Pempő

Pempő (méhtej); helytelen elnevezéssel tápnyál. A munkás méhek garatmirigyének váladéka, amellyel a fiatal álcákat és az anyát etetik. Szerepe kb. ugyanaz, mint az emlős állatoknál a tejnek. A 10-20 napos munkásméhek termelik, bőséges virágporfogyasztás hatására. A mirigyváladékhoz bizonyos mennyiségű mézet is kevernek.

A Pempő összetételére nézve is hasonlít a tejhez: tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyekre a fejlődő állati szervezetnek szüksége van.

Fehérjéken, zsíron és szénhidrátokon kívül különösen sok B-csoporthoz tartozó vitamint tartalmaz. Egyes külföldi országokban (Franciaország, Latin-Amerika) nagy hírveréssel csodagyógyszernek kiáltották ki az anyapempőt, gyógyhatása azonban nincs bizonyítva (1962).

Méhészettel kapcsolatos cikkek

Kaptár méhészet
Lépesméz méhészet
Méhek ellenségei méhészet
Méhek etetése méhészet
Méhek irányítása méhészet
Méhek itatása méhészet
Méhek nemesítése méhészet
Méhek szerepe méhészet
Méz méhészet
Mézelő növények
Pempő méhek, méhészet
Poszméhek
Pörgetés méhészet


Kapcsolódó oldalak