatt fejlődése megáll.
Ősszel is vethető, de a palánták teleltetése nem mindig biztonságos (vetése szept.-ben, tűzdelése 2-3 leveles korban 7 X 7 em-re v. 6-10 cm-es cserepekbe, kiültetése márc. eleje).
Ápolása öntözésből, fejtrágyázásból (80-100 g/m2) áll. Melegágyi hajtatás esetén magvetésére jan. végén kerül sor. Általában másodterményként szerepel. Szikleveles korban 3-4 cm-re tűzdelik. Állandó helyére márc. végén, ápr. elején kerül. Szedése máj. végén megkezdhető.
Őszi hajtatása nem gazdaságos.
Karfiol között köztesként salátát legérdemesebb hajtatni. Magtermesztése párás, hűvös levegőt igényel. Virágzásakor a levegő nem lehet 17-18 0°-nál melegebb. A jan.-ban vetett magvakból nőtt palántákat febr. végén ültetik ki langyos- ágyba.
Tenyészterülete: 50 X 50 cm. A szelekciót rózsaképződés idején végzik. Magvai jún. végén, aug. elején érnek be. Egy tő 20-30 g magot ad. Szedése, cséplése azonos a - fejes- káposztáéval.

Tartósítása

Ecetes felöntőlével való tartósítása esetén vegyes savanyúsághoz (Mixed pickles) használják. Párolt áru is készíthető belőle. Fehér színének megőrzése végett citrom- v. borkősavas vízben előfőzik. Gyorsfagyasztás előtt szintén előfőzik.

Karfiol fajták

Rövid tenyészidejű karfiol fajták: Hathetes, Hólabda, Erfurti törpe, Hage, Regama.
Középhosszú tenyészidejűek: Dán export. Le Cerf. Hosszú tenyészidejűek: Helios, Olasz óriás, Erfurti hosszúlevelű, Stella-nova.

Karfiol nemesítés

A nemesítés célkitűzései: a hajtatásra alkalmas fajtáknál;

  • a tenyészidő legyen rövid (45-50 nap)
  • a termet kicsi, és viszonylag alacsony
  • 10-12 C° körüli hőmérséklet mellett is kiegyenlített, és elég gyors fejlődésű

A szabadföldi termesztésre alkalmas fajták lehetnek rövid (50-55 napos), közepes (70-75 nap) és hosszú tenyészidejűek (90-95 nap).
A rövid tenyészidejűek nyári és őszi termesztésre, az utóbbiak csak őszi termesztésre alkalmasak.
Előzőeknél fontos, hogy a korai termesztés során öntözve - esetleg kevés öntözéssel is - jól tűrjék a nyári forróságot, rózsájuk ne barnuljon, ne nyíljon szét, és ne legyen keserű. Utóbbi fajták rózsája őszre, okt. végére kifejlődjék, a hidegre ne legyen érzékeny, legyen kemény és sokáig eltartható. Végül mindegyik típusnál legyen a rózsa a termethez viszonyítva közepes v. elég nagy, jó (40% körüli) átlagos tiszta súlyú.
Alakja magas, állománya kemény, közepesen v. gyengén morzsás, felülete sima v. gyengén rücskös, színe fehér v. sárgás.

A nemesítés során, mivel a Karfiol virágzásához (18 C° körüli) optimális hőmérséklet és páradús levegő szükséges, a magvetést és a nevelést ügy kell irányítani, hogy a virágzást minél előbbre, lehetőleg jún. közepére hozzuk, és gyakori öntözéssel páradús levegőt biztosítsunk.

Legegyszerűbb nemesítési mádszer a negatív szelekció. Tömegszelekció alkalmával a, kiválogatott legjobb tövek magutódjait együttesen visszük tovább, míg egyedszelekciónál az elitnövények magutódjait külön- külön kezelve családonként, majd törzsenként szaporítjuk. A családtenyésztés, majd törzstenyésztés során kezdetben szubjektív bírálat, majd összehasonlító kísérletek alapján szelektáljuk (eltávolítjuk) a nem megfelelő törzseket, és csakis a céljainknak mindenben megfelelő törzsek magutódjait szaporítjuk tovább.
A Karfiol-nemesítés és magtermesztés hazai módszere - az említett virágzáskori igény miatt - még nem alakult ki. Ezzel kapcsolatos kísérleteket elsősorban Fertődön és Szentesen végeztek.
Fajtáink általában külföldiek, és szükségletünket egyelőre import magból fedezzük.

Karfiol receptek

Főzelék receptek

Wiandt Kertészet Kertészeti lexikon cikk Karfiol termesztés