Szárazságtűrés

Frissítve: 2021-07-14       Szárféreg

Szárazságtűrés agrofiziológiai értelemben a növényeknek az a képessége, hogy hosszabb vagy rövidebb ideig tartó vízhiányt a terméseredmény lényeges csökkenése nélkül tudják elviselni.

A Szárazságtűrés képessége alaktani, szövettani és élettani tulajdonságokon alapszik. A szárazságtűrő növényeket általában a következő tulajdonságok jellemezhetik: kisebb levélfelület, erősen fejlett gyökérrendszer, kisméretű bőr- és alapszövetsejtek, területegységenként nagyszámú légzőnyílás, sűrű érhálózat, besüllyesztett légzőnyílások, vastag kutikula, a sejtek nagyobb ozmózisos nyomása, a citoplazma erősebb viszkozitása, a vízmegkötő kolloidok nagyobb mennyisége, az egész vízháztartás nagyobb szabályozóképessége, az enzimrendszerek szintetikus tevékenysége vízhiány esetén is stb.

A növénynemesítésnek azánk kontinentális, szárazságra hajló klímája miatt állandóan és szinte minden növényre vonatkozó célkitűzése a Szárazságtűrés fokozása.

Fokmérője az aszály következtében beálló terméscsökkenés mértéke. A Szárazságtűrés értékelését a nemesítő tenyészkertben vagy szántóföldi kísérletekben megnehezíti az a körülmény, hogy az évjáratok időjárása változó. Ezért egyrészt nem lehet évenként bírálni e tulajdonságot, másrészt az egyoldalú szelekció kockáztatná a csapadékos években elérhető terméseket.

Éghajlatunk alatt inkább nagy alkalmazkodóképességre kell törekedni. E célból eredményesen felhasználható az alkalmazkodóképesség fokozódásában megnyilvánuló heterózishatás és az ennek megfelelően kinemesített Hibrid fajták.

A talajszárazság hatása mesterségesen létesített száraz parcellák segítségével vizsgálható. Állandó vagy levehető üvegtető, felcsavarható ponyvatető alatt vetett törzsek alkalmazkodása jól megfigyelhető. E vizsgálatnak hátránya viszont, hogy e berendezések alatt a mikroklíma természetellenes.

Megfelelő tenyészedény-házban pontosabban, de kisebb anyagon végezhetők hasonló megfigyelések (lankadási, hervadási pont meghatározása).

A légköti aszály csak megfelelő ventillációval berendezett ún. aszályfülkében tanulmányozható közvetlenül.

Bár a nemesített szárazságtűrő fajták kevesebbet szenvednek a szárazságtól- termésük nem csökken annyira, mint az egyéb fajtáké - megfelelő jó termés eléréséhez azonban e fajtáknál is szükséges az aszály elleni küzdelem egyéb módszereinek hasznosítása.

Szárazságtűrés

    százlábúak