Varasodás (növénybetegségek)

Frissítve: 2023-12-22  

Varasodás - növényi betegségek. Varasodásnak nevezzük azokat a gomba, baktérium, sőt rovar okozta növényi betegségeket, melyek a gazdanövény felületén az epidermisz felszakadása következtében varas, fekélyes, esetleg megparásodott foltokat okoznak.

Leggyakrabban a fák Betegségei közt találkozunk velük. A fák varasodását az Endostigme (régebbi nevén Venturia) genuszba tartozó gombák okozzák. E nemzetséget jellemzi a gazdanövény szövetébe zárt termőtest (peritécium), amelyben tömlőkben (aszkuszokban) aszkospórák képződnek. A nyári szaporodási alak az epidermisz felszakadozásával a növény felületére törő konidiumtartón keletkező konidiumok. (Ennek az alaknak neve Fusicladium és ez után nevezik e betegséget fuzikládiumnak.)

A konidiumtelepek a gyümölcsök, hajtások felületén varas, fekélyes, bekérgeződött, összerepedező foltokban keletkeznek, amelyek jellemzőek a Varasodásos növényi betegségek-re.

A leveleken sötét, barnásfekete foltokat okoz.

A varas gyümölcsök fejletlenek, összerepedezettek, egyoldalasak, korcsok lesznek. A beérett vesszőkön levő hosszúkás, varas foltok azok koszosságát okozzák.

Legfontosabb Varasodás az almafa-varasodás Endostigme inaequalis [Cke.]), a körtefa-varasodás Endostigme. pírina [Aderh.], a berkenye-varasodás (Endostigme inaequalis var. cinerascens [Fck.] Aderh.), a fűzfa-varasodás Endostigme chlorospora [Ces.] Syd.), a kőrisfa-varasodás Endostigme fraxini [Aderh.] Syd.), a cseresznyefa-varasodás ( Endostigme cerasi [Aderh.] Syd.), a galagonya-varasodás (Endostigme crataegi [Aderh.] Syd., Megacladosporium crataegi), a nyárfa varasodás ( Endostigme populina [Vuill.] Syd.), a rezgőnyárfa-varasodás ( Endostigme tremulae [Aderh.] Syd.).

Más kórokozók, sőt rovarok is okoznak varasodásnak nevezett kórtüneteket. Ilyenek: a burgonyagumó atkás és férges varasodása ( Burgonyaatka), a burgonyagumó gödrös varasodása ( Spongospora subterranea [Wallr.] Johns), a petrezselyem, zeller gumóvarasodása ( Phoma apiicola Kleb.), a burgonyahimlős varasodása ( Hypochnus solani Prill. et Del.), a burgonya közönséges varasodása (-- Streptomyces scabies [Thaxter] Waksman et Henrici.), a here varasodása ( Dothidella trifolii Bayl. Elliott et Stansf.), a répa öves varasodása
( Streptomyces scabies [Thaxter] Waksman et Henrici.), a répa szemölcsös varasodása (Bacterium scabiegenum), a paradicsom baktériumos varasodása ( Xanthomonas vesticatoria [Doidge] Dewson.), a kobakosok mézgás varasodása ( Cladosporium cucumerinum stb.

Varasodásos növényi betegségek