Növények fényigénye

Frissítve: 2018-11-23 Lexikon címszavak N, Növényekfényigénye

Növények fényigénye. A növényi szervezetek fényigénye igen változó. Ugyanazon a tájon évszakok, napszakok, tengerfeletti magasság, földrajzi szélesség és növénytakaró szerint változik.

Más a magánosan növő fáé és más a zárt állományban növőé. A gyermekláncfű fényigénye nálunk tavasszal a teljes fény 1/4-e, nyáron 1/12-e, a sarkvidéken viszont teljes napfényt igényel. Napfényigény szempontjából a növényeket a következőképpen csoportosítjuk:

  1. Fénykedvelő (heliophyta), csakis a teljes napfényben tenyésznek. Ezek a havasok, puszták és tundrák növényei.
  2. Fény és árnyékkedvelő (heliosciophyta), teljes napfényt kedvelnek és virágzásukhoz is nagyobb fényerősségre van szükségük, azonban a részleges beárnyékolást is elviselik. Tenyészeti lehetőségük akkor is megvan, ha a teljes fényintenzitásnak 1/2-1/50 része éri őket, p1. - Colchicum, - Thymus.
  3. Árnyékkedvelő k (sciophyta), maximális fényigényük a teljes napfénynél kisebb, minimumuk a teljes napfény 1/4-1/50-e. Ezek az erdei növényfajok.

Az egyes növényfajok fényigényének pontos ismerete a kertészeti gyakorlatban igen jelentős, mert mind a szabadföldben termesztett növények telepítésénél, mind pedig üvegházi termesztésnél a megfelelő árnyékolás csak ilyen ismeretek birtokában végezhető sikeresen.

Növények fényigénye

Edényes-növények
Ernyővirágzat
Havasi-növények
Húsevő növények
Illóolaj növények
Kétéves növények
Korhadéklakó növények
Kúszó növények
Lombhullató növények
Mézelő növények
Nitrogénkedvelő növények
Növények elterjedése
Növények fényigénye
Növények hőigénye
Növények kiválasztó rendszere
Növények kultúrába vétele
Növények mozgása
Növények nedvességigénye