Bambusz ültetése

  • Frissítve: 2023-12-17  

Bambusz kategória

Ültetés

A bambusz ültetése elött , mint a gyümölcsfák ültetésekor készítsük elő az ültetőgödröt. Sőt az egész területet alaposan megtrágyázhatjuk érett istállótrágyával, szárított marhatrágyával, vagy Terra-Vita humusztrágyával.

A növény köré készítsünk jó nagy tányért, hogy az öntözővíz ne folyhasson el.

Az ültetés utáni évben a föld felett látványos növekedés nem tapasztalható, inkább a földben lévő rizómák kezdenek terjeszkedni ilyenkor.

Ügyeljünk arra, hogy gyomtalanításkor ne sértsük meg a sekélyen elhelyezkedő részeket.

Ha késő ősszel ültetjük a töveket, akkor 20-25 cm vastagon szalmával takarjuk a tövek környékét.

Az ültetés utáni második évben is takarni kell a tövek környékét, ami a harmadik évtől már nem szükséges. A harmadik év ősze felé már egy bambuszligetben gyönyörködhetünk.

Fontos a talaj szerkezete, vízmegtartó és vízátersztő képessége, ásványianyag és humusztartalma.

- Legyen laza szerkezetű a talajunk, de tartsa is meg részecskéi között a vizet, amit tőzeg pótlásával is segíthetünk.

A bambusz tápanyagigénye növény. A nitrogén, foszfor, kálium mellett jelentős mennyiségben vesznek fel nyomelemeket is a talajból.

A kiásott gödör aljába 10 - 15 cm vastagságban földdel keverve szervestrágyát rétegzünk, amit 10 cm vastagságú földdel lefedünk.

Erre állítjuk rá a növényt úgy, hogy a földlabda felső része csak kicsit kerüljön lejjebb az eredeti talajszintnél. Visszatöltjük a földet és tányért alakítunk ki a vízmegtartáshoz. Ezután bőségessen öntözzük meg növényünket !

Bambusz trágyázás

Jó megoldás, ha a bambusz ültetése után a talaj felső részén szétterítjük a szerves trágyát.

Óvatosan bekapáljuk és mulcsot terítünk rá. Ha nem vagyunk biztosak, hogy teljesen érett-e a trágya, amit használunk inkább ezt a megoldást válasszuk. Így az öntözés hatására a szerves anyag viszonylag gyorsan a rizómákhoz jut.

A túlságosan laza, vagy kötött talajok javítását mulcsozással végezhetjük. E célra kéreg,-lomb,-ágörlemény, faforgács és fűrészpor egyaránt használható. A legjobb talán a fű, ami sok nitrogént tartalmaz.

A lehullott leveleket legjobb, ha nem söpörjük fel, nem gereblyézzük el a növény alól, tartják a nedvességet, kovát és más természetes anyagokat hasznosít újra, ami szükséges a bambusz növekedéséhez.

A frissen ültetett növényeknek igen sok vízre van szükségük.

Enyhe időjárásban hetente egyszer, melegben vagy szelesebb időben hetente többszőr öntözzük meg a töveket.