Madárberkenye - Sorbus aucuparia

  • Frissítve: 2020-04-08
madárberkenye

Madárberkenye virág és termés

A madárberkenye 10-12 méter magas laza koronájú, illatos virágú lombhullató fa, az akácra emlékeztető páratlanul szárnyalt levelekkel. Gyümölcse miatt kertek, parkok hasznos fája.
Magassága 20 éves korában kb. 7 méter, szélessége 4 méter
Növekedési erélye közepes.
Sötétzöld levelei szárnyaltak, többnyire fogazottak. Őszi lombszíne sárga narancssárga piros.

Bogernyőben, májusban nyíló jellegzetes illatú virágai fehér színűek. A virágok erős illata vonzza a beporzó rovarokat, méheket. Szárított virágaiból teát készítenek.

Pirosas, sárgásvörös színű 1 cm átmérőjű termései ehető.
Gyümölcse vitaminokban gazdag, ételkészítéshez felhasználható nyersen vagy főzve. Kocsonya, szörp ivólé dzsem készíthető belőle.

A madárberkenye termése a madaraknak is egyik fontos élelmiszer forrása.

A magok begyűjtése az első fagyok után ajánlott. Az első fagy csökkenti a bogyók kesernyés ízét. A madárberkenye levelei ősszel szép narancs-pirosra színeződnek. Hazája Európától Nyugat-Szibériáig terjed, ahol bükkösök, vagy fenyvesek erdeiben találkozhatunk vele.

Kedveli a jó vízelvezetésű, nedvesebb, savas talajokat.
Hazája Európától egész Nyugat-Szibériáig terjed, ahol a bükkösök vagy fenyveserők övében él vadon. Nálunk is az ország hűvös, párás klímájú hegyvidéki erdeiben találkozhatunk vele. Igényes növény, az ország csapadékos területeire ,egyéb helyeken pedig csak öntözött parkaba való.

madárberkenye

Madárberkenye termés - Sorbus aucuparia

    Nyírfa, Betula pendula     Páfrányfenyő, Ginkgo biloba