Gaucher-féle metszés

Gaucher-féle metszés [e. gosé] vagy klasszikus metszés, a törpe
alma- és körte-alakfák rendszeres metszési módszere. A stuttgarti Gaucher dolgozta ki.

Célja a rendszeres termőre metszéssel a hajtások fejlődését, a virág- és gyümölcsképződéssel összhangba hozni. Megakadályozza a túlzott hajtásképződést, másrészt a fa nagy termések általi kimerülését. Az alakító metszéssel egy időben kezdődő rendszeres metszést nyugalmi és növekedési időszakban végezzük.

Téli metszéskor a kívánt koronaalaknak megfelelő alakító metszéssel egy időben a vázágakon levő ceruzavastagságú vesszőket 4-6 rügyre, az ennél gyengébbeket 3-4 rügyre metsszük.

A 15 cm-en aluli vesszőket, nyársakat nem kell metszeni. Az erősebb vesszőket ágalapra rövid csonkra vágjuk vissza. A vezérvesszők oly hosszúra hagyandók, hogy minden rügyük kihajtson, a vázon kopasz rész ne legyen. A nyári metszést szükség szerint többször kell ismételni.

Kihajtás után a 15-20 cm hosszúságú hajtásokat válogatjuk, 10-15 cm távolságra megritkítjuk. Hajtásválogatás után 1-2 héttel a 20 cm hosszú hajtások hegyét Visszacsípjük.

A túl erőseket a tövükben levő levélkoszorúra, csonkra levágjuk. A kihajtott másod-, majd esetleg a harmadrendű Hajtásokat 2-3 levélre ismét lecsípjük. Ezzel a túlzott növekedést csökkentve a vázágakon közvetlenül neveljük ki a rövid termőrészeket.

A Gaucher-féle metszés és a - Courtois metszés között lényeges különbség nincs.

Gaucher-féle metszés