Termés, fructus

Frissítve: 2023-12-22  

A Termés a zárvatermő virág női ivarleveleiből, a termőből a megtermékenyítés után kialakuló képződmény, mely a magokat magába zárja, védi, esetleg elterjesztésükre is szolgál.

Ez a valódi Termés. Ha a Termés kialakulásában a termőn kívül más virágrészek is részt vesznek, áltermés-ről beszélünk. A Termés-ben a tápanyagok vízben oldható állapotban vannak.

A Termés-héj (pericarpium) többrétegű is lehet: a külső Termés-héj az exocarpium, a belső az endocarpium, a terméshéj középső része a mesocarpium. A termőlevelekből kialakult termésfal a Termés-üreget zárja körül, amely lehet üres, teljesen kitöltheti a mag (szemtermés), a lé vagy termésbél. Gyakran a rekeszfalak rekeszekre (mák toktermése) vagy válaszfalak üregekre osztják (Hagyma toktermés-e) a Termés üreget.

A termőlevelek széleiből keletkezett választófalak a valódi válaszfalakha ezek eltűntek, másodlagosan szövetburjánzással kialakulhat újra a válaszfal (álválaszfal). A Termés létrejötte szerint lehet:

1) egy virágból keletkezett egyetlen Termés: magános T. (monocarpium): pl. tok, makk, bogyó, csonthéjas T.);
2)
Egyetlen virágból keletkezett több Termés: terméscsoport (apocarpium: pl. szamóca, málna vagy a boglárka aszmagcsomója);
3) egész virágzatból kialakult Termés: terméságazat (cooenocarpium: pl. eperfa, füge vagy répa-gomolytermés).

A Termés lehet felnyíló (pl. tokfélék); fel nem nyíló, zárt (pl. makkfélék); lehet húsos vagy száraz Termés.
Egyes növényfajok virágjukat megtermékenyítés után a földbe fúrják és a Termés ott érik meg. Ez a geocarpicus Termés (pl. földi mogyoró). Gyakorlati értelemben termésnek nevezzük az emberi vagy állati fogyasztásra, ill. ipari alapanyagként felhasználható betakarított növényi részeket.

Termés - Pallas lexikon

Termés (növ., proventus), általában hasznavehető növénytermék és ennek létrejötte, p. bortermés, szénatermés, Gabona termés, gubacstermés, makktermés, sőt gyümölcstermést (a. m. a gyümölcs megtermése) is mondunk.

Mezőgazdasági értelemben megkülönböztetnek abszolut és relativ, időszaki és átlagos T.-t. Az abszolut T. bizonyos területre, birtok, megye, országra stb. s egy évre vonatkozik, a relativ T. pedig bizonyos területi mértékegységre, p. holdra, hektárra stb.

Az átlagos Termés különböző területek vagy időszakok átlagát tünteti föl és a termelés emelkedésének vagy hanyatlásának fokmérője. Hazánkban az országos magyar királyi statisztikai hivatal feladata, hogy a termésstatisztikai adatokat beszerezze és közzé tegye.

termés, terméshéj, terméscsoport, áltermés, termésüreg, termésfal Termés