Lexikon címszavak

Juharfélék

Frissítve: 2018-03-18

Lexikon címszavak - J

Juharfélék (Aceraceae). Kétszikű fás növénycsalád. Az ide tartozó növények levelei átellenesek, rendszerint tenyeresen karéjosak, néha épek vagy szárnyaltak. Virágtakarójuk kettős, a virágok felemásak vagy kétlakiak.

A termés ikerlependék (kettős szárnyas makkocska). Szélbeporzás is előfordul (Acer negundo stb.) Mandzsu juhar >>>
Zöld juhar >>>
Japán juhar >>>

Juharfélék - Pallas lexikon

Juharfélék (növ., Acerineae, Aceraceae), kétszikü, mintegy 50 fajt egyesítő családja az É-i mérsékelt földövnek. Többnyire fák, gyakran viznemü tejet termelnek.

Levelök átellenes, gyakran ujjasan szabdalt, pálhátlan. A legtöbb faj az Acer L. génuszához tartozik, legnagyobb része Amerikában honos.
A 63 ősvilági fajnak a geologia harmadkorából számos levélmásolata, továbbá kövesedett fája és zászlós gyümölcse maradt fenn.

Juharfa - Pallas lexikon

Juharfa iharfa, igarfa (növ., Acer L., jávorfa a szlávból, de néhol jáhorfának vagy jámborfácskának is ejtik), a róla nevezett család fája vagy cserjéje, 84 fajjal az É-i földgömbön.
Virága vegyes ivarú: himes, termős és pároséltü, kelyhe többnyire 5 sallangú, szirma 5, himje 5-9, gyakran 8, gyümölcse zászlós iker.
Az európai Juharfa-ink virágzata:
I. fürtös vagy bogas s a levél kifejlődte után bontakozik. Ilyen 1. a fekete gyürü vagy tatár Juharfa, 2. a hegyi vagy fehér Juharfa.

Közép- és D.-Európa meg a Kaukázus hegyein nő, az É-i szélességnek 35-60°-a közt. Levele 5 hasábu, a visszája fehérlő, metszetei fürészeltek, virágfürtje lecsüngő, 20-30 m. magas, 1,5 m. vastag, csinos és gyakran ültetett fa, teljes magasságát 80-100 éves korában fejezi be, de 500 esztendős is lesz.
Fája finom, fénylő, világossárgás vagy pirosasfehér, bélsugara számos, barnás, meglehetős finom és kurta; kiszáradva nagyon tartós.

Mindenféle famunkára feldolgozzák, szép gépszerszám, asztalos- és esztergályosmű lesz belőle. Nedvében cukor is van. Hazánk horvátországi részéből az A. obtasatum W. et Kit. nevezetes.
II. A sátorozó virágzat lombfakadással körülbelül egyszerre fejlődik. Ilyen a platanuslevelü v. korai Juharfa (A. platanoides L.); egész Európában, hegyen és síkon nő, levele 5-7 hasábu, sallangjai újra karéjkásak, karéjkái kihegyezettek. 20-30 m. magas, gyorsan nő, de általában vékony marad, nagy kort sem szokott elérni.

A francia v. háromkaréjos Juharfa (A. Monspessulanum L.) D.-európai csinos kis fa vagy bokor; hazánk déli részén is terem. Levele apróbb, karéja többnyire épszélü. Gyakran ültetik.
E csoportbeli a cukor-Juhar meg a bokros vagy fodor-Juharfa.

III. A virágok sokkal előbb fejlődnek, mint a visszáján világosderes levelek. Ilyen a fehér v. ezüstös Juharfa (A. dasycarpum Ehrh., Acer saccharinum L., Cukorjuhar); 15-30 m. magas.
A piros juharfa (Acer rubrum L.) É.-amerikai, levele háromkaréju, virága piros. A fekete J. (Acer nigrum Mchx.) É.-Amerikában szintén cukortermő, nálunk ültetik. Több más faja tavaszkor és ősszel piros levelével kedvelteti meg magát.
A Juharfa fajai akárminő, még homokos földben is jól tenyésznek, ha elegendő nedves.

Lexikon címszavak - J

Kertészeti Webáruház

Vásároljon kényelmesen, nézzen körül áruházas oldalainkon.

Kertészeti webáruház