Pelargonium - muskátli

Pelargonium Hérit. ( muskátli, Geraniaceae). Sivatagi v. félsivatagi cserjék, félcserjék, évelők, D-Afrikából a múlt század elején sok pelargoniumfajt hoztak Európába, itt indult meg nemesítésük. A fajok és fajták keresztezéséből származik alakgazdagságuk.

Hazánkban a század elején Griger György állított elő sok muskátli Hibridet. Pelargonium x grandiflorum hort. Pelargonium domesticum, Pelargonium grandiflorum, angol muskátli. A Pelargonium. cucullaturn, a Pelargonium cordatum keresztezéséből keletkezett. Vékony levéllemeze merev, durván szőrös öt-hétkaréjos, durván fogazott.

A virágok 5-8 cm átmérőjűek, egyszerűek, teltek, fehérek, rózsaszínűek, pirosak, lilák és sötét foltosak. Évente csak egyszer, ápr.-máj.-ban virítanak. Savanyú kémhatású földkeverékben neveljük. A Dugványokat nem fonnyasztjuk, a cserépbe ültetett növényeket mérsékeltházban télen is vegetációban tartjuk.

Pelargonium X peltatum hort., futó muskátli.
Ősei feltehetően a P. lateripes és a P. peltatum. Kúszó szárán csupasz, húsos, tompa karéjú, borostyánra emlékeztető levelek vannak. Az egyszerű, félig v. tömve telt virágok piros-rózsaszín, lila-fehér színűek. Egész nyáron gazdagon virító, lecsüngő v. fekvő szárú növények. Virágágyakba is kiültethetők. A Pelargonium zonale-val alkotott hibridek kompakt növekedésűek. Dugványozással szaporítjuk.

Pelargonium X zonale hort., Pelargonium hortorum Bailey. Létrejöttében a Pelargonium zonale és a Pelargonium inquinans vett részt. Az elágazó szár alsó része elfásodik, kerek vese alakú levelei fogazottak, a változatai barnák, fehérek v. sárgán tarkák. Virágai piros, fehér, lila színűek, szimplák, félig v. tömve teltek. P. radula L'Hérit. Dél-afrikai ágas, méteresre megnövő cserje. A tenyeresen osztott levelek érdes szőrösek, illatosak. A virágok aprók, piroslók. Illatos levelei kedvéért főleg parasztkertekben termesztik.

Dugványozással szaporítjuk. Aug.-tól kezdve készítjük a dugványokat. Az alsó levelek és pálhák eltávolítása után csak egy nap múlva dugványozunk. A dugványok hidegágyban ablak alatt v. anélkül gyorsan meggyökeresednek, utána szabadban napon maradnak a hidegek beálltáig. Hidegházban telelnek át gyéren öntözve. Febr.-ban ültetjük át és melegtalpon meghajtatjuk. A virágzó növényeket értékesítés előtt alacsonyabb Hőmérsékleten tartjuk. Csak egészséges anyanövényről szedjünk dugványokat.

Pelargonium - muskátli