Nektár

Frissítve: 2023-09-24     Nemhez kapcsolt öröklődés     Nemiség öröklődése

Nektár, növények által kiválasztott édes cukortartalmú folyadék

Nektár a növények nektármirigyei által kiválasztott édes, cukortartalmú folyadék, amelyet a mézelő méhek begyűjtenek és mézet készítenek belőle. A rovarporozta növények virágaiba rendszerint nektáriumokat (mézfejtő, mézválasztó, nektármirigy) is találunk. Ezekben válik ki és gyülemlik meg a nektár.

A hazánkban tenyésző virágos növényeknek csak kb. 9%-a nem termel nektárt. A nektárium rendszerint a virágban található, kivételesen azonban másutt, pl. a levélen is lehet ( tavaszi bükköny, bálványfa, barack, pusztai kutyatej ).

A nektár kiválasztás a növény leghathatósabb csalogató berendezése amellyel nemcsak magához édesgeti a megporzásra hivatott rovart ( méhet ), hanem a virágba való behatolásra és hosszabbrövidebb ideig tartó ott-tartózkodásra is kényszeríti, miközben elvégzi a megporzást is.

A nektár alkotórészei: víz, cukor. ízesítő és illatosító, festő és ásványi anyagok, szerves és szervetlen savak.

A nektár édességét és sűrűségét a víz és a cukor aránya, valamint a benne oldott cukrok milyensége határozza meg.

Cukortartalma növényfajonként és fajtánként nagyon változó: 20-70% közötti. Az időjárási tényezők is nagymértékben befolyásolják egyrészt a nektár képződését és mennyiségét, más. részt sűrűségét és cukortartalmát is.

A nagyobb cukortartalmú nektárból a méhek több mézet tudnak készíteni.

Az egy virág által 24 óra alatt termelt cukormennyiség a cukorérték. Ez is fajonként változik, de befolyásolja a talaj összetétele és nedvessége, a Hőmérséklet, a levegő páratartalma, a napsütés, a párolgás is.

Legkiválóbb mézelőnknek a fehér akácnak a cukorértéke 1,0. Ez azt jelenti, hogy az akác egyes virága 24 óra alatt 1 mg cukrot választ ki.

A fehérhere cukorértéke már pl. csak 0,04, a lóheréé 0,08, az őszibaracké 1,8, a málnáé 7,6.

A nektár képződése néha már a bimbóban megindul, rendszerint azonban csak a kinyílott virágban. A megtermékenyülés után a nektártermelés megszűnik, sőt a rovarok által el nem hordott nektár is újra felszívódik.

A hazai mérges növények nektárja, valamint a belőle készült méz sem a méhekre, sem az emberre nem mérgező.