Lombos fák Fa fajták Díszfa katalógus

  • 2023-12-17  

Kerti fák fa fajták díszfák. Lombos fák, virágos fák, ősszel színesedő levelű, mély árnyékot adó díszfák.

A fák hatalmas fontossággal bírnak az erózió elleni védekezésben, a levegő széndioxid szintjének csökkentésében, oxigéntermelésben, az állatok részére adott eleségben, építkezésekben ... és folytathatnánk a sort. A nagy vagy kicsi fák fontosak minden kertben. Kerti fák, díszfák, lombos fák ültetése, leírások.

Lombos fák

Fák, Díszfák ültetése

Térhatároló céllal fákat tömegesen, csoportba, sorba és magányosan ültethetünk, sok tekintetben azonos módon, mint a díszcserjék esetében.

Tömegben, sorban, csoportban a fák, kerti díszfák olyan közel is állhatnak egymáshoz, hogy lombjuk kifejlődésük után összeér, állhatnak azonban úgy is, hogy mindegyik megőrzi egyedi alakját.

Igen fontos az egyes díszfa fajok szerinti helyes tőtávolság megválasztása.

A növényfajok kiválasztásánál főként a fák méretére, lombszínére és habitusára legyünk figyelemmel; elhelyezésekor pedig arra, hogy gyepből, alacsony növényzetből kiemelkedve mutatja meg legszebben alakját.

Díszfák alkalmazhatók cserjecsoporttal együtt is.

Figyelemmel kell lennünk arra is, hogy az utak, ülőhelyek közelében elhelyezett fák valóban az útra, ill. padra vessék árnyékukat.

Karcsú koronájú fák a tőtől számított famagasság 60, terebélyes koronájú fák a famagasság 80-90%-ának megfelelő távolságig vetnek árnyékot.

Gyümölcstermő fákat is ültethetünk díszfaként, ha kellően ápolhatjuk, védhetjük őket.