Bogyós gyümölcs leírások

  • 2024-01-30

Bogyós gyümölcs fajták leírásai. Fekete bogyós növények, piros bogyós gyümölcsök. Csemegeszőlő, Szamóca eper Egres Ribizli fajták Szedermálna Josta Bodza Homoktövis Húsos som Áfonya Kivi. Gyümölcs érési idő, eper termesztési útmutató.

Bogyós gyümölcsök leírása Bogyós gyümölcs fajták

Bogyós gyümölcsök, Forrás: Tyler Bell FlickrBogyós gyümölcs leírások

Szamóca, Földieper, Eper  

A szamóca nem kifejezetten melegigényes, a hőmérséklettel szemben támasztott igényeit hazánk éghajlata kielégíti. A szamóca kifejezetten vízigényes gyümölcs. A kiemelkedő hozam érdekében a 800 mm feletti csapadékellátottságú Pó síkságon is öntözőberendezéssel látják el az ültetvényeket.

Szőlő fajták Csemegeszőlő  

Néro Moldova Dunav Palatina, augusztusi muskotály, Italia Suvenir Kozma Pálné muskotály csemegeszőlő szőlő fajták rövid leírása. Szőlő őszi ültetése.

Ribizli piros bogyós gyümölcs  

Ribizli
A ribizli tenyészidejében két nagy vízigényű szakaszt különíthetünk el. Az egyik a zsedüléstől az érésig (június közepe-vége), a másik a rügydifferenciálódás (július vége-augusztus eleje). Fekete ribizli leírások, fajták.

Köszméte, Egres fajták  

Az egres fajták növekedési erélyük szerint három csoportba oszthatók: nagyon erős növekedésű: pl. Rolonda, erős növekedésű: pl. Pallagi óriás, közepesen erős növekedésű: pl. Piros ízletes. A köszméte tőhajtásai a második évben alakulnak át termőgallyá, és első termésüket a harmadik évben fejlesztik.

Szedermálna  

Szedermálna
A málna és szeder virágzása fajtától függően hosszabb ideig elnyúlhat. A szeder gyümölcs kifejlődéséhez átlagosan 30-40 nap szükséges. A termőrügy képződés augusztustól szeptemberig tart. A málna és szeder a többi gyümölcsfajhoz viszonyítva későn virágzik - május vége, szeptember eleje, ezért fagykárosodást nem szenvedhet.

Josta, Riszméte  

Josta, Riszméte
A josta a fekete ribiszke és a köszméte hibridje. Bogyói nagyok, megnyúlt kerekdedek. Átlagos bogyótömege 2,4 g, átmérője 14 mm. Íze kellemes, jellegzetes fekete ribiszke illata finoman érződik.

Bodza

Bodza
A fekete bodzát virágai és termése gyógyító hatása miatt már az ókori görögök becsülték. A nálunk is őshonos fekete bodza jelentősége megnőtt az utóbbi években. Virágait terméseit gyűjtik és gyógynövényként használják.

Homoktövis, Hippophae rhamnoides

Homoktövis, Hippophae rhamnoides
A homoktövis kétlaki, szélporozta növény, termése narancssárga bogyó. Talaj iránt nem igényes. Napos fekvést szeret. A homoktövis kozmopolita növény. Napfény iránt igényes. Alkalmazkodik a legszegényebb száraz vagy sós talajokhoz, megtalálható mészkövön, gipszes talajon, márgán, márgás-agyagos homokkő málladékon.

Húsos som, Cornus mas Piros bogyós erdei gyümölcs

Húsos som Cornus mas
A húsos som erdei gyümölcs, vadgyümölcs amely már az ősidőktől fogva fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában. Savanykás-édes, fanyar ízű termése sok vitamint, cukrokat fruktózt és glükózt, valamint almasavat, pektint, illat- és festékanyagokat tartalmaz.

Áfonya fajták, Tőzegáfonya Fürtös és Vörös áfonya

Áfonya
A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg olyan gyors és nagy utat egy évszázad alatt az erdőtől a házikerten át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya. Mint díszcserje is megállja a helyét, mivel szinte gyümölcs minden évszakban magára vonja az ember figyelmét.

Kivi, Minikivi

Kivi
A kivi egy hosszú életű, energikus növekedésű, csavarodó, tekeredő hajtásokkal kúszó cserje. Akár 3 méter széles és 6 méter magas is lehet. Bőrszerű, majdnem kör alakú zöld levelei 15-20 cm átmérőjűek. Kivi ápolása, gondozása, öntözése, talajigény.

Fekete berkenye, Aronia melanocarpa fekete bogyós erdei gyümölcs

Fekete berkenye
A fekete berkenye a legkülönfélébb talajféleségben is szépen díszlik, nem igényes a talaj mechanikai összetételére sem. Optimális számára a gyengén savanyú 6,0-6,5 pH értékű talaj. Általánosságban elmondható, hogy ahol a málna talajigénye kielégített, ott a fekete berkenye is jól termeszthető.

Málna piros bogyós gyümölcs  

Málna
A málna kétéves föld feletti hajtásrendszerrel rendelkezik. A sarjak 1-2 méter magasságúak. Az első éves hajtások általában meddők, a termés a másodéves termővesszők oldalrügyeiből fejlődnek.

Szederfekete bogyós gyümölcs

Szeder
A tüske nélküli szeder hajtásai nem tövisesek, gyümölcse nagyobb, íze zamata sajátos. Hollandiából került hazánkba. Származása miatt a hűvösebb, csapadékosabb területeken érzi jól magát. A szabadgyökerű növények ősszel és tavasszal telepíthetők. A tavaszi telepítés biztonságosabb. Szeder javasolt sortávolsága 2,5-3 méter, tőtávolsága 1,5-2 méter.

Füge Ficus carica füge, fügefa

Füge
A füge a mediterrán térségek sok meleget és fényt kedvelő növénye. Hazánkban 2-3 méteres bokorrá fejlődik. Füge leírás: ültetés metszés szaporítás  Bogyós gyümölcs árak


bogyós gyümölcsök díszfák évelő virágok cserjék online növényrendelés, csomagküldés