Penészfélék, penészek

Penészfélék (valódi penészek, Plectascales). A tömlős gombák (Ascomycetes) egyik sorozata. Legnagyobbrészt penészszerű gombák, de ezektől egészen elütő gombákat is ebbe a sorozatba osztanak.

Közös sajátságuk, hogy termőtestük zárt perithecium (szokták kleistocarpiumnak is nevezni), melynek belsejében sterilis fonalak között szabálytalanul szétszórva helyezkednek el az ascusok.
Éréskor a perithecium fala (peridium) szabálytalan repedéssel nyílik fel.

Ivartalan szaporodásuk jellemző alakú konidium-tartókon lefűződő konidiumokkal történik. Legfontosabb nemzetségek: Aspergillus (kannapenész), Penicillium (ecsetpenész) és a Scopulariopsis.

Az utóbbinak konidium-tartói rövidek, hifiszerűek.
A dohány és a pillangósok gyökérrothadását okozza a Thielavia basicola. Konidiumai endokonidiumok.

Ebbe a sorozatba tartoznak az ugyancsak penész külsejű, emberi és állati bőr- és hajbetegségeket okozó dermatofitonok, mint az Achorion,Trichophyton és Microsporum fajok. Rokonaik az elhalt növényi részeken, trágyán, korhadó szaruanyagokon szaprofita életmódot folytató penész külsejű gombák: Gymnoascus-, Amauroascus-fajok.

A termőtest fala laza hifákból áll, csak kevéssé különül el a telep micéliumától. Földalatti gombák az álszarvasgombák (Elaphomyces-fajok).

Termőtestük gumó alakú, 2-3 cm hoszszú, kemény burokkal. Belsejében az ascusok rend nélkül helyezkednek el és megérve szabálytalanul, repedésekkel nyílik fel.

Penészedés >>>

Penészfélék, penészek