Jonathán alma

Jonathán alma a legelterjedtebb, legkiválóbb téli alma fajtánk, amely novembertől januárig érik, de már szedéskor ízletes és az új termésig is eltartható kedvező tárolási körülmények között.

Ulster Cuuntryban (USA) magról kelt, egyes vélemények szerint az Esopus Spitzenberg leszármazottjaként. Innen terjedt el 1800 körül.

Hasbrouck Jonathánról nevezték el, aki először hívta fel rá a figyelmet.

Középnagy, kúpos gömb alakú, csésze felőli részén bordázott gyümölcse rendszerint teljesen meggypirossal belehelt, sötétvörös csíkokkal becsapkodott.

Párás helyen színe fakóbb, árnyékos részein világossárga alapszíne látszik. A szabvány a kiváló ízű almafajták közé az I. éréscsoportba sorolja. Gyengébb növekedésű hajtásai vékonyak, koronája gömb alakú, néha lehajló.

Sajnos a Lisztharmat és varrasodás sok kárt okoz benne, különösen az előbbi érvényesül hazai éghajlatunk alatt, ami a különleges szabolcsi metszést és a különleges permetezéseket indokolja.

A Jonathán alma magyar gyümölcstermesztés jellegzetes képviselője a világpiacon, a szabolcsi Jonathán alma egyik fontos exportcikkünk (1962).

Üzemi gyümölcsöseink almafa állományának 55 %-át a Jonathán teszi ki és jelenleg a közszaporításban ugyanezzel az arányszámmal szerepel ez a kiválóan fontos almafajta.

Alma gyümölcsfa

Almafa rendelés alma csemete vásárlás  Kertészeti webáruház.


bogyós gyümölcsök díszfák évelő virágok cserjék online növényrendelés, csomagküldés