Ászok

ászok

Frissítve: 2023-09-18      Aszparaginsav    Asszimiláció

Ászok az a talpazat, amelyen a tároló hordó Ászok-hordó nyugszik. Készülhet keményfából Ászok-gerenda, téglából, faragott kőből, betonból, vasbetonból és vasból.

A fából készített Ászok ot vidékenként csántérnak is hívják.
A hordó nem közvetlenül ezeken fekszik, hanem a rájuk helyezett puhafából készített párnafákon vagy kötőfákon.

A téglából, vasbetonból készült Ászok-okat nyeregszerűen is építik, ívük a hordó alakját követi. Újabban alkalmaznak vasbetonból készített üreges, ívelt felületű, sorozatban készíthető ászokelemeket is. Ilyenkor a hordó alá az Ászok-ra puhafa léceket helyeznek hézagosan, hogy a hordó fájának levegőztetését biztosítsák.

Hordónyergelésnél bölcsőt használnak, amely egy vagy több részes, a hordó alakjának megfelelően kifaragott alátétfa. A hordók alatt általában két Ászok-sor van; 80-100 hl-nél nagyobb hordók alá azonban négy, esetleg hat ászoksor is szükséges.

Az Ászok magassága általában 30-50 cm. Vasúti tartálykocsik fahordóit vas Ászok-ra helyezik, a hordó és a ászok közé 2 cm-es nemezréteget fektetnek.

Ászokhordó. bor v. sör tárolására használt, rendszerint tölgyfából készített ajtós fahordó.Ászokpince az a pince v. pincerész, ahol a borok érlelő tárolása történik. E célra a pince legjobb, legegyenletesebb hőmérsékletű, legnyugalmasabb részét veszik igénybe.