Növények fényigénye

Frissítve: 2023-10-28     Növények hőigénye     Növények kiválasztó rendszere

Növények fényigénye. A növényi szervezetek fényigénye igen változó. Ugyanazon a tájon évszakok, napszakok, tengerfeletti magasság, földrajzi szélesség és növénytakaró szerint változik.

Más a magánosan növő fáé és más a zárt állományban növőé. A gyermekláncfű fényigénye nálunk tavasszal a teljes fény 1/4-e, nyáron 1/12-e, a sarkvidéken viszont teljes napfényt igényel. Napfényigény szempontjából a növényeket a következőképpen csoportosítjuk:

  1. Fénykedvelő (heliophyta), csakis a teljes napfényben tenyésznek. Ezek a havasok, puszták és tundrák növényei.
  2. Fény és árnyékkedvelő (heliosciophyta), teljes napfényt kedvelnek és virágzásukhoz is nagyobb fényerősségre van szükségük, azonban a részleges beárnyékolást is elviselik. Tenyészeti lehetőségük akkor is megvan, ha a teljes fényintenzitásnak 1/2-1/50 része éri őket, p1. - Colchicum, - Thymus.
  3. Árnyékkedvelő k (sciophyta), maximális fényigényük a teljes napfénynél kisebb, minimumuk a teljes napfény 1/4-1/50-e. Ezek az erdei növényfajok.

Az egyes növényfajok fényigényének pontos ismerete a kertészeti gyakorlatban igen jelentős, mert mind a szabadföldben termesztett növények telepítésénél, mind pedig üvegházi termesztésnél a megfelelő árnyékolás csak ilyen ismeretek birtokában végezhető sikeresen.

Növények fényigénye