Méhek irányítása

Frissítve: 2018-11-23     Méhek itatása

Méhek irányítása (szoktatása). A méhek az egy időben virágzó növények közül azokat részesítik előnyben, amelyekben több v. édesebb, esetleg könnyebben elérhető nektárt találnak.

Néha pedig azért hanyagolnak el egy-egy növényt, mert annak virágzása előtt már másról gyűjtöttek, s hűek maradtak a megszokott területhez.

A méhek azonban valósággal rákényszeríthetők bizonyos kiszemelt növény látogatására, még akkor is, ha a közelben jobb mézelő is virít.

A Méhek irányítása azon a felismerésen alapszik, hogy a méhcsaládban vannak a legelő felderítésével foglalkozó méhek.

Ha ezek valamilyen nektárforrásra találnak, jellegzetes mozgással, a tánccal közlik a kaptárban tartózkodó gyűjtőméhekkel annak távolságát ős irányát.

A tánccal mozgósított méhek mind nagyobb és nagyobb számban keresik fel a toborzók által kijelölt legelőt, ős sokkal nagyobb igyekezettel folytatják a gyűjtést, mint előbb.
A méhek táncait a német Frisch fejtette meg.

Ezekre alapozta a szovjet Gubin a Méhek irányítása-t. Lóherevirágokkal illatosított sziruppal szoktatta rá a méheket az egyébként gyéren látogatott lóherére.
Ma már minden rovarmegporzásra szoruló gazd. növény sikeresebb megporzására alkalmazzák a Méhek irányítását.

A termés (mag és gyümölcs) mennyisége nem egyszer megkétszereződött, sőt megháromszorozódott, minősége pedig lényegesen javult.

A Méhek irányítása-ra használható a kiszemelt virággal illatosított cukorszirup, vagy az etetőkbe helyezett friss virág.

Az eleséget kora reggel, a méhek indulása táján, vagy közvetlenül utána adják a méheknek.
Hatásosabb a Méhek irányítása, ha nem a Kaptárban, hanem a kijárónyílásban v. a kaptártól távolabb helyezik el az etetőket. Az első napokban 2, később 1-1 dl-t kap egy-egy család. A szoktató etetést ajánlatos a virágzás végéig folytatni.

A Szovjetunióban újabban a napraforgóra pl. úgy irányítják a méheket, hogy mentával illatosított sziruppal etetik a családokat, a virágzó napraforgó táblán pedig menta szagú fűrészport hintenek el.

Ez sokkal olcsóbb és jóval hatásosabb módszer, mint a régebben szokásos kézzel végzett pótbeporzás. Olyan virágra, amelyből a méhek semmit sem gyűjthetnek (pl. étkezési borsó) nem lehet őket irányítani.

A Méhek irányításának egyik módja a csalogatás, amikor a megporoztatni kívánt növény közelébe v. annak táblájába csíkokban a méhek által szívesen látogatott, jó mézelőnövényt vetnek (csalogató vetés).

Erre alkalmas növények pl. a repce, a mustár, a bíborhere, a facélia, a szegletes lednek, a pohánka v hajdina.

A csalogató vetés idejét úgy kell megválasztani, hogy virágzása közvetlenül előzze meg a megporzandó növényét. Méhek szerepe a kertészeti növények megporzásában)

Méhészettel kapcsolatos cikkek

Mézelő növények
Pempő méhek, méhészet
Poszméhek
Pörgetés méhészet