Kertészeti lexikon

Pempő

Pempő (méhtej); helytelen elnevezéssel tápnyál. A munkás méhek garatmirigyének váladéka, amellyel a fiatal álcákat és az anyát etetik. Szerepe kb. ugyanaz, mint az emlős állatoknál a tejnek. A 10-20 napos munkásméhek termelik, bőséges virágporfogyasztás hatására. A mirigyváladékhoz bizonyos mennyiségű mézet is kevernek.

A Pempő összetételére nézve is hasonlít a tejhez: tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyekre a fejlődő állati szervezetnek szüksége van.

Fehérjéken, zsíron és szénhidrátokon kívül különösen sok B-csoporthoz tartozó vitamint tartalmaz. Egyes külföldi országokban (Franciaország, Latin-Amerika) nagy hírveréssel csodagyógyszernek kiáltották ki az anyapempőt, gyógyhatása azonban nincs bizonyítva (1962).

Méhészettel kapcsolatos cikkek

Kaptár méhészet
Lépesméz méhészet
Méhek ellenségei méhészet
Méhek etetése méhészet