Penészgombák

Penészgombák penészek azoknak a gombáknak összefoglaló neve, amelyek szerves anyagokon különböző színű, gyorsan terjedő bevonat alakjában nőnek.

Nem rendszertani csoport, hanem megjelenési forma.

A Penészgombák-hoz sorolják a fejespenészeket (Mucor-féléket), a valódi penészféléket (Plectascales sorozat: Aspergillus és Penicillium), továbbá sok Fungi imperfectit ( Hiányosan ismert gombák). Alegelterjedtebb és a legnagyobb fajszámú Penészgombák a Penicilliumok.

Közeli rokona az Aspergillus. Mindkettő gyakran ellepi a nedves magvakat, terméseket. A gabona dohosságát különböző lappangó P. okozzák. A dohosság előidézésében Penészgombák-on kívül a baktériumokhoz tartozó sugárgombák (Actinomycetes) is részt vesznek.

A nyirkosan tárolt gabonában gyakoriak a Fusarium, Penicillium, Aspergillus, Mucor, Rhizopus, Alternaria Penészgombák. A Gabona hópenészének okozói a Fusarium-fajok. A búzapenész (Gibellina cerealis) gabonaféléket károsít.

A fojtó penész (Epichloe typhina) pázsitféléken élősködik. A felső levélhüvelyt fehér, majd sárgás, tömött penészbevonattal veszi körül. A kormos gomba (Cladosporium herbarium) a megázott gabonát, a kife-héredett kalászokat zöldesfekete penésszel vonja be. Raktározott hagymán penészedést okoz a Sclerotium cepivora nevű gomba. Hagyma szárán és más növényeken is fekete foltosodást okoz a Stemphylium botryosum. A burgonya fehér szár- tőpenészét a Rhizoctonia solani okozza.

Nedves időben mindenféle növényi részen, terméseken, gyümölcsökön (pl. szamócán, uborkán) igen gyakori és nagy károkat okoz a szürkepenész (Botrytis cinerea).

A szőlő n és a borpincékben elszaporodó Penészgombák (Mucor, Rhizopus, Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, Botrytis stb.) jelentős károkat okoznak.
A szőlő zöld- és szürkerothadását, penészesedését idézik elő.

Fejlődésük közben kellemetlen íz- és szaganyagot termelnek, mely a kisajtolt mustba jut, anyagcseretermékeik a must erjedését akadályozzák, oxidáló enzimjük a Barnatörés t okozza.

A must kénezésével, nyálkázásával védekezhetünk ellenük.
Penészes hordótól a bor penészes, doha s ízűvé válik. A palackos borok penészes dugótól penészízt kaphatnak.

Penészgombák

Linkek