Húsos som Cornus mas - Vadgyümölcs Erdei gyümölcs

Húsos som, Cornus mas

Húsos som ismertetés

A húsos som erdei gyümölcs, vadgyümölcs amely már az ősidőktől fogva fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában.

Savanykás-édes, fanyar ízű termése sok vitamint, cukrokat fruktózt és glükózt, valamint almasavat, pektint, illat- és festékanyagokat tartalmaz.

Hazánkban terméseit nemcsak gyüjtötték, hanem régi udvarházaink kertjeibe ültették. Számos földrajzi név Csíksomlyó, Somló hegy, Szársomló stb. utal a som előfordulására.

Legnagyobb számban a Csallóközben, a szatmári, somogyi, zalai, baranyai és erdélyi területeken fordul elő.

húsos som cornus mas levél

Cornus mas - Húsos som levele

A Cornus nemzettség tagjainak nagy része főleg az északi féltekén él, de ritka növényként Kelet-Afrikában is előfordul.

A nemzettségen belül arasznyi tarackoló lágyszárúak, cserjék és akár 25 méter magas fák is léteznek.

A nemzettség legismertebb képviselője a húsos som Cornus mas, Közép-Európától a Fekete-tenger vidékéig elterjedt. Száraz cserjésekben, erdőszéleken gyakori. 3-5 méteres cserje vagy kisebb fa. Lassú növekedésű, rendkívül hosszú életű növény.

Fája igen kemény, vesszői sárgás-zöldes szürkék, bordásak, rásimuló szőrözöttséggel. Levelei ép szélűek, csúcsuk kihegyesedő, tojásdad alakúak.

10-20 apró sárga virágból ernyői a rövid hajtások csúcsán, kora tavasszal, lombfakadás elött nyílnak.

Csonthéjas termésű szeptemberben érő gyümölcse többnyire piros, tojásdad alakú, átlagosan 1,2 g súlyú.

húsos som cornus mas virág

Cornus mas - Húsos som virág

Húsos som igénye

A húsos som meleg és fényigényes, szárazságtűrő növény. A természetben főként napos, meleg fekvésű helyeken található meg.

A hosszú telű és hűvös nyarú területek nem alkalmasak a húsos som termesztésére. A laza meszes talajokat kedveli. Növényvédelme nem okoz gondot, mert alig van kártevője.

Virágzás, termékenyülés

A húsos som, Cornus mas virágai kora tavasszal, lombfakadás elött nyílnak. A vadon élősom virágai kétivarúak, ritkán hímsterilek. A virágokban sok pollen és nektár található, így a rovarok szívesen látogatják.

A tavasz kezdetén az első mézelő növény. Dr. Helmut Pirc bécsi kutató szerint a nagy gyümölcsű fajták önmeddőek, a nemesített somok egymást is rosszul termékenyítik. A termesztési kísérletekben a vad forma bizonyult a legjobb pollenadónak.

Húsos som gyümölcs érés

A húsos som gyümölcse túlérve és nyersen is fogyasztható, és lekvár, kompót, szörp, gyümölcsíz, bor, pálinka is főzhető belőle.

Aszalványként a téli hónapokban kitűnő C-vitamin forrás. Kemény, rugalmas fájából kitűnő szerszámnyelet lehet készíteni.

Igen korai virágáért, valamint jó várostűrése miatt parkokba is szívesen ültetik. Szárazságtűrése és jó regenerációs képessége alapján kiválóan használható talajvédelemre is (kopárokon, sekély talajú lejtőkön stb.)

Húsos som fajták

Húsos som fajták - A Titus húsos som fajtát - Cornus mas Titus, Szlovákiában, Bojnicében található vad somok közül emelték ki.

1981-ben került kereskedelmi forgalomba. Erős növekedésű, magas, széles, felfelé törő bokrot nevel. Sok rövid oldalhajtást nevel.

Gyümölcse középnagy, körte alakú, érett állapotban sötétvörös színű. Rendszeresen és bőven terem, bokronként átlagosan 15 kg termés várható. Gazdag virágzása miatt dísznövényként is alkalmazható.

Cornus mas Jolico húsos som fajta gyümölcse 24-30 mm hosszú, 13-20 mm széles. Súlya 5,6 g. A mag súlyaránya alacsony, mindössze 10 %. Bokra viszonylag tömött.

Magvetéssel nehezen szaporítható, mert magja akár két évig is elfekszik.

A piros termésű som magjait elvetve a magoncok között 8%-nyi sárga gyümölcsű utódot is találhatunk. A fajtákat főleg a Cornus mas magoncaira szemezve, vagy zöld dugványról szaporítják.

Ültetvény létesítésénél a fajtákat 5-6 méteres sortávolságra és 3-4 méter tőtávolságra ültetik.
Idézet: Dr. G. Tóth Magdolna: Gyümölcsészet c. könyvéből.

Magánosan, csoportosan alkalmazzuk, de szép, virágos nyírott sövény is nevelhető belőle. Madárvédő cserje.

Áfonya fajták, Tőzegáfonya Fürtös és Vörös áfonya