Méhek irányítása

Frissítve: 2018-11-23 Lexikon címszavak M, Méhek irányítása

Méhek irányítása (szoktatása). A méhek az egy időben virágzó növények közül azokat részesítik előnyben, amelyekben több v. édesebb, esetleg könnyebben elérhető nektárt találnak.

Néha pedig azért hanyagolnak el egy-egy növényt, mert annak virágzása előtt már másról gyűjtöttek, s hűek maradtak a megszokott területhez.

A méhek azonban valósággal rákényszeríthetők bizonyos kiszemelt növény látogatására, még akkor is, ha a közelben jobb mézelő is virít.

A Méhek irányítása azon a felismerésen alapszik, hogy a méhcsaládban vannak a legelő felderítésével foglalkozó méhek.

Ha ezek valamilyen nektárforrásra találnak, jellegzetes mozgással, a tánccal közlik a kaptárban tartózkodó gyűjtőméhekkel annak távolságát ős irányát.

A tánccal mozgósított méhek mind nagyobb és nagyobb számban keresik fel a toborzók által kijelölt legelőt, ős sokkal nagyobb igyekezettel folytatják a gyűjtést, mint előbb.
A méhek táncait a német Frisch fejtette meg.

Ezekre alapozta a szovjet Gubin a Méhek irányítása-t. Lóherevirágokkal illatosított sziruppal szoktatta rá a méheket az egyébként gyéren látogatott lóherére.
Ma már minden rovarmegporzásra szoruló gazd. növény sikeresebb megporzására alkalmazzák a Méhek irányítását.

A termés (mag és gyümölcs) mennyisége nem egyszer megkétszereződött, sőt megháromszorozódott, minősége pedig lényegesen javult.

A Méhek irányítása-ra használható a kiszemelt virággal illatosított cukorszirup, vagy az etetőkbe helyezett friss virág.

Az eleséget kora reggel, a méhek indulása táján, vagy közvetlenül utána adják a méheknek.
Hatásosabb a Méhek irányítása, ha nem a Kaptárban, hanem a kijárónyílásban v. a kaptártól távolabb helyezik el az etetőket. Az első napokban 2, később 1-1 dl-t kap egy-egy család. A szoktató etetést ajánlatos a virágzás végéig folytatni.

A Szovjetunióban újabban a napraforgóra pl. úgy irányítják a méheket, hogy mentával illatosított sziruppal etetik a családokat, a virágzó napraforgó táblán pedig menta szagú fűrészport hintenek el.

Ez sokkal olcsóbb és jóval hatásosabb módszer, mint a régebben szokásos kézzel végzett pótbeporzás. Olyan virágra, amelyből a méhek semmit sem gyűjthetnek (pl. étkezési borsó) nem lehet őket irányítani.

A Méhek irányításának egyik módja a csalogatás, amikor a megporoztatni kívánt növény közelébe v. annak táblájába csíkokban a méhek által szívesen látogatott, jó mézelőnövényt vetnek (csalogató vetés).

Erre alkalmas növények pl. a repce, a mustár, a bíborhere, a facélia, a szegletes lednek, a pohánka v hajdina.

A csalogató vetés idejét úgy kell megválasztani, hogy virágzása közvetlenül előzze meg a megporzandó növényét. Méhek szerepe a kertészeti növények megporzásában)

Méhészettel kapcsolatos cikkek

Kaptár méhészet
Lépesméz méhészet
Méhek ellenségei méhészet
Méhek etetése méhészet
Méhek irányítása méhészet
Méhek itatása méhészet
Méhek nemesítése méhészet
Méhek szerepe méhészet
Méz méhészet
Mézelő növények
Pempő méhek, méhészet
Poszméhek
Pörgetés méhészet