Prima alma

Származás és elterjedés. Az USA három nagy egyetemének (Purdue, Rutgers és Illionis) együttműködésével végzett rezisztencia nemesítési program (PRI program) első minősített fajtája.

A Malus floribunda 821-től eredő V, gént tartalmazza.
Az összetett keresztezési program negyedik generációjából kiemelt Hibridet Co-op 2 fajtajelölt néven értékelték, s 1970-ben kapta a 'Prima' nevet. Szinte minden almatermesztő országban kipróbálták, de amerikai felmérések szerint csak a közép-kelet-európai országokban számottevő az elterjedtsége.

Magyarországon az Újfehértói Gyümölcskutató Vállalat végezte a honosítói munkát. 1995-ben a varasodás rezisztens fajták közül elsőként nyert állami elismerést, s a nemzeti listán mint választékbővítő fajta szerepel.

Idény és típus. Magyarországon az évek többségében augusztus utolsó dekádjában, néha szeptember első napjaiban érik. Szakaszos érése és gyümölcshullásra való hajlama miatt két-három menetben kell szüretelni.

Az amerikai és a nyugateurópai fajtaleírások csupán asztali almának javasolják. Hazánkban megoszlanak a vélemények a fajta ipari alkalmasságáról.

A honosítók szerint légyártásra alkalmas, az OMMI csak szüret után egy hónapig tartja feldolgozásra alkalmasnak, s a KÉE Konzervtechnológiai Tanszékének vizsgálatai alapján a kb. 0,6% savat és 13,6% refrakciót tartalmazó gyümölcs lének vagy sűrítménynek való feldolgozás bizonyos kockázattal jár, mert 2-3 hónap után a feldolgozott termék minőségromlásával kell számolni.

Vizsgálataink szerint közvetlenül szedés után a gyümölcsök refrakciója megfelelő az ipari feldolgozáshoz, de a 0,6% savtartalom sokkal alacsonyabb, mint a német ipari célfajtáké.
Gyümölcs és áruérték. Középnagy vagy nagy, az átlagos gyümölcsátmérő 63-76 mm.

Alakja kúpos, a csésze felé keskenyedő, kissé lapított, néha aszimmetrikus. Sima gyümölcshéja vastag és kissé szívós. Alapszíne éréskor zöldből sárgává változik, fénylő sötétpiros mosott fedőszíne a gyümölcs felületének több mint háromnegyedét borítja.

A túlságosan sűrű koronákban gyengén színeződhetnek a gyümölcsök. Kocsánya középhosszú, közepesen vastag, kocsánymélyedése mély és közepesen széles, gyakran parásodott. Kehelymélyedése széles és sekély vagy középmély, enyhén bordázott, a csésze zárt.

Húsa krémszínű, közepesen szilárd, roppanó és bőlevű. íze mérsékelten savas, elfogadható aromával. Tanszékünkön a friss gyümölcsök organoleptikus bírálatán jól szerepelt, gyümölcsét elfogadják a fogyasztók. Hűtőtárolóban kb. egy hónapig tárolható, s amerikai vizsgálatok szerint az SZL és az ULO tároló sem eredményez hosszabb eltarthatóságot, csak jobb szilárdságmegőrzést.

Hajtásrendszer

Középerős növekedésű, szétterülő habitusú, középnagy koronát nevel. Pár nappal a 'Golden Delicious' előtt virágzik. Hazai adatok alapján javasolható rezisztens pollenadók: 'Freedom', 'Florina'.
Termőképesség. A hazai tapasztalatok szerint termőképessége jó, s rendszeresen és bőven terem.

Ellenállóképesség

A világ számos országában több mint húsz éven át magas fokú rezisztenciát mutat varasodással szemben. Nemrégiben napvilágot láttak olyan közlések, amelyek szerint Németországban a Venturia ínaequalis hatodik rassza a 'Prima'-t megfertőzte. Ez a rassz viszont más termőhelyeken még nem jelentkezett, azaz Magyarországon továbbra is számíthatunk a fajta varasodás rezisztenciájára.

Ellenállóképessége a lisztharmattal szemben jó, a baktériumos ág-elhalással szemben mérsékelt. Keserűfoltosságra érzékeny. Fája a téli fagyoktól súlyosan károsodhat. Amerikai vizsgálatok szerint gyümölcsein VL-ben keserűfoltosság, SZL-ben nagymérvű magházbarnulás lép fel.

Agro- és fitotechnikai igény

A korona szellősen tartásával kell megfelelő fényviszonyokat biztosítani a gyümölcs színeződéséhez. Asztali almaként való értékesítéshez a gyümölcshullás megelőzése végett több menetben kell szedni.

Kora őszi asztali almának alkalmas, tetszetős piros gyümölcsű varasodás rezisztens almafajta. Telepítését korlátozott területen, csupán kiegészítő fajtaként javaslom, s a kizárólag ipari hasznosítás céljából való telepítéseket kockázatosnak tartom.

Alma termésű gyümölcsök    

Prima alma