Ifjítás, Ifjító metszés

  • Frissítve: 2021-07-14       Iglice

Ifjítás a gyümölcsfák koronájának erősebb visszametszése. Célja a kiöregedett, értéktelen korona helyett új korona kinevelésével a korona életének meghosszabbítása, a termések minőségi és mennyiségi fokozása.

Ifjítani csak azt a fát érdemes, amelynek koronaágai, törzse, gyökérzete ép. A koronát szükség szerint 2/3-2/2-1/3-ra, gyakran még ennél is rövidebbre, a régi korona alakjának megfelelően lefűrészeljük úgy, hogy a visszamaradt ágesonkokon minél több gally, vessző maradjon. Ifjítás előtti évben ezért a feltörő vízhajtásokat nem szabad eltávolítani.

Ifjítás után az előtörő hajtásokból a koronát 3-4 év alatt a szokásos módon fokozott hajtásválogatással, ritkítással kineveljük.

Az Ifjítás ideje az almásoknál nyugalmi állapotban, csonthéjasoknál a vegetáció vége felé, aug.- ban van. Egyes gyorsan elöregedő fajtákat életük során többször kisebb mértékű visszavágással (gallyakra, ágakra) ifjítunk meg, hogy az újonnan erőteljesen fejlődő hajtások nagyobb termést biztosíthassanak. Ez a részleges Ifjítás

Permetezési szabályok