Kerti dísznövények dísznövény leírások

Dísznövények elsősorban díszítés céljára, és nem ipari célra vagy élelmiszernek termesztett növény. Dísznövények azok a növények, amelyeket leveleik vagy virágaik szépségéért, díszítésül termesztenek. Számuk sokszorosa a hasznukért termesztett növényeknek.


 • Aloé, Aloe vera

  Az Aloe vera negyedik, hatodik évétől kezdve rendszeresen hozza virágait. Afrika sztyeppéinek és szavannáinak növénye. Az Aloe Vera nálunk is régóta kedvelt és igénytelen szobanövény.
 • Afrikai ibolya, Saintpaulia

  Az Afrikai ibolya a világ legnépszerűbb szobanövénye. Egész évben át nagy tömegben hozza 1-2 cm nagyságú, lila, fehér, kék vagy rózsaszínű virágait, főként ennek köszönheti elterjedését. Világos, de nem napos 16-22 C fokos helyen kell tartanunk, aránylag keveset öntözzük.
 • Cunningham pálma Archontophoenix cunninghamia

 • Tiszafa Taxus baccata fajták

  A tőalakokat rendszerint magról szaporítják. Magja általában elfekvő, csak a második év tavaszán kel. Változatait dugványról, vagy oltással szaporítják.
 • Koreai jegenyefenyő, Abies koreana

  A koreai jegenyefenyő egy kisebb méretű fenyőfa. Eredeti élőhelye Dél-Korea magasabb hegyein 1000-1900 méter magasan hűvös, párás környezetben található.

Ikravirág, Arabis caucasica

Kiváló talajtakarók a sziklakertekben. Napfényre és jó vízelvezető talajra van szükségük. Örökzöld levelű talajtakaró és sziklakerti évelő.
 • Gömbjuhar, Acer platanoides Globosum

  A Gömbjuhar a világ talán legnépszerűbb gömb koronájú díszfája. Koronájának neveléséhez nem igényel metszést, kezdetben szabályos, majd valamivel laposabb, gömb koronát nevel.
 • Törökmogyoró, Corylus colurna   mély árnyékot adó fák

  A törökmogyoró, Corylus colurna a nyírfafélék (Betulaceae) család mogyorófélék, Corylus nemzetségébe tartozó fa. Hazája Hazája Délkelet-Európa, Kis-Ázsia. A törökmogyoró egy szép, szimmetrikus ágrendszerű, sűrű, szinte vízszintesen elágazó fa.
 • Kínai lilabogyó, Callicarpa bodinieri

  A Kínai lilabogyó lilásrózsaszín virágú lombhullató virágos cserjék. Levendula rózsaszín virágai nyár közepén nyílnak.

Páfrány fajták páfrányok harasztok árnyéki levéldísznövények

A páfrány fajták fejlődéstörténetileg sokkal idősebbek a magvas növényeknél. A 9000 fajtából a legtöbb a trópusokon talalható, nálunk csak 40 faj honos.

Ikravirág, Arabis caucasica

Kiváló talajtakarók a sziklakertekben. Napfényre és jó vízelvezető talajra van szükségük. Örökzöld levelű talajtakaró és sziklakerti évelő.
 • Amarillisz, Hölgyliliom, Hippeastrum

  Legtöbbször csak megcsodáljuk az 50-60 cm-es szárakon nyíló, liliomhoz hasonló piros, fehér hatalmas tölcséres virágait, de nem merjük megvenni, félve, hogy nem lesz tartós.
 • Császárfa, Paulownia tomentosa   lombos fák

  Közép- és Nyugat-Kínában honos 10-20 méteres, széles koronájú gyors növekedésű fa, hatalmas szív alakú levelekkel. Erős, könnyű faanyagáért és szép viráguk miatt Kínában már 3000 éve ültetik, valamint kérgéből, leveleiből, és virágából gyógyszer is készül.
 • Csörgőfa, Koelreuteria paniculata   lombos fák díszfák

  A csörgőfa egy nagyon alkalmazkodó és mutatós fa. Kiváló árnyékot adó középmagas fa, kisebb kertekbe, parkokba, vagy utcára is ültethetjük. Magassága 20 éves korában kb. 7 méter, koronája kerekített tojásdad formájú.
 • Himalájai Selyemfenyő, Pinus wallichiana

  Keleties habitusával, hosszú, lecsüngő lombjával a legszebb Pinus faj. Meszes talajon is jól érzi magát. Rendszeres öntözés mellett a városi klímát is kielégítően bírja.
 • Európai vörösfenyő, Larix decidua

  30-40 méteresre növő, hengeresen kúpos koronájú lombhullató, tűlevelű fa. A vörösfenyő az egyik leggyorsabban növekvő tűlevelű fenyő.
 • Buzogányvirág, Dieffenbachia

  Brazília őserdeiből a XIX. század elején egy növénygyűjtő expedicióval sok érdekes társával együtt került Bécsbe a buzogányvirág, ez a mutatós növény, egész Európa növénykedvelőinek örömére.

Számos növényrendszertani egységbe tartozó növényt gyakorlatilag két nagy részre oszthatjuk: I. szabadföldi dísznövény, II. üvegházi dísznövény. Dísznövények csoportosítása: egyéves, kétéves, évelő dísznövények, díszfák, díszcserjék

Fenyő katalógus tuja tiszafa boróka fajták ismertetése, Díszcserje leírások virágzó cserjék bokrok futónövények. Kerti díszfák gömbfák lombos fák. Örökzöld bambuszok gondozása ültetése rizóma elhatárolása, bambusz fajták. Sziklakerti és talajtakaró évelő virágok magas évelők. Szobanövények Pozsgások Broméliák Pálmák.