Zöldoltás

Zöldoltás. - 1. Szőlő, magyar oltás. Magyar eredetű szőlő oltási mód. Május közepétől június közepéig, a fásodás kezdete előtt végezhető, mikor a hajtás már rugalmas tapintású és a bélszövet még zöld. Legjobb borús időben oltani. Száraz időben a déli órákban ne oltsunk, mert a metszlapok gyorsan kiszáradnak.
Az oltóhajtást frissen szedjük, az idős leveleket, vitorlát eltávolítjuk róla, és felhasználásig vízzel telt edénybe állítjuk.

Az alanyhajtást a csonkázási magasság közelében visszavágjuk. Különböző zöldoltás módokat ismerünk Czeiner-féle oltás, Baranyai zöldoltás, Hosszúcsapos Zöldoltás, Ízközben párosítás.
Az oltást éles késsel végezzük, amelyet minden vágás után megtörlünk, mert a képződő fekete, csersavas vasvegyületű bevonat gátolja a forradást. Pamutfonállal v. gumiszalaggal kötözünk ( Oltógumi). Újabban PVC-csővel (Leskó-féle oltás, Csöves oltás) szorítjuk össze: Oltóhajtásnak egy v. két ízköz hosszúságú, csumás nóduszú hajtást használunk.

Az oltóhajtás on két levélhosszúságú hónaljhajtás legyen. Forradás után ez a hónaljhajtás nő tovább, és érik be. Ősszel a zöldoltást ledöntjük. Ez a következő évben már hoz is egy-két fürtöt. Ha egy tőkén több zöldoltást készítünk, a feleslegeseket levágjuk és eliskolázzuk. Ez a sima zöldoltvány Régebben rendszeresen készítettek így oltványokat. Hátránya, hogy igen költséges eljárás.
Hegyalján szokás, hogy először vadat telepítenek, majd Zöldoltással átoltják és ledöntik. A Zöldoltással készült oltványok jobban összeforrnak, minta fásoltással készültek. Az ilyen tőkék hosszabb életűek. A felsoroltakon kívül ismeretes még a zöld oldalnyelvezés, a Láczay-féle Zöldoltás v. fordított nyergezés, a zöldre fásoltás és a fásra zöldoltás

.

- 2. faiskola. A törzses ribiszke- és köszméte fácskákat Ribes aureum alanyra zöldoltással szoktuk koronában oltani. Az alany és oltóvessző állománya „torzsás legyen, vagyis meghajlítva ne pattanjon, hanem rostosan törjön, - vagyis amikor fás szövete éppen kezd kialakulni. Oldalékezéssel vagy hasítékoltással oltjuk. Pamutszállal kötözzük. Oltóviaszt nem használunk, viszont a szabadföldi oltásokat rácsavart zöld levéllel vagy papírsüveggel árnyékoljuk. Növényházban télen is végezhetünk zöldoltás-t, többnyire hasítékoltással (pl. Clematis).

Cserje vásárlás - Kertészeti WebáruházLexikon Címszavak


Webáruház kínálatából

Vízinövény vásárlás

Lexikon Címszavak C

Coli baktérium, Cserebogár, Csigák, Csírázás, Csemegebor